Tukan Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Hej <bmw_2> Ostatnio sie bije z myślami,zastanawiam i rozkminiam co robic... Jeżdze sobie 320i ale jednak jest chęć na kupno czegoś nowszego. Myślałem wcześniej o E39,ale jednak nie potrzebuje takiego auta,poza tym jest sporo paści na rynku . Doszedłem do wniosku,że może jednak E46 320d. Miałem przyjemność przejechać się taką 150KM,szła przyjemnie,przebiego ok 240tys. i wyglądała naprawde b.dobrze i ponoć jeździ bezproblemowo-auto zrobiło na mnie dobre wrażenie.Ale pytanie,ponieważ z właścicielem nie zagłębiałem się w ten temat-są jakieś usterki,na co szczególną uwagę zwrócić przy oględzinach,jak to auto się w ogole spisuje? pytanie_bmw Ze względów $ raczej w grę wchodzi wersja przed lifcikiem -136KM. Nie piszcie "kup 330d bo coś tam..." taka opcja nie wchodzi w grę. Przeczytałem trochę tematów na forum (i poza) no i mam mieszane uczucia-jedni chwalą,drudzy mówią że coś tam wadliwego jest,ale jak sie dba to ok. proszę o pomoc bmw_beer Aaa...jak się silnik spisuje po chipie? Ile ze 136 można bezpiecznie wyciągnąć? 160? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapa Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 przyłączam się do pytania kolegi - aktualnie jestem na etapie sprzedaży Dodga i zaproponowano mi zamianę na e46 rok 2004 przebieg 150 tyś 2 litrowy diesel co o nim sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tukan Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczek79 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Siemanko. Obecnie posiadam 318i e-36 i też myśle o takim dieselku. Generalnie autko jeżeli jest zadbane to nie ma problemu z nim w przyszłości. Jedyny problem jaki się dowiedziałem na temat 320d 150km to że auto z niewiadomych przyczyn traci na mocy. Mam kolege który ma warsztat samochodowy i dość często przyjeżdżają do niego z tym problemem. Może lepiej kupić motor 136km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edu2301 Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 A nie lepiej 330d ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Nie piszcie "kup 330d bo coś tam..." taka opcja nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edu2301 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 No To Zaliczylem buraka sory :oops: :oops: :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heno Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Nie znam się na dieslu nigdy nie miałem...piszesz żeby nie proponować Ci 330d to może 320i sam jeżdżę taką ma 150km i jeździ się przyjemnie... mam ja ponad rok i jak na razie odpukać nic poważnego się nie dzieje, jeżeli chodzi o spalanie to wg mnie nie ma tragedii spokojnie zamkniesz się w 11l/100km przy ciężkiej nodze,a jak jeździsz spokojowo to 9l max. ja nie przekraczając 120km/h w trasie zszedłem do 7.2l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek-bmw320 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Witam Sam mam e39 530d i z własnego doświadczenia i opinii wielu użytkowników aut z DIESLEM zasilanym CM to największy wpływ na jego kondycję ma jakość ON a tankowanie z niewiadomego źródła najczęściej kończy się padniętymi wtryskami a one nie są tanie i tu przebieg nie ma dużego znaczenia. A często przyczyną utraty mocy w silnikach 2,0d i 3,0d jest problem który tkwi w sterowaniu podciśnieniowym siłownika przy turbinie i zaworu AGR na dolocie do kolektora ssącego. Sterowanie tymi podciśnieniami odbywa się za pomocą elektrozaworów którymi steruje moduł silnika. Komputery diagnostyczne nie wykazują problemu, gdyż elektrozawory te są sprawne a wykonywana przez nie praca jest odczuwalna w pracy silnika, lecz jedna rzecz jest zawsze pomijana przez każdego. Zadaniem elektrozaworu jest załączenie dwóch obiegów: jednego obiegu z podciśnieniem oraz drugiego obiegu ze zwykłym ciśnieniem atmosferycznym. Podciśnienie przeważnie zawsze jest bo gdyby go nie było to pompa podciśnieniowa byłaby padnięta co odczuwałoby się na twardym pedale hamulca, ale warto zawsze obejrzeć wężyki podciśnieniowe, czy są prawidłowo szczelne. Z drugim obiegiem jednak jest problem. Aby do układu podciśnieniowego nie dostawało się brudne powietrze atmosferyczne, na elektrozaworkach umieszczone są małe filterki uniemożliwiające dostawanie się brudu do tego układu I TO ONE STANOWIĄ TEN PROBLEM. Zatykają się one bowiem z biegiem czasu co powoduję że w obiegu drugim zamiast powietrza atmosferycznego uwalniającym pracę siłowników wytwarza się również podciśnienie lecz o mniejszym stopniu ale spowalniającym pracę tych siłowników. W rezultacie czego turbina załącza się zbyt późno a zawór AGR nie potrafi zamknąć się do końca przez co silnik przy ruszaniu jest zdławiany własnymi spalinami. ASO zaleca ich wymianę ale nie pamiętam co ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tukan Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 maciek-bmw320, bmw_beer dzięki .Czyli dotyczy to zarówno 2,0d ?Jak sprawdzić te filterki i czy są one drogie? Poza tym wyczytałem gdzieś ze 2,0 136KM jeszcze nie ma CR...czyli co?Jak Tds? Pompa wtryskowa? pytanie_bmw [ Dodano: 28 Listopad 09, 20:56 ] edu2301, nic się nie stało każdy się myli. Heno, 2.0 w e46 to jeszcze 6 cylindrówki? Tyle,że musiałbym szukać zagazowanej albo diesel. Zobaczymy co będzie,specjalnie z pozbyciem się obecnego autka mi sie nie spieszy,tak rozważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darioital Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=18764&sid=34258ee242e2cbea9039e2d050752393 Czyśćisz i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi