tazunio Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Mam w planie sprzedac motocykl, ktory kupilem 3 miesiace temu. Kupilem wtedy motocykl po malym slizgu, teraz gdy jest juz gotowy i chcem go odsprzedac, wpadlo mi w uszy haslo o takim podatku... Nie wiecie ile on wynosi, czy placi sie go od ceny na umowie (100€ ), od rocznika itp... czy w ogole dotyczy to motorow??? Dzieki za pomoc bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Z tego co ja wiem, trzeba mieć przynajmniej pól roku i wtedy nic się nigdzie nie zgłasza. Sprzedawałem raz auto po upływie 3 miesięcy i zarobiłem na nim 500pln, pojechałem do skarbówki mowie babce jak sprawa wygląda a ona mi na to żebym wpisał to w PIT... i po sprawie Ale najlepiej jak pojedziesz do skarbówki i pogadasz z kimś o tym - masz wtedy 100% pewność. Aha wynosi on chyba ok 2% i cena jest brana z nich super książki czyli eurotax. Nie wiem czy to nie jest tak, jak przy kupnie pojazdy (płaci się to 2% od sumy od której się wzbogaciliśmy), więc przed sprzedażą wcześniejszą niż to 6 miesięcy ten podatek płaci również sprzedający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 ....ja tak mialem z autem sprzedalem auto z oplacona akcyza na mnie po 2 miesiacach.....jeszcze wtedy nie bylo EUROTAXU ale za to musialem wpisac w PIT 13% o sumy sprzedazy.....w sumie grosze, ale jednak trzeba wpisac....wg. prawa to dzialanosc zarobkowa i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 wpisujesz w PIT rocznym w przychód i wtedy zapłacisz podatek 19% od dochodu normalne płaciłbys podatek 2% nie wiem jak jest teraz ale kiedyś chyba podatek liczony był od wartości rynkowej czyli nie ważne ile wpisałeś pani wyciągała AutoGiełde i tam szukałapodobnego auta (ja tak miałem ) zawsze możesz sprzedać jako uszkodzony, dowiedz się czy liczony jest od wartości wpisanej na umowie czy od wartości rynkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 dowiedz się czy liczony jest od wartości wpisanej na umowie czy od wartości rynkowej Z własnego doświadczenia powiem tak : Jeśli ktoś kupi malucha i wpisze na umowie cenę 6k to Pani czy Pan ze skarbówki policzy 2% z ceny na umowie, lecz jeśli kupimy Ferrari za 10k wtedy "skarbownicy" zaglądną do eurotaxu Ogólnie powinni za każdym razem zaglądać, czy to jest na naszą korzyść czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi