Wilczek_ Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Siema ostatnio po przeczytaniu artykułu w AŚ nr 27 z 29.06.09 mianowicie: "Mój samochód jest wyposażony w fabryczne światła przeciwmgielne montowane w spojlerze pod zderzakiem. Ponieważ są one mało przydatne, chciałbym zamienić je na światła do jazdy dziennej. Czy taka przeróbka jest dopuszczalna? *Taka przeróbka jest wręcz godna polecenia. Trzeba jednak pamiętać, że nie wystarczy wymiana reflektorów - konieczna jest również modyfikacja instalacji elektrycznej. Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami światła do jazdy dziennej muszą być zamontowane na wys. 25 cm od ziemi, ale nie wyżej niż 150 co, maksymalnie 40 cm od bocznego obrysu pojazdu, a odległość między obydwoma reflektorami nie może być mniejsza niż 60 cm. Przy przeróbce należy uwzględnić, że światła dzienne muszą działać wraz z tylnymi światłami pozycyjnymi. " teraz to już chyba nie jak dobrze pamiętam. cóż po przeczytaniu tego się zacząłem zastanawiać czy do mojej beemy można coś takiego założyć otóż ze świateł przeciw mgielnych nie mam zamiaru rezygnować więc gdzie to założyć ? i ot pomysł aby je umieścić nad tymi przeciwmgielnymi (paski led) http://allegro.pl/item695553063_lampy_jazdy_dziennej_dzienne_28_led_homologacja_e4.html http://allegro.pl/item682595361_lampy_diody_dopuszczone_do_jazdy_dziennej_okazja.html http://allegro.pl/item700189619_lampy_led_do_jazdy_dziennej_20_led_odss.html coś w tym stylu po pierwsze powinno elegancko się zmieścić i nie szpecić.. co o tym myślicie wogle myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predator Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Jak dla mnie to te diody wyglądają wieśniacko i jak widzę auto z czymś takim to kojarzy mi się z calibrą :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczek_ Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 nie no bez przesady ^^ owszem w niektórych to obciach.. lecz przyznam że w tych autach w których to założono "z głową" wygląda naprawdę elegancko :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 nie no bez przesady ^^ owszem w niektórych to obciach.. lecz przyznam że w tych autach w których to założono "z głową" wygląda naprawdę elegancko :wink: Moze faktycznie jak zalozysz to nad halogenami jakos to bedzie wygladało w E36 bo do E30/E34/E32 raczej to nie bardzo bedzie pasowało :wink: Poszukaj na necie jakichs zdjec pewnie ktos juz cos takiego montował :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczek_ Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 coś czuję że ten plan może wypalić będę szukać a jeżeli nie znajdę to w photo shopie zadziałam, zawsze to jakiś zarys będzie [ Dodano: 30 Lipiec 09, 00:02 ] powiedzmy żeby dać takie czarne ledy http://allegro.pl/item695564990_lampy_jazdy_dziennej_dzienne_28_led_homologacja_e6.html w to miejsce miejsce jakby co to paint nie nie photo shop co wy na to ? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kri$$ Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 co do wyglądu: WIEŚ co do zamontowania: może nie niemożliwe, bo dać, to się da wszystko, ale bezsens co do ich ceny: lepiej daj na WOŚP albo chociaż zalej sobie bak do pełna, niż wydawać pieniądze na takie gówno - sorry, ale nazywajmy rzeczy po imieniu... jak chcesz zrobić coś ciekawego ze światłami i żeby to jakoś wyglądało i świeciło kup sobie clff do oryginalnych boschów/zkw albo lampy depo... chińszczyźnie z allegro mówimy NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Jak dla mnie to też lipa... Jeździ po Wrocławiu takie e38 na taryfie z takimi ledami i wygląda wieśniacko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 A ja się zastanawiałem jak to napisać, że nie pasuje żeby kolegi nie obrazić, a tu co do wyglądu: WIEŚ co do zamontowania: może nie niemożliwe, bo dać, to się da wszystko, ale bezsens co do ich ceny: lepiej daj na WOŚP albo chociaż zalej sobie bak do pełna, niż wydawać pieniądze na takie g..... - sorry, ale nazywajmy rzeczy po imieniu... jak chcesz zrobić coś ciekawego ze światłami i żeby to jakoś wyglądało i świeciło kup sobie clff do oryginalnych boschów/zkw u mnie na mieście już paru takich delikwentów powklejało te ledy w swoje potjuninkowane wózki, np.kadet, punto, calibra, golf II, wygląda jakby chcieli z tych staruszków zrobić nowe audi(ta firma wprowadziła taki bajer w lampach i atm jakoś to wygląda). Prawdę mówiąc to Twoje auto i sam zrobisz jak będziesz chciał, ale lepiej poszukaj takich fotek jak już ktoś zrobił i zastanów sie czy tego właśnie oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczek_ Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 po zastanowieniu się odechciało mi się... po prostu z przeciwmgielnych zrobię trochę szkoda kasę w błoto wyrzucać <bmw_4> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Takie paski LED pasują moim zdaniem tylko i wyłącznie do nowych fur (jak np. Audi). BMW ma to do siebie, że w oryginale jest idealnie (no można troszkę zmienić - kwestia gustu). Po co zmieniać, to co dobre... <bmw> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Jak już się upierasz przy ledach do jazdy w dzień - widziałem gdzieś na allegro ringi w tej technologii...poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kri$$ Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 tylko że ringi na LEDach są nie widoczne za dnia... bo jak robić, to żeby działało i wyglądało, a nie tylko dla zasady "żeby coś zmienić"... Forest, Ty masz seryjne ringi czy też dokupowałeś z alledrogo albo w jakimś sklepie ccfl? to właśnie takie białe, albo żółte wyglądają fajnie, a inne kombinacje alpejskie z oświetleniem to już agro zajeżdżają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazar Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Tylko koledze chodzi nie o samo upiekszanie fury a poszanowanie instalacji i samych lamp.Przy tych upalach to na lampach da sie kielbase usmazyc,zaciski lubia sie na lampach popalic.Tych lamp diodowych nie wymyslono tylko do szpanu ale wlasnie dla tego,pozatym lampy te biora moze z 1Watt kazda a zwykla zarowka bierze 55Watt i do tego ile ciepla wydziela.Jezeli chodzi o wyglad to moze niekoniecznie bedzie pieknie wygladac ale o funkcjonalnosc i oszczednosci....Apropos CCFL-pieknie to swieci ale za jazde na samych ringach jak tu niektorzy proponuja ci zalozenie w zamian diod-masz mandacik a i na przegladzie moze byc ciezko(zalezy jak trafisz).Na diodowe masz homologacje i atest a ringi owszem bo sam mam ale do bajeru...Jedynie w nowych bumach ringi spelniaja funkcje dziennych ale to oryginalne lampy z atestami itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kri$$ Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 o jakiej oszczędności mówisz? no chyba że te lampy są ładowane na baterie paluszki - to zwracam honor... co do technologii LED w autach: zgadza się, nie wymyślono ją dla szpanu - ale LEDy stosowane były już dłuuugo przed tym jak zostało stosowane tak jak np. w ałdi... więc albo pozostałe koncerny motoryzacyjne były przez tyle lat w technicznym średniowieczu, albo ci sprzedawcy chińszczyzny z allegro są geniuszami technologiczno-marketingowymi... co do zgodności z przepisami: jaką masz "homologację" i "atest" kupując takie wynalazki? taką samą jak kupując folię na metry z allegro do przyciemniania przednich szyb - możesz nią co najwyżej wsadzić pod nogę od stołu jak Ci się gibie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Co do oszczednosci to jest wrecz odwrotnie bo doklejajac gdzies cos swiecacego auto traci duzo na aerodynamice a juz napewno na zderzaku jak w tej czerwonej e36.... Wiec oszczednosc zadna wrecz sie doklada na paliwo. Fakt mniej sie wypalaja swiatla a szczegolnie soczewkowe i popieram poprzednikow ten patent wymyslilo audi i nich tak zostanie a jak juz jakies ledy montowac w BMW to tylko ringi jak w nowych Bemkach... Wedlug mnie reszta odpada.... <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 tylko że ringi na LEDach są nie widoczne za dnia... bo jak robić, to żeby działało i wyglądało, a nie tylko dla zasady "żeby coś zmienić"... Forest, Ty masz seryjne ringi czy też dokupowałeś z alledrogo albo w jakimś sklepie ccfl? to właśnie takie białe, albo żółte wyglądają fajnie, a inne kombinacje alpejskie z oświetleniem to już agro zajeżdżają... Nie mam oryginałów,gdy kupiłem auto były niebieskie,zmieniłem na kolor xenon (notabene z :mrgreen: allegro).Tutaj macie porównanie ringi led z allegro i ccfl z mojej. Link do allegro z ringami LED http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=ringi+led [ Dodano: 30 Lipiec 09, 19:25 ] Szczerze mówiąc mi bardziej pasują ccfl...Ale o ile wiem nie mogą służyc jako światłą do jazdy dziennej (tak przynajmniej stwierdził policjant z drogówki).Tak więc Wilczek proponuję byś dał sobie spokój z LED'ami.Kup ringi ccfl,spoleruj klosze i będzie super efekt.BMW na ledach...trochę wieje to wsią...Wybacz,nie chcę Cie urazic.Pozdro i szerokości. [ Dodano: 30 Lipiec 09, 19:29 ] I jak widzisz ccfl w dzień dają radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike90 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 pan z zomo tez mi powiedział ze nie jest przekonany do tego żeby CCFL były używane jako dzienne. Widać je b dobrze jak się robi szaro, ale w słoneczny dzień -> nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazar Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Co do oszczednosci to jest wrecz odwrotnie bo doklejajac gdzies cos swiecacego auto traci duzo na aerodynamice a juz napewno na zderzaku jak w tej czerwonej e36.... Wiec oszczednosc zadna wrecz sie doklada na paliwo. Fakt mniej sie wypalaja swiatla a szczegolnie soczewkowe i popieram poprzednikow ten patent wymyslilo audi i nich tak zostanie a jak juz jakies ledy montowac w BMW to tylko ringi jak w nowych Bemkach... Wedlug mnie reszta odpada.... <bmw_1> Ziomek nie przesadzaj z tymi stratami w aerodynamice to nie sa lampy z zetora badz starego jelcza o przekatnej 40cm.Tylko zgrabne cienkie listewki.A jak juz pisalem-nie spotkalem jeszcze zamiennikow lamp do starszych Beemek ktorych ringi legalnie moga sluzyc za swiatla do jazdy dziennej( niepisze o nowych Beemkach) .I jak juz napisalem Ringi ok ale do bajeru.Ale ja jestem po elektroniku i sobie potrafie policzyc ile zuzywa cale oswietlenie standardowe w aucie a ile zastapione ledami. Jak jezdzisz autem w niedziele do kosciola tylko to ok ale ja robie dziennie troche kilometrow i szkoda mi i lamp i aku i calej biednej instalacji.Wogole powiesilbym kolesia ze bzdurny przepis jazdy w dzien na swiatlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ziomek nie przesadzam z tymi stratami w aerodynamice bo napewno takie kombinowanie z doklejaniem spowoduje wieksze spalanie niz spalanie z wlaczonymi swiatlami.... Wiec oszczednosc zadna co do samych lamp soczewek i zarowek to troche szkoda.... :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dread Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Kiedyś ktoś mi mówił że zrobili test auta z włączonymi światłami i auta bez świateł.. wynik był taki że auto z włączonymi światłami spaliło tyle więcej benzyny w porównaniu do tego drugiego co auto czyste do zakurzonego... czyli wyniki były takie same... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuczi77 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Jeśli jeszcze mogę "kopnąć leżącego" to jak dla mnie te LED-y to najgorsze buractwo. Często spotykane w połączeniu z parapetem z tyłu i wszelkiego rodzaju innym tjunigowym szajsem BTW jest takie mądre powiedzenie, że lepsze jest śmiertelnym wrogiem dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafikone Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 lepiej wzuc sobie ringi do lamp lepiej to bedzie wygladac moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi