Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Przyciski opuszczania szyb E36

Importer

Rekomendowane odpowiedzi

Sa chyba 5cio i 6cio pinowe przyciski.

Najlepiej dopasować przycisk do instalacji tak by wszystko grało(jeśli masz aktywne 6pinów w instalacji/kostce to kombinuj przycisk 6pinowy.

Jeśli zamontujesz 5pinowy to któraś funkcja może nie działać i możę trzeba wtedy przekładać i dopasowywać piny by podstawowe funkcje działały ale to już takie hamujące montaż operacje.

A sprawdzałeś czy w aucie jest instalacja bazowa pod szyby? Czy robić chcesz ją od podstaw?

Nie sprawdzalem czy jest instalacja. Jestem w pracy i auto bede widzial dopiero za tydzien. Nie dziala mi wogole opuszczanie szyby z lewej strony, jak kupowalem auto to gosc mowil, ze cos jest polamane i wykombinowalem sobie, ze jak juz mam sie za to brac to lepiej byloby zalozyc odrazu elektryczne (teraz jest korbka). Pytam, bo chcialem juz zamowic zestaw, zeby czekal na mnie, gdy wroce do domu, ale chyba jednak musze sie wstrzymac.

Nie zamawiaj czasem mechanizmów z e36 coupe bo nie podejdą.

A zakładasz na tył też?Czy tylko przód w elektryce chcesz?

W przypadku gdy auto jest całkowicie na korbach spada prawdopodobieństwo,że w aucie leży instalacja pod szyby.

Najlepiej najpierw dostać się do kostki/konektora w słupku(przejście słupek przedni/drzwi)i sprawdźić ile kabli wchodzi do konektora od strony auta a ile wychodzi do drzwi.

Drugim miejscem jest to w okolicy drążka zmiany biegów(podwiń mieszek,podnieś tą osłonę i tam pogmeraj ostro może leżą tam wtyczki pod przyciski)

Najlepiej zamawiać/szukać mechanizmów razem z wiązką drzwiową i przyciskami w komplecie.

Jeśli nie ma śladu instalacji oryginalnej do szyb w aucie to trzeba ją zrobić od podstaw na paru przekaźnikach i trochę zabawy jest pozatym wtedy funkcja domykania po zamknięciu auta z centralnego nie będzie działać i trzeba uważać przy domykaniu i otwieraniu z przycisku by nie przeciążać silników lub bawić się z oryginalnymi krańcówkami.

Najlepiej komplet-silnik w mechaniźmie ma swoje miejsce i montowany jest pod odpowiednim kątem pozatym cały mechanizm ma inne punkty mocowania do drzwi inne niż dla manuala a z tym związany kąt silnika taki by nożyce mechanizmu podnosiły się a nie zakleszczały(u mnie otwory pod mechanizm elektryczny były gotowe także nie musiałem wiercić nowych dziur i podejżewam że każde drzwi podczas produkcji mają juz otwory dla obu opcji mechanizmów.

Lepiej gotowy mechanizm elektryczny z obsadzonym silnikiem.

Wtedy przy załozeniu ze masz instalke na poziomie auta to uruchomienie szyb elektrycznych łączńie z demontażem starych i montażem elektrycznych zajmie max 2h.

I nie trzeba wyjmować szyb z prowadnic a tylko wyjąć mechanizm ze ślizgu szyby i podnieść ją tak by nie przeszkadzała w robocie.

• Lubię 1

• 2 tygodnie później...

Troche juz zrobione:) Opisalem to tu http://www.maxbimmer.pl/threads/8994-Mechanizm-opuszczania-szyb-w-e36 . Okazalo sie, ze jednak nie mam nawet sladu instalacji szyb w aucie, ale przewody juz mam poprowadzone z drzwi do wnetrza, wykorzystalem do tego puste otwory w kostce na slupku, troche gimnastyki, ale udalo sie:)

Edytowane przez Importer