ARservice Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Witam Zakupiłem druga bunie tym razem w benzynie +LPG ,problem jest jeden tylko małolaty zakładały instalacje LPG i zapomnieli wpiąc do obiegu ciepłej wody nagrzewnice,tak ze jest teraz zimno w aucie a przewody sa poobcinane i nie wiem gdzie ktory idzie ,Bardzo prosze o pomoc . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Jak narazie to nie spotkałem się z takim potraktowaniem jeśli chodzi o nagrzewnicę i jej przewody-masakra To teraz tak : W ścianie grodziowej wystają trzy króćce-dwa są wyraźnie o mniejszej średnicy.Ten krócieć o większym fi to powrót z nagrzewnicy a mniejsze to lewy lub prawy radiator nagrzewnicy. Żeby określić bez robienia fotek ktory przewód do której rurki to dobrze jakbys wiedział jaki typ nagrzewnicy masz,siemens,valeo,behr.Na dzisiaj pomocny bedzie schemacik z realoem tam zobaczysz jak połączyć przewody do zaworów bo być może masz wersję z dodatkową pompką przy elektrozaworach ogrzewania.Ja fotke pstryknę dopiero w poniedziałek. [ Dodano: 30 Październik 09, 18:28 ] No i czy to M50 czy M20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARservice Opublikowano 30 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Dzieki Dziki ,akurat pracuje w Jelczu wiec moze Podjedziesz?Potrzebuje tylko spojrzec nic niedotykajac ,jak czasami patrze co małolaty robia z autami to rece mi opadaja.Ja mam 3 krócce 2 to na elektrozawory a pierwszy nie wiem skad ma zasilanie (lub powrót) wziete? Jedyne co mnie skusiło do zakupu auta to silnik chodzi jak złoto. Pozdrawiam A a silnik M50 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Piszę z telefonu więc linki musze wprowadzać ręcznie ale rzuć okiem na ten rysunek to może coś rozjaśni teraz. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=64_0114&hg=64&fg=18 Nie wiem czy link dziala [ Dodano: 30 Październik 09, 19:28 ] Zasilanie w gorącą wodę idzie profilowanym przewodem od głowicy(od strony podszybia)do jednego z króćców w elektrozaworach.Potem dwa węźsze przewody wychodzą z elektrozaworów i wchodza do nagrzewnicy a z nagrzewnicy wychodzi ten grubszy i jest połączony z blokiem silnika pod kolektorem ssącym. To tak w szybkim skrócie:) W poniedziałek sobie zobaczysz. [ Dodano: 30 Październik 09, 20:04 ] Nie smierdzi w aucie jakoś inaczej?Płynem chłodniczym?Na szybach od wewnątrz nic sie nie maże?tapicerka obok lewej stopy sucha?Może ta nagrzewnica jest trachnięta i w ten sposób pozbyli się problemu odcinając ją od obiegu.Nie spotkałem sie z tym by przy montażu lpg trzeba by robić taki kipisz z nagrzewnicą Także podpinając nagrzewnice trzeba by miec na to oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARservice Opublikowano 30 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Dziki małolatom potrzebna byla fura z wydechem i filtrem stozkowym niewazne ze zimno w budzie jedyne co to jeszcze zadbany silnik , a gaz zakładał ktos chyba w stodole znalazłem uszkodzony krociec z parownika (Out) sklejony na klej i odpadajacy :shock: naprawiłem mam mozliwosc:))) No i poległem ,5 godzin wali i efekt zaden,auto gotuje sie,nie grzeje w kabinie a mnie juz koncepcji brakło ,jedyne co mi na mysl przychodzi to pompa wodna jest niewydolna i dlatego ktos podłaczył tylko LPG zostawiajac niepodpieta nagrzewnice.Może ktos sie zna na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Obniż trochę ten parownik od gazu i trzeba by się temu bliżej przyjżeć.Jeśli robi się bańka powietrźa w wężach do parownika i do tego jeszcze w nagrzewnicy to nawet zdrowa pompa tego nie pocisnie. Stoi pod domem czy pod firmą? [ Dodano: 5 Listopad 09, 13:51 ] Przelew z otworka(strumyk) w zbiorniku wyrównawczym masz? Odpowietrzasz na maxymalnie włączonym ogrzewaniu dla lewej i prawej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARservice Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Wczoraj zaprowadziłem pod firme,odpowietrzałem na otwartych na max ,powrociłem do stanu jak była kupiona tzn bez nagrzewnicy i tez sie zagotowała,boje sie ze wywalila uszczelke pod glowica,popatrze w poniedziałek o co chodzi ,albo wprowadze ja sobie na warsztat.Silnik krokowy wisi odciety niewiedziec czemu uklon_bmw . Pozdrawiam [ Dodano: 25 Listopad 09, 07:45 ] Ciąg dalszy walki z bunia :mrgreen: Niestety padnieta uszczelka pod glowica ,mam juz porozbierane,czekam na glowice po planowaniu,zeby bylo ciekawiej to małolaty chyba tez mialy problem z ta woda bo pompe wody wymienili na nowa :shock: a po zdjeciu pokryw ocza moim ukazaly sie np.weze ogrodowe ,odciety silnik krokowy i uszkodzone visco (moze ktos ma na odsprzedanie?). Pytanie czy orientuje sie ktos z jaka siła przykrecane sa szpilki w głowicy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi