patryk konin Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Witam niedawno kupiłem E 30 lekko uderzone w przód wiem że w ciagu miesiąca musze przepisać OC na siebie czy coś jeszcze musze opłacić w ciągu 30 dni ile moge jeździć bez przerejesrowania Jak z opłątą skarbową Edytowane 1 Marca 2010 przez patryk konin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 jeśli wartośc rynkowa jest mniejsza niz 900 zł to nie podlega opłacie skarbowej, ale jak ktoś będzie wścipski to sie może kiedyś przyczepić i jesli jednak będzie wymagał opłaty to zapłacisz z odsetkami i karą, dlatego lepiej udać się do U.S. i zadeklarować wartość np 1000 zł i zapłacić opłatę w wysokości 2% wartości czyli 20 zł hehehe, ostatnio też kupiłem e34 i udałem się do U.S., miła Pani (szok że panie w U.S moga być miłe ) zapytała o wartośc auta, więc powidziałem że zgodnie z umową 1200, nie chciała uwierzyć, próbowała znaleźć wartośc w Eurotaxie ale wiadomo że jej nie było, była przygotowana i wyciągnęła ostatni numer autogiełdy heheheheh a tam...... rozbieżność cen e34 i genetalnie nie było prawie rocznika '89 więc mi uwierzyła i opłaciłem 2% dobrze jakbyś miał wydrukowaną ofertę z allegro ze zdjęciami że była uszkodzona, tylko nie pokazuj tego w gminie bo jej nie przerejestrują stwierdzając że jest niezdatna do użytku i każą udać się na przegląd tech ;/ mam nadzieję że nia masz w umowie wpisane że jest uszkodzona ?? w ciągu 30 dni musisz przepisać OC lub zrezygnować z tego ubezpieczyciela, oczywiście muszisz ją przerejestrować w urządzie komunikacji/gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 przerejstrowywac nie musisz abys mial OC,kumpel jezdzil ponad rok na RST i tak ja sprzedal wiec z tym mozesz poczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_wrc Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 ja nie rejestrowałem przepisałem tylko polise i jeszcze sprzedałem z umową na umowe:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) przerejstrowywac nie musisz abys mial OC,kumpel jezdzil ponad rok na RST i tak ja sprzedal wiec z tym mozesz poczekac mylisz się, może poszukaj zanim odpowiesz, Rejestracja pojazdu następuje w drodze decyzji administracyjnej. Po złożeniu wniosku o rejestrację wraz z kompletem wymaganych załączników organ rejestrujący dokonuje rejestracji czasowej pojazdu na okres 30 dni. Dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest w tym okresie pozwolenie czasowe, które przed upływem wyznaczonego terminu podlega wymianie na dowód rejestracyjny. Dowód rejestracyjny jest produkowany w Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych w Warszawie. PODSTAWA PRAWNA 1) Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.); 2) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. z 2002 r. Nr 133, poz. 1123, z późn. zm.); 3) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu (Dz. U. z 2003 r. Nr 192, poz. 1878, z późn. zm.); 4) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości opłat za wydanie dowodu rejestracyjnego, pozwolenia czasowego i tablic (tablicy) rejestracyjnych pojazdu (Dz. U. z 2003 r. Nr 230, poz. 2302); 5) Ustawa z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji (Dz. U. z 2005 r. Nr 25, poz. 202, z późn. zm.); 6) Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczeń Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152); 7) Ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635). Co prawda nie można za bardzo kupującego ukarać, jedynie w razie kontroli policja zabierze ci dowód ja nie rejestrowałem przepisałem tylko polise i jeszcze sprzedałem z umową na umowe:D oczywiście, skoro kupiłeś z zamiarem sprzedaży, Edytowane 1 Marca 2010 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 mylisz się, może poszukaj zanim odpowiesz,Po złożeniu wniosku o rejestrację wraz z kompletem wymaganych załączników organ rejestrujący dokonuje rejestracji czasowej pojazdu na okres 30 dni, a Gdy nic nie złoże do wydziału komunikacji tylko opłące skarbówke przepisze polise i bd jeździł na starym dowodzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Co prawda nie można za bardzo kupującego ukarać, jedynie w razie kontroli policja zabierze ci dowód heheh dobre dobre tylko dlaczego nie zabrali kumplowi(nie raz nie dwa złapali go jak upalał swoją)moj ojciec tez jezdzi rok i nie zabrali mu dowodu,mnie samego ze dwa razy kontrolowali w jego samochodzie ja nie rejestrowałem przepisałem tylko polise i jeszcze sprzedałem z umową na umowe sąsiad sprzedał trzema albo i czterema i nie było problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micnic Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Najwazniejsza jest skarbówka na zaplacenie podatku(2%) masz dwa tygodnie od daty zakupu pojazdu później mażesz zapłacić jakąś kare to jest info z ostatniego piątku właśnie rejestrowałem Bunię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 tych umów to mam ze 3 albo i 4 z moją nikt nie rejesrował biedna Bunia krążyła tylko z rąk do rąk a ja ją potrzymam ze 2 lata a przy przepisywaniu OC płaci się coś jeżeli przepisze na ojca bo ja to zasmarkaty jestem na OC i on ma 60% zniżek tylko że w MTU ma wszystko zarejestrowane a Kwadrat jest w jakimś TWU i rozumiem że jeżeli chce przepisać to samochód będzie ubezpieczony w TWU a żeby ubez. w MTU to trze by było zapłacić jak za normalne ubezpieczenie?? ( wybaczcie że tak zamotałem ale to nie moja pora dnia) dzięi za wszystkie odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 a przy przepisywaniu OC płaci się coś jeżeli przepisze na ojca bo ja to zasmarkaty jestem na OC i on ma 60% to zależy czy ojciec widnieje na umowie jako współwłaściciel, jeżeli tak możesz pociągnąć składki na niego, niektóre firmy wymagają tylko aby osoba której będą zniżki była tym współwłaścicielem pierwszym an umowie najważniejsza skarbówka i OC, ale z wydziałem komunikacji nie bawiłbym się tak, zależy na jakiego miśka się trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) PAWELO85 twoje podejście jest typowe dla większości Polaków, mieć wszystko w d...., niby dlaczego nie przerejestrować pojazdu ?? a zastanawiałeś się co się stanie w razie kolizji/wypadku?? PATRYK_KONIN to po co się pytasz jak już masz swoją odpowiedź a dla wszystkich odpowiedzialnych (cytatyc z USTAWY z dnia 20 czerwca 1997 r.Prawo o ruchu drogowym ): Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o: 1) nabyciu lub zbyciu pojazdu; 2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym. Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie: 7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu. A co sobie robicie to już wasza sprawa, przepisy są wyraźne !!! więc nie piszcie że nie trzeba przerejestrować pojazdu !! PS a to wyjaśnia wszystko bo ja to zasmarkaty jestem Edytowane 2 Marca 2010 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Najistoniejsze w tym wszystkim jest : -Opłacenie podatku (chyba 30 dni) -Przepisanie OC lub zmiana z równoczesnym wypowiedzeniem u poprzedniego ubezpieczyciela (do 30 dni) Jesli chodzi o przerejestrowanie to cóż , przepis owszem jest ale nie ma zadnej kary. Generalnie sprowadza sie to do tego ze nie przerejestrowując trzeba cały czas smigac z umową kupna sprzedaży Nie słyszałem o przypadku w ktorym policjant zabrał by dowód tylko za to ze ktos nie przerejestrował auta najczesciej to tylko okolicznosc obciązająca przy np złym stanie auta. Tak naprawde policjanta interesuje , ubezpieczenie i aktualny przegląd a co do przerejestrowania to najczesciej "przypominają" ze nalezałoby to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 spoko Piotrze tylko bez nerwów bmw_beerbmw_beer a ty co tak cytujesz tak te ustawy:?::?::mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Na oplacenie podatku masz max 14dni jesli sie to przeciagnie to moga ci naliczyc karne odsteki - przerabialem to z e30 - na szczescie cena byla za mala i obylo sie bez dodatkowej doplaty... tez myslalem ze jest 30dni a co do przerejestrowania to ja do U. komunikacji przyszedlem z 3 umowami na e30 - byla ciaglasc umow, wiec nie bylo problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) do U.S. trzeba iść jak wartość przekracza 1000 zł - faktyczna a nie na umowie - U.S. sprawdza wartość rynkową, jeśi nie przekracza to w ogóle do U.S. nie trzeba iść , Wydział Komunikacji już nie wymaga papierka z U.S. Edytowane 2 Marca 2010 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) Nie ma obowiązku zapłaty pcc, gdy wartość rynkowa pojazdu nie przekracza 1000 zł, ani wtedy, gdy sprzedający (a przy umowie zamiany aut – przynajmniej jedna ze stron) jest opodatkowany podatkiem od towarów i usług (dalej VAT) lub jest z niego zwolniony. http://www.motofakty.pl/artykul/zaplac_fiskusowi_gdy_kupisz_auto.html jężeli pisać na umowie uszkodzony, to lepiej pisać że do poprawek blacharsko lakierniczych, bo jak widzą uszkodzony to wysyłają na przegląd pozdr Edytowane 2 Marca 2010 przez Kosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 na umowie widnieje tylko ojciec za względu właśnie na OC Dzięki wielkie za odp POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 jako iz mialem juz kilka samochodow na handel to wiem co i jak masz 14 dni na skarbówke (ale przeciez wystarczy przepisac umowe na nową date ) 30 dni na przepisanie lub wybranie nowego ubezpieczyciela OC niby masz 30dni na przerejestrowanie auta ale nie ma zadnych kar za to, jesli nie przerejestrujesz. jezdzilem na tablicach FZA, PO, RST, OOL (zamiast OKL) i nigdy nie mialem problemow. kolega od 2 lat ma busa na CB zamiast OKL, osobowe na GBY i nie bylo zadnych problemow. tylko OC przepisujesz na aktualne tablice tylko przy sprzedazy musisz dac umowe ktorą Ty zawarles ze sprzedającym przy zakupie tego auta. jak kupilem BMW to mialem 4 umowy dołączone do auta po czasie przerejestrowalem auto bez najmniejszych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 ja jako kupujący nigdy nie kupię auta z "kilkoma" umowami, zawsze mi to jakimś szwindlem śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk konin Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 A płaci się coś za przepisanie OC ?? - jak teraz bd musiał przepisać na ojcia to czy coś zapłace jeżeli zniżki te same - i jak będe chciał przepisać OC na świerzo przerejestrowane auto np; za pół roku gdy uznam że bunia zostaje w moich ręcach na dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) jako iz mialem juz kilka samochodow na handel to wiem co i jakmasz 14 dni na skarbówke (ale przeciez wystarczy przepisac umowe na nową date ) 30 dni na przepisanie lub wybranie nowego ubezpieczyciela OC niby masz 30dni na przerejestrowanie auta ale nie ma zadnych kar za to, jesli nie przerejestrujesz. jezdzilem na tablicach FZA, PO, RST, OOL (zamiast OKL) i nigdy nie mialem problemow. kolega od 2 lat ma busa na CB zamiast OKL, osobowe na GBY i nie bylo zadnych problemow. tylko OC przepisujesz na aktualne tablice tylko przy sprzedazy musisz dac umowe ktorą Ty zawarles ze sprzedającym przy zakupie tego auta. jak kupilem BMW to mialem 4 umowy dołączone do auta po czasie przerejestrowalem auto bez najmniejszych problemów jak kogoś nie stać na 170 zł na zmiane tablic to niech sobie rower kupi zobaczymy co powiesz jak bedzie kolizja, jak sie będziesz tłumaczył widać taka nasza mentalność, kombinatorów nie brakuje, nie można normalnie, trzeba kombinować nie bardzo rozumiem takiego podejścia Edytowane 2 Marca 2010 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 A płaci się coś za przepisanie OC ??- jak teraz bd musiał przepisać na ojcia to czy coś zapłace jeżeli zniżki te same - i jak będe chciał przepisać OC na świerzo przerejestrowane auto np; za pół roku gdy uznam że bunia zostaje w moich ręcach na dłużej - każdy Ubezpieczyciel musi przekalkulować na swoich zasadach, bo stawka zależy od kilu czynników nie tylko od ilości zniżek, nawet jakbyś zostawał u tego samego to on wylicza składkę dla nowego właściciela pojazdu - nie wiem dokładnie, ale jak wtedy auto ma zmianę tablic jak nie zmienia właściciela (po pół roku dopiero) wtedy mogą zacząć się schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucius Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 - nie wiem dokładnie, ale jak wtedy auto ma zmianę tablic jak nie zmienia właściciela (po pół roku dopiero) wtedy mogą zacząć się schody Ubezpieczenie nie jest przypisane do tablic rejestracyjnych tylko do auta a numerem stwierdzającym "tożsamość" pojazdu jest numer VIN więc bez obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 no dobra ale jak po pół roku będzie chciał zatrzymać auto dla siebie, to de facto mogą się zmienić tablice jeżeli jest z innego powiatu, chyba że nie jest to tablice zostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Wydaje mi sie ze ubezpieczyciele od razu przekalkulują OC na podstawie danych o zamieszkaniu , zazwyczaj tak jest ze OC przepisuje się szybciej niz zmienia tablice Innymi słowy ubezpieczyciele nie są głupi i raczej sami siebie nie oszukają zaniżając składke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi