AWV Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Falują mi obroty, lecz nie widać tego na obrotomierzu tylko słychać. Rura łącząca przepływomierz z przepustnicą jest naprawiona przez polskiego "MakGajwer-a" i możliwe że łapie lewe powietrze. Czy to może być przyczyną falowania obrotów ? Czy może to skutek walniętej sondy lambda; raz zdarzyło mi sie w trakcie deszczu (w koleinach), że auto przez chwilę nie reagowało na gaz... Ale czy przez to obroty wariują (myślę że max 200-300 obrotów) ? Silnik M50B20 bez vanos-a. Z góry dzięki za pomoc <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 "Mac-Gajwer" chyba cos nie bardzo uszczelnil rure... przed dalszym diagnozowaniem zmien gume :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Sprawdź gume, psiknij samostartem w okolicach gumy na wlączonym silniku i zobacz jak silnik sie zachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Chyba nie będę nawet pryskał samostartem, tylko w ciemno wymienię tą gumę bo sam jej widok jest przykry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Jak guma zle wygląda to wymiana bez dwóch zdań 200:300 obrotów to juz widoczne na obrotomierzu.Pooglądaj też przewody od krokowca prewencyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 ooglądaj też przewody od krokowca prewencyjnie. I tu jestem zielony :oops: Gumę wymieniam na dniach. Może przesadziłem z tym 200-300 obrotów, myślę że 100-200. Wskazówka obrotomierza stoi nieruchomo, jednak słychać że silnik nie pracuje równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 hehe i kolega popadł w problem; mam czasem tak samo raz faluje raz nie ale raczej mi buja na gazie, gdzie kolo powiedział ze sonda padła a na benzynie chodzi pikobelo.... jak buja mocno tylko na pb95 to 1 co to silnik krokowy reszta to cały dolot heheheheeheehhe jakis tydzien roboty 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Oj.... kup Panie ten samostart a w chwile zdiagnozujesz gdzie lewe powietrze lapie :!: Wymienisz pol silnika a to jakas gumka pekla :mrgreen: Jak to nie powietrze to pod kompa sprawdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Dobra ten kawałek gumy mam już na oku, tylko nasilił się problem z jazdą w deszczu, a mianowicie jak pada to auto reaguje na gaz z dużym opóźnieniem (od 2s do 6s - mniej więcej) i zaczęły mi skakać obroty od 0 (zaświeca się kontrolka aku, ale silnik nie gaśnie) do 1500 obrotów, a jak jadę to stają na 1500 i tak sobie stoją... Wciskam gaz, obroty rosną, i wracają znowu do 1500. Pomaga dopiero zmiana biegu - spadają na ok 700-800. Podejrzewam sondę, ale sam już nie wiem (może kable WN). Świece sprawdzał mi mechanik jakieś 2 tygodnie temu i były ok. Jutro wieczorem sprawdzę jeszcze kable i zdam relację czy mają przebicia. Dodam, że problem pojawia się tylko podczas deszczu. A i taka ciekawostka. Jak obroty są na 1500 i jadę przy spalaniu (ekonomizer) 10l to przy włączeniu klimy wskazówka podnosi się do 20l... Skok o 10l - niemożliwe. Przy słonecznej pogodzie ciężko jest zauważyć ten skok wskazówki bo jest minimalny. Z góry dzięki za pomoc <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
///M3 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 a jak nic nie pomoze to sonda lambda ew. krokowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi