Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

tlumik do e34 530 V8

woz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czeka mnie wymiana tlumika koncowego (i wkrotce prawdapodobnie srodkoego) w mojej 530 bo ostro juz dmucha i brzmi jakbym jechal autobusem a nie beemka. Juz mialem tlumik zamowiony, ale okazalo sie, ze kolesiowi sie cos pochrzanilo i do mojego modelu (z silnikiem V8) po prostu ich nie produkuja (Polska firma z Ostrowa, juz zapomnialem jak sie nazywa - maja polskie odpowiedniki. Sprawdzone, dobre i jedna trzecia ceny co np Walker). Za Walkera do siebie za sam koncowy czekalby mnie wydatek w okolicach 950zl :shock:

No i poszperalismy troche bardziej, nawet bralem pod uwage od 730 R6 (bo wg katalogu tlumiki sa niemalze identyczne, ale nie wiem jakby to wyszlo w praniu..), no i oczywiscie ich tez nie produkuja wiec klops :( Znalazla sie jeszcze inna firma Polska (tlumik koncowy okolo 320zl), ale koles od zakladu mocno odradzal mowiac ze nie raz sie na nich przejechal i ze dowiedzial (od pracownika z ich firmy) sie ze czesto stosuja stare blachy w srodku tlumika, no i efekt taki ze masz uklad do wymiany po roku :?

A wiec moje pytanie, czy sa jakies inne odpowiedniki ktore pasowalyby do e34 530 V8? Nie zalezy mi na blyszczacym tlumiczku, a napewno nie na glosnym (ewentualnie widlasta moze lekko burczec.. :twisted: ). Ktos cos moze poradzic?

Jest tutaj link u nas na forum tlumika remus'a. Troche zglupialem, to jest koncowy i srodkowy? Czy tylko koncowy? I I wiem, ze w spisie nie ma do mojego modelu, ale pasowalby? (bo kwestia modelu to chyba nie kwestia samego tlumika tylko uchwytow itd??)

http://www.forum.maxbimmer.pl/topics14/tlumik-remus-do-bmw-e34-vt12216.htm

Wszelka rada mile widziana.

Pzdr

poszukaj na niemieckim e-bayu ceny sa okazyjne,

z tego co wiem to oryginalnie tlumik jest (srodkowy+koncowy) razem,

ewentulanie moge sprawdzic ile bedzie kosztowac u nas w Zgorzelcu, jak chcesz to daj znac... <bmw_1>

Spoko, tylko zaznaczam ze chcialbym nowke, a nie uzywany. Dlatego ebay raczej odpada.. :( Od cholery jest tlumikow do e34 525 24V nowych. Tlumik w miare podobny (2 wejscia, srednica rur chyba taka sama, musialbym jeszcze sprawdzic..), tylko czy mozna uzyc bez kosekwencji tlumik przeznaczony do innego modelu? A co sadzicie o tym remusie? Bo nawet jesli nowka z tych podrobionych kosztuje 300-400zl, srodkowy pewie jakies 300, to na dzien dorby mamy 600-700zl. A zeby nie bylo, oryginalny remus'a raczej lepszy jakosciowo niz podroba z ostrowa..