Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Drgawki i nierówna praca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W mojej E32 (3.5) od początku kupna silnik chodzi nierówno. Tzn. inaczej - na ludzie na wolnych obrotach silnik wpada w dość spore wibracje, które przechodzą nawet do środka kabiny (czuję na swoim fotelu). Co dziwne - obrotomierz pokazuje idealnie równe obroty.

Jak tylko przycisnę trochę gaz - wszystko ustaje, silnik pięknie się wkręca do samego końca. Zaraz gdy wróci do swoich wolnych obrotów - sprawa się powtarza.

Co ważne - nie je oleju (ani kropli), miał robioną uszczelkę pod głowicą (nie ma już nieszczelności), przyspiesza pięknie w całym zakresie obrotów, ostatniej zimy przy -20 stopniach odpalał jak złoto ale drażnią mnie te wibracje.

W warsztacie na słuch gość stwierdził, że praca drugiego cylindra nie jest prawidłowa, że nie współgra z resztą. Jak myślicie co to może być? Jaki to może mieć wpływ na żywotność całej jednostki i jej podzespołów? A może ktoś ma ten sam objaw?

Z góry dzięki za wszelką pomoc,

pzdr.

Na 80% sprawdź kable zapłonowe i świece. Ja miałem podobnie. Silnik się delikatnie potykał, takie nierównomierne wibracje, które czułem nawet w fotelu i na drążku. Jak zdemontowałem kable, okazało się, że kilka z nich jest juz połamanwych w środku i czasmi kontaktuje a czasami nie. Jeszcze nie ich nie wymieniłem, ale to prawie napewno wina kabli lib świec. Napisz, czy u Ciebie też się sprawdziło.

ściągaj po koleji na wolnych obrotach kable i wykryj na którym garnku ''niedopala''. to mogą rzeczywiście być kable,choć ja miałem identycznie \;na wolnych przebierał przy dodaniu gazu chodził równio,przyśpieszał też ok. po wielu kombinacjach okazało się że zawór był nadpalony :evil:

pozdro bmw_beer