bmw316i Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 witam, mam pewien kłopot związany z opodatkowaniem pojazdu. 2 tygodnie temu kupiłem samochod terenowy który zupelnie mi nie odpowiada. do tej pory zawsze jezdzilem roznymi modelami bmw, niejako przyzwyczaiłem sie do tego ze samochodem mozna wchodzic w zakrety dosc szybko przy tym jest w miare wygodne i dobrze wyposazone a terenówka jest abslutnym przeciwienstwem auta ktore jest wygodne i dobrze sie prowadzi szczególnie starsza - ale nie o tym. w związku z tym postanowiłem niezwłocznie sprzedać ten samochód. i tutaj zaczynaja sie problemy. dzwoniąc do urzędu skarbowego otrzymałem informacje iż samochod sprzedany przez osobe fizyczną przed upływem pół roku od zakupu jest opodatkowany 18% wartosci tego pojazdu. szalenie duża kwota w przypadku tego auta bardziej opłacałoby sie go przetrzymac pół roku i sprzedac np. o 10% taniej a nie blisko 20. wydawało mi sięto irracjonalne, szukałem potwierdzenia tych informacji w internecie. tam wyczytalem że podatek płaci sie od zarobku na samochodzie a nie od jego wartosci. w przypadku straty nie płaci się nic (a wcale nie mam zamiaru na nim zarabiać). później dowiedziałem sie że procedura wygląda inaczej dla samochodow karjowych a dla sprowadzonych którego jest sie 1 właścicielem w kraju. (ten jest krajowy). jak naprawde jest z tymi podatkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu1976 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 dokładnie tak jeśli kwota na umowie nie przekroczy tej którą ty miałeś wpisaną w umowie nie będziesz płacił żadnego podatku musisz jedynie zapłacić podatek z tytułu zawarcia umowy cywilno prawnej który trzeba zapłacić do 14 dni od zakupu samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 dokładnie tak jak pisze rychu1976, sprawdzałem to ostatnio w US <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 5 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 a czy to prawda ze nie mozna sprzedac wiecej niz 1 samochod na pół roku? dzis znajomy powiedzial mi ze jest pewien iz jezeli tak sie uczyni nalezy uiscic dodatkowy podatek 10% od wartosci pojazdu w US mam nadzieje ze to nie prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 tego to już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 ja kupilem jakis czas temu fiata tipo za grosze. porobilem go, oplacilem skarbowke (57zł) i sprzedalem duzo drozej. mialem go 4 dni na umowie napisalem nizsza cene i nie musze nic odprowadzac, natomiast gdybym wpisal wyzsza to od roznicy cen z umowy zakupu i sprzedazy to zaplacilbym wlasnie 18% (przykladowo od 500zł byloby to 90zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 teoretycznie jak sprzedasz wiecej niz 1 na pol roku...np. sprowadzisz oplacisz akcycze i sprzedajesz to Panstwo to widzi jakos dzialanosc zarobkowa...co do sprzedazy takich aut uwzgledniasz to w rozliczeniu PIT..ja tak zrobilem i wszystko pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 napewno można sprzedać więcej niż jeden samochód na pół roku kwestia właśnie tego aby w każdym przypadku kiedy zarobi się na takim pojezdzie uiścic podatek od różnicy cen raz na jakiś czas możesz sprzedać autko na nim nie zarabiając i urząd skarbowy się nie przyczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 generalnie to kupuje sie auta na siebie, na zone, na mame, na tate i wtedy nikt sie nie doczepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Można kilka samochodów kupic na siebie, musisz tylko opłacic skarbówke 2% i wypełnic PPC1, jesli kwota jest większa niz 1000zł (do 1000zł sie nie płaci), podatek 20% płacisz od róznicy kwot na umowach jak kupiłes i ja sprzedałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 6 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 teraz mam podobny kłopot, tylko z małą różnicą. kupiłem corse po nauce jazdy na handel, kupując ją od firmy nie płacę podatku od wzbogacenia 2%. (faktura) czy sprzedając ten samochod przed upływem pół roku tez musze zaplacic podatek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Musisz płacić podatki to polska!!! Jeśli kupiłes corse np za 10 000zł, a sprzedaz za 12 000zł to płacisz 22% od kwoty 2 000zł. Chyba że na umowach dwóch bedzie ta sama kwota- to nic nie płacisz. Kupiłeś całą 10 000, rozwaliłeś i sprzedajesz za np 8 000- to tez nic nie płacisz [ Dodano: 6 Październik 09, 10:42 ] kupiłem corse po nauce jazdy Tak z ciekawości zarejestrowana jest jako pojazd specjalny/uniwersalny czy zwykła osobówka, a może jest wpis w karcie pojazdu lu dow. rejestracyjnym? No i przebieg też tysięcy tam pełno lata- podaj rok i przebieg )orginał jak kupiłeś) tak ciekawośc mnie męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi