Tomaszeks_88 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Wiec bardzo slabo bierze mi reczny te srobki przy recznym juz sie skonczyly wiec moje pytanie brzmi czy jest jeszcze jakas inna regulacja? gdzies w bebnie? BMW E30 1.8i Szczeki sa jeszcze ok jak malowalem bebny rok temu byla jeszcze przynajmniej polowa....:mrgreen: Nieruszalbym tego bo reczny jest mi zbedny ale przeglad sie zbilza...:lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 w bębnie jest regulacja, nie wiem jak w BMW e30, ale np w Mercedesie 124- może jest podobnie - można to wyregulować (nieodkręcając nawet felgi) poprzez wykręcenie jednej śruby koła, podniesienie jednej strony i przyświecając punktową latarką trzeba znaleźć takie jakby kółko zębate... nom, kiedy koło już będzie widać, bierzesz mały śrubokręcik i powoli kręcisz w dół, co chwilę sprawdzając czy koło się kręci bez oporów, ale czy w e30 jest tak samo to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 No wlasnie a jak to jest w e30 bo ze jakos sie da to wiem ale jak? chodzi o to ze niechem tam kombinowac bo wyskoczy jakas sprezynka i pozniej spedze pol dnia z puzlami..... a chcem to zrobic jutro dopuki niepada snieg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Nieruszalbym tego bo reczny jest mi zbedny ale przeglad sie zbilza... Wstydź się... Ja pierwsze co jak kupiłem auto to zrobiłem ręczny bo się kończył, mój Tato kiedyś dzięki temu hamulcowi zatrzymał auto prawie w poprzek drogi.. ale zatrzymał sie sam a nie na innych.. (pękł przewód hamulcowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRYCIU Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 witam w e30 jest regulacja w bębnie tzn pod nim trzeba ściągnąć bęben i pomiędzy szczękami na górze jest Śruba nastawcza i nią się reguluje odległość szczęki od bębna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 tzw. samoregulator, który jak nazwa wskazuje sam powinien regulować luz powstały przy zużywaniu się okładzin i bębna.Może już bęben się skończył?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRYCIU Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 niee samo się to nie reguluje trzeba samemu wyregulować. Bynajmniej u mnie się to samo nie regulowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Tak Fryciu, ale do regulacji szczęk, bębna się nie ściąga, jest tak jak ktoś pisał to z mietkiem, tylko musisz wyczuć w którą kręcić. Albo góra albo dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Rozebralem ten beben i ja tam zadnej regulacji nie widze... ponizej sa zdjecia i na gorze niema zdanej srobki do regulacji... ?? By tomaszeks_88, shot with N95 at 2010-03-11 By tomaszeks_88, shot with N95 at 2010-03-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 co do bebna to jak sprawdzic czy sie beben zuzyl? bo zadnego rantu niema.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 pewny jesteś ze nie ma regulacji??jak byś sie położył to bys zobaczył:-P:-P a co do bębna to jest opisany,chyba gdzieś w środku,jak znajdę swój stary to ci napisze i wkleję foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Tam od dolu sa jakies dwie zebatki... ale to jest pewnie samoregulator....?? pozatym on trzyma szczeki co to mi da ze ja np przyblize je do bebna jesli linka bedzie dalej luzna za dluga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 juz chyba rozumiem jak ten regulator dziala on oddala ten sreby element co trzyma linke?? i dzieki temu linka sie naciagnie?? tylko jak sprawdzic czy juz niewsykoczyl do konca? reczne go wysunac? tam ze zdjecia widac ze ten srebny element juz prawie dotknal zawleczki od szczeki to nie oznacza ze to jest juz jego kres?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_wrc Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Z tego co widze na fotkach to tak jak mówisz.. a jak sprawdzic?? spróbuj jak sie da:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 tylko ze takie robienie "jak sie da" to najczesciej sie konczy tym ze cos sie urwie uszkodzi zgubi.... rozsypie mi sie ten beben w sensie sprezynki itd itp i mam ukladanke na tydzien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Regulator jest na dole, to ta zębatka o której piszesz. Linki (lewa i prawa strona) ręcznego naciąga się pod dźwignią ręcznego - zaciągasz do góry ściągasz osłonę i pod nię masz dwie linki z regulacją. Regulatorem kręcisz jak masz założony bęben przez otwór na szpilkę do koła. Służy to do ustawienia szczęk aby równomiernie hamowały i zbierały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 czyli z tego co piszesz to ten regulator nie jest do ustawiania linki od recznego? ja wiem ze tam przy dzwigni sa srubki do regulacji problem w tym ze one sie juz skonczyly.... jutro bede cudowal z taka mega prowizorka moze sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 jutro bede cudowal z taka mega prowizorka moze sie uda Boże widzisz i nie grzmisz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi