Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Ciemne szyby????

Filip

Rekomendowane odpowiedzi

W razie wypadku, niezależnie od tego czyja jest wina, winny jest ten, co ma niezgodnie z przepisami oklejone szyby, bo przyczyną mógł być brak widoczności. Auto takie traktowane jest jako "niesprawne".

No mi sie na zdrowy rozsadek wydaje ze jak ktos ma szyby bez atestu po prostu , to nie dostaje przegladu technicznego auta, tak samo jak lyse w pien opony, zarowno opony jak i zbyt ciemne szyby bez atestu wplywaja na zagrozenie kierowania pojazdem, a co za tym idzie nie mamy waznego przegladu i niemozemy poruszac sie po drodze, i wlasnie od tego sie juz zaczyna, a co do wypadku, to najpierw musimy miec przeglad a pozniej mozemy myslec o klopotach z szybkami jesli ktos zarzucalby nam brak atestu na szybki, no tak mi sie wydaje bynajmniej. pzdr

W razie wypadku, niezależnie od tego czyja jest wina, winny jest ten, co ma niezgodnie z przepisami oklejone szyby, bo przyczyną mógł być brak widoczności. Auto takie traktowane jest jako "niesprawne".

No mi sie na zdrowy rozsadek wydaje ze jak ktos ma szyby bez atestu po prostu , to nie dostaje przegladu technicznego auta, tak samo jak lyse w pien opony, zarowno opony jak i zbyt ciemne szyby bez atestu wplywaja na zagrozenie kierowania pojazdem, a co za tym idzie nie mamy waznego przegladu i niemozemy poruszac sie po drodze, i wlasnie od tego sie juz zaczyna, a co do wypadku, to najpierw musimy miec przeglad a pozniej mozemy myslec o klopotach z szybkami jesli ktos zarzucalby nam brak atestu na szybki, no tak mi sie wydaje bynajmniej. pzdr

Miałem taką sytuację kiedyś, że przydzwoniłem w gościa, który nie miał stopów (zniszczyłem oczywiście dowód :) ) i nie miał ważnego przeglądu tevchnicznego.

Na nic się zdały moje tłumaczenia oraz fakt, że gościu nie miał badań.

Pan władza wyciągnął kodeks w którym wyraźnie jest napisane, że sprawcą jest ten kto nie zastosuje się do przepisów ruchu drogowego nawet jeśliby walnąć w traktor na drodze dla traktorów zamkniętej. Oczywiście kierowca traktora dostanie w tym przypadku także za swoje - podobnie jak dostał kierowca samochodu w który uderzyłem - nie otrzymał na przykład odszkodowania od mojej firmy z OC i mandat za nieważne badania.

Jednak to ja byłem sprawcą i w świetle prawa nic tego nie mogło zmienić.

a ja mam takie pytanie.

Jak wygląda szyba oklejona, własciwie jak powinna :roll:

Znajomy dawał w Lanosie sedanie i nei ma jakby do końca, do góry szyby jest ok 1cm, wyglada jak niedoklejone do końca, tak jest na bocznych szybach, gość który przyciemniał mówił, ze tak zawsze jest :roll: to prawda bo szczerze to w to wątpie bo niby dlaczego tak miałoby być?

ten pasek ktory zostawiaja czyli od 0,5 mm w gore jest wlasnie po to co opisywal mordulec czyli do szybkiego wybicia szyby z folia oklejona do konca jest troszke trudniej :)

a ja mam takie pytanie.

Jak wygląda szyba oklejona, własciwie jak powinna :roll:

Znajomy dawał w Lanosie sedanie i nei ma jakby do końca, do góry szyby jest ok 1cm, wyglada jak niedoklejone do końca, tak jest na bocznych szybach, gość który przyciemniał mówił, ze tak zawsze jest :roll: to prawda bo szczerze to w to wątpie bo niby dlaczego tak miałoby być?

ten pasek ktory zostawiaja czyli od 0,5 mm w gore jest wlasnie po to co opisywal mordulec czyli do szybkiego wybicia szyby z folia oklejona do konca jest troszke trudniej :)

I o to chodzi :)

Zeby ktoś Ci szybko radyjka nie podpieprzył ;)

witam

ja miałem przyciemnione tylne i boczne[tylne i przednie] jezdziłem tak rok i było spoko ale pewnego dnia niebieski kogut w lusterku wstecznym ,,kontrola drogowa,, i pan policjant powiedział tak prosze opuscic szybe z przodu do połowy zobaczył że to folia i zabrał mi dowód bo mam za ciemne przednie szyby [niemiał sprzętu do testu] ja sie zdenerwowałem bo jak można zabrac dowód bez sprawdzenia przepuszczalnosci ale on powiedział że ma podejrzenie i skierował mnie na przegląd na przeglądzie pomiar wyszło z przedniej 20% a wiecie ile ma byc i co folia była ładna a poszła do kosza bo nikt niechciał mi wystawic przeglądu na folie ale naciekawszy był już pomiar czystej szyby bo wyszło 71% a papier który nam dają po przyciemnieniu szyb to sie okazało że to jest atest na folie że jest dopuszczona do montażu w samochodzie a nie jej założenia na daną szybe...

i teraz mam tylko ciemne szyby z tyłu to znaczy tylne boczne i tył...

dlatego sie zastanówcie chłopaki czy warto przyciemniac boczne przednie i męczyc sie z niebieskimi bo wszystko jest fajne dopuki niemają sie czego przyczepic.....[meżyli mi nawet grubosc bieżnika opony]....

• 7 miesięcy temu...

jaka może być orientacyjna cena oklejenia tylnych bocznych szyb razym z ćwiartkami w e36? ile droższa jest taka folia ktora od wnętrza jest jaśniejsza niż od zewnątrz?

nie szarpie sie za przycieme przednich bo rzeczywiście niebieskie śmie.. czają sie wszędzie, a tylniej bo jednak wieczorem przy cofaniu czasem dobrze jest coś widzieć ;)

jaka może być orientacyjna cena oklejenia tylnych bocznych szyb razym z ćwiartkami w e36? ile droższa jest taka folia ktora od wnętrza jest jaśniejsza niż od zewnątrz?

nie szarpie sie za przycieme przednich bo rzeczywiście niebieskie śmie.. czają sie wszędzie, a tylniej bo jednak wieczorem przy cofaniu czasem dobrze jest coś widzieć ;)

Najlepiej oklej kazda szybke innym kolorem jeszcze :lol:

ja mam teraz w Astrze wszystkie szyby ciemne ale ze sa juz od ponad roku to wyblakly i juz jedna pania policjant zj.....m za szyby bo sie ze mna chciala klocic. A firma krora przyciemniala mi szyby wydala mi atest na papierze i jesli policja zabierze dowod to mozna walczyc z firma robiaca szyby o zwrot kosztow bo nie moga robic jesli przekracza to normy w kodeksie...

ja sie wywinalem juz ze 3 razy z zabrania dowodu za szyby. Raz mnie kosztowalo 50zł a raz trafilem na mloda pania i chyba bylem jednym z jej pierwszych...."klientów" bo gubila sie w regulkach i jej pomagalem je mowic..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

wygladalo to komicznie ale nie zabrala mi dowodu :D:D:D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: