Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

E30 z zachodu

DIEGO E30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio chodzą mi po głowie e30 tki z niemiec albo z holandii.Patrzyłem na kalkulatory przeliczające całkowite koszty z tym ,że ja bym nie chciał rejestrować auta tylko po prostu mieć je dla siebie na części.Moje pytania to czy trzeba te wszystkie opłaty uwzględniać czy płace w niemczech przykładowo 150 euro i wsio.

tam auto wyrejestrowane, Brief, kluczyki i UMOWA (wazne, bo czasem w drodze do POlski jakas kontorla, bynajmniej ja tak mialem)...w Polsce nikogo to nie obchodzi....patrz handlarze, u ktorych na placach po pare miesiecy stoja nieoplacone auta :)

żółte możesz do wszystkiego przyczepic na 5 dni wazne VOLL CASCO koszt ok 165euro ...czerwone da rady tylko, gdy kupujesz auto z ważnym przeglądem, dostajesz nowy Brief z twoimi wszystkimi danymi...koszt jeszcze większy, więc lepiej żółte, a jak auto całkiem TRUP tp laweta i nie potrzebujesz żadnych blach.

nie wiem skąd to masz, ja ci piszę z mojego doświadczenia, bo jeszcze do niedawna sam auta targalem i kto wie, może wkrótce znowu zacznę....żółte tablice NIE POTRZEBA PRZEGLĄDU..jedziesz do urzędu, płacisz za tablice, a dopiero potem szukasz auta, przykręcasz i jedziesz....CZERWONE TAblice...wszystkie papiery, przegląd itd. potrzebne żeby je uzyskać...ceny blach żółtych mogą się różnić to fakt (Monachium i okolice 6 miesięcy temu żółte 165eur, Dortmund i okolice niecałe 150euro)....zależy jeszcze kto ubezpiecza, jaka firma, i ile wynosi opłata w urzędzie...pozdro

P.S. Zółte 5dni ważności i w Polsce raczej ściga policja (wiem z doświadczenia)

Czerwone 30 dni ważne

PATRZ NA PRZEBIEG:

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vqmokmidetwc

Tak jak pisze Bartez. Polecam zolte, bo nie trzeba przegladu. Mozesz je wykupic w spedycji na granicy w Oldenzaalu (nie pamietam nazwy), ale po stronie do niemiec, sa reklamy na drzwiach spedycji. Juz w Polsce, na podworku nikt sie nie przyczepi do Ciebie. Teoretycznie moga, bo powinienes zaplacic akcyze w ciagu 5 dni od przekroczenia granicy (nie od daty zakupu) Jak sie ktos przyczepi to "auto kupilem dawno, ale 2 dni temu przywiozlem do PL" :mrgreen:

Laweta pewniej, bo jak kupisz stare auto to jest ryzyko ze cos sie popsuje po drodze, a wtedy koszty duzo wieksze.

Witam wszystkich:) Chcialbym podlaczyc sie do tematu. Przeczytalem w internecie, ze nalezy szukac aut z waznym tuv, bo w polsce urzedy moga nie zarejestrowac auta. Wiem, ze auto, ktore bylo wymeldowane i bez tuv moze miec wpis: "bez prawa rejestracji". Kupujac auto wymeldowane powinienem szukac takiego wpisu w kwicie dotyczacym wymeldowania? Jakie inne problemy przy rejestacji auta moga powodowac urzedy w Polsce? Zajalem sie tematem, poniewaz mialem mozliwosc kupienia e30 318 bez rdzy, wymeldowane i bez TUV za psie pieniadze z przebiegiem 155tkm w Stuttgarcie, gdzie obecnie jestem, ale ktos mnie ubiegl:/ Jezeli dobrze zrozumialem do takiego samochodu powinien bez problemu dostac zolte tablice?

Z gory dziekuje za odpowiedz .

na zoltych tablicach mozesz wywieźć z DE wszystko co chcesy...to są tzw. AUSFUHRKENNZEICHEN, czyli tablice wywozowe...ubezpieczenie VOLL CASCO jakie zaplacisz pokrywa w razie czego wszelkie koszty...auto nie musi miec TUV, poza tym nie zapomniej jednej rzeczy, że w Niemczech możesz wymeldować sobie auto na parę miesięcy lub okres zimowy (jak to wiele osób robi), a potem znowu bez żadnych problemów zarejestrować. Poza tym nie spotkalem jeszcze żadnego mądrego Niemca, który by sprzedał auto zameldowane na siebie, na swoich blachach...Bez wymeldowanie, czyli BRIEF + TABLICE, będzie musiał do opłacać cały czas auto, ubezp. itd. a jak ktoś spowoduje wypadek, albo użyje auto do kradzieży lub napadu za granicą, to w pierwszej kolejności on ma pojechane. PODSUMOWUJĄĆ: każde auto musi być wymeldowane, TUV potrzebujesz po to, żeby kupić CZERWONE tablice na 30 dni ważne i śmigać sobie po Polsce. pozdro

Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.

Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem, ze osoby sprowadzajace samochody z zagranicy nie wpisuja w umowie kupna-sprzedazy danych kupujacego. Jezeli tak zrobie bo np. ja sprowadze samochod, ale zarejestruje na kogo innego zeby koszt ubezpieczenia byl dla mnie mniejszy, to ktore urzedy moga powodowac problemy. Czy w niemieckich urzedach sprawdzaja umowy pod katem tych danych? Jezeli nie, to kogo sie wpisuje jako wlasciciela tych zoltych tablic, bo na pewno ktos musi byc odpowiedzialny za auto na danych tablicach? W przypadku gdy sprowadzajacym jest Wieslaw Mercedes, a osobie np. Tomaszomi Hammanowi sprzeda to auto na zoltych tablicach i ktora wpisze w umowie kupna sprzedazy w niemczech, ze niejako on kupil ten samochod od Niemca, to czy fakt ze jeden sprowadzal samochod, a drugi go kupil nie bedzie komplikowalo podczas rejestracji w Polsce.

Dokladnie chodzi mi o to ja to zalatwic zeby samochod ktory sprowadze zarejestrowac na kogo innego, bez niepotrzebnego wydawania pieniedzy?

Naklikalem, ale mam nadzieje, ze jest jasno napisane.

Ja jak kupowałem TDS-a to wyglądało to tak :

Kupił go handlarz i sprowadził auto do PL na żółtych tablicach (były wypisane na niego, na takim świstku). Ja na umowie kupna sprzedaży wpisałem za poprzedniego właściciela Niemca (nie handlarza), a jako kupca mnie + osobę która ma zniżkę na ubezpieczenie 60%.

W urzędzie nic nie mówili i wszystko się udało.