Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rzeczywistość a Kodeks Ruchu Drogowego

AWV

Rekomendowane odpowiedzi

Blokowanie lewego pasa ruchu przy zwężeniu (droga 1 kierunkowa,2 pasmowa) jest zabronione...

Pewnie nie raz każdy z nas widział jak TIR, autobus czy nawet auto osobowe jedzie lewym pasem taka samą prędkością jak pojazd z prawego pasa w celu blokowania ruchu gdy za np. 600 metrów jest zwężenie do jednego pasa (weźmy na przykład MILENIJNY) . Osobiście popierałem tą metodę, bo wiadomo każdy zjeżdża na prawy bo wie o zwężeniu i nie chce się na "bezczela" wciskać w ostatniej chwili na ten pas. Jednak przepisy są inne i takie zachowanie (blokowanie lewego) jest zabronione, a nawet karane grzywną !

Tu filmik tłumaczący to : http://video.interia.pl/obejrzyj,film,108840

Osobiście w życiu nie wpuszczę takiego co do końca jechał lewym pasem i teraz chce się na krzywy ryj wepchnąć przede mnie. Wiadomo na drodze trzeba sobie pomagać, jakaś kultura obowiązuje wiec jeżeli ktoś będzie chciał wjechać przede mnie powiedzmy w połowie zakorkowanego odcinka drogi to nie ma sprawy ale jeśli pod koniec to może liczyć co najwyżej na mój zderzak w swoich drzwiach.

I właśnie dlatego jest jak jest. Na CB też często słychać żeby nie wpuszczać takich co z końca pasa wjeżdżają. Często jest też tak że np ktoś nie zna miasta i po prostu jedzie i na końcu drogi zauważa że jest na złym pasie, próbuje zjechać na właściwy i co? nikt nie chce go wpuść, jakby w naszym kraju jeździły same asy, którzy zawsze wszystko robią dobrze. Trochę więcej szacunku dla innych użytkowników dróg i będzie na pewno lepiej <bmw_1>

Jak ktoś nie zna miasta to proponuje zakup nawet najtańszej nawigacji lub mapy za 5zl.

Z nawigacjami różnie bywa, a z mapą na kolanach ciężko się jeździ i prowadzi jednocześnie, np po Wrocławiu. Dla ciebie Wrocław pewnie to nic nowego, ale dla wielu kierowców z mniejszych miast to naprawdę wyzwanie poruszać się w takim ruchu i z takimi utrudnieniami(czyt. wieczne remonty). Po za tym każdy może się pomylić, jesteśmy tylko ludźmi :)

Osobiście w życiu nie wpuszczę takiego co do końca jechał lewym pasem i teraz chce się na krzywy ryj wepchnąć przede mnie. Wiadomo na drodze trzeba sobie pomagać, jakaś kultura obowiązuje wiec jeżeli ktoś będzie chciał wjechać przede mnie powiedzmy w połowie zakorkowanego odcinka drogi to nie ma sprawy ale jeśli pod koniec to może liczyć co najwyżej na mój zderzak w swoich drzwiach.

No predator Ciebie to akurat usprawiedliwia.. BMW ZAWSZE ma pierwszenstwo przejazdu <bmw_1> ... Ja w takich sytuacjach wpuszczam tylko jeżeli to Beta chce wjechać :mrgreen: ... ot takie skrzywienie zawodowe czy jakby to tam zwał :P

ja wpuszczam wtedy obce blachy nie dw.

Dokladnie bo ktos ma prawo nie znac obcego miasta.Jednakze jest druga strona tego medalu.Duzo aut we wroclawiu jest rejestrowanych np. w warszawie bo firma zakupuje auta dla swoich oddzialow.Czyli taki wroclawiak z blachami z wawy wykorzystuje takie sytuacje.

A na wyspie nie wiadomo kto jest skad bo blachy sa takie same :D

Moim zdaniem trzeba jeździć do końca lewym - tak nakazuje kodeks ruchu drogowego.

Kodeks mówi tez ze prędkość na obszarze zabudowanym wynosi 50 km/h a i tak wszyscy maja to w D#U*P@I^E , ja przynajmniej nie zamierzam się do niego stosować w takich przypadkach no chyba ze akurat gdzieś stoją psy to wtedy niestety nie ma innego wyjścia.

AWV napisał/a:

Moim zdaniem trzeba jeździć do końca lewym - tak nakazuje kodeks ruchu drogowego.

Kodeks mówi tez ze prędkość na obszarze zabudowanym wynosi 50 km/h a i tak wszyscy maja to w D#U*P@I^E , ja przynajmniej nie zamierzam się do niego stosować w takich przypadkach no chyba ze akurat gdzieś stoją psy to wtedy niestety nie ma innego wyjścia.

Wiadomo, że kodeks ruchu to też inne nakazy czy zakazy :P ale mi chodzi tu konkretnie o ten który dotyczy jazdy lewym pasem... Za takie blokowanie są mandaty i punkty, więc chyba lepiej jechać tym lewym do końca.

W filmiku jest rozmowa pomiędzy kierowcą tira, a policjantem i jasno jest powiedziane że przy naszej kulturze jazdy na drogach taki nakaz jest nie możliwy... a kto ma tą kulturę poprawiać jak nie my :) Jako posiadacze BMW którzy jadą lewym do końca spotkamy się z opinią "a to hu***" czy "ma beemke to może jechać lewym?!" - a teraz można śmiało takim odpowiedzieć : Znasz kodeks ruchu drogowego, bo widzę że nie... ;)