el_banano Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 witam. Ostatnio wracając z Sieradza jadąc już na rezerwie szukałem jakiejś stacji aby zatankować. Trafiła mi sie stacja BLISKA na której dystrybutor ON był nieczynny i koles ze stacji powiedział mi że moge spokojnie zalać BIO DIESEL. Takie dystrybutory stoją tylko na stacjach BLISKA ( przynajmniej tam widziałem), szczerze powiedziawszy nie zatankowałem tam bo sie bałem co to za paliwko... I tu sie was pytam, czy wie ktoś z was co to za paliwko i ile ma oktanów i czy ktoś z was na tym śmiga :?: :?: Nadmienie że cena jest kusząca bo 2,99/litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 "Problemy: uzyskiwane liczby cetanowe estrów kwasów tłuszczowych nie są wyższe niż w przypadku oleju napędowego co jest spowodowane tlenem w wiązaniu estrowym[potrzebne źródło], biodiesel może rozpuszczać uszczelki i przewody wykonane z gumy (naturalnego kauczuku) i niektórych tworzyw sztucznych[potrzebne źródło], niektóre właściwości fizyczne (np. lepkość) estrów kwasów tłuszczowych zmieniają się wyraźnie podczas wzrostu temperatury i cecha ta wymagać może dodatkowych chłodnic dla biodiesla - aby faktyczna dawka paliwa podawana przez aparaturę wtryskową była zgodna z dawką założoną (optymalną). (W przypadku oleju napędowego zmiana cech fizycznych podczas pracy silnika nie jest istotna). żeluje przy temperaturze -10°C[potrzebne źródło]. " cytat z wikipedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 uhm wielkie dzieki taka odpowiedz mi chyba wystarczy <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 To paliwo ma po prostu więcej ekstraktów naturalnych przez co jest tańsze, tyle że auto gorzej przyspiesza i trzeba bardziej go "dusić"... wychodzi na to samo - tak (mniej więcej) mi koleś powiedział jak byłem na Bliskiej i pytałem o to paliwo (stacja w Wołowie). Kolega tankował to do Golfa II 1.6d i nie zauważyliśmy żadnej różnicy, ale to chyba nie jest dobre porównanie (czy paliwo dobre czy nie w kwestii osiągów) bo auto seryjnie ma całe 55KM, a pewnie teraz po upływie parunastu lat z 45KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 kurcze AWV ty to masz na wszystko odpowiedz :!: <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Ale serio niedawno właśnie byłem z kolesiem na owej stacji i zaskoczyła nas cena tego EKO D, przycisnęliśmy kolesia o wszelkie info o tym Tylko czy on mówił prawdę to ja sam do końca nie wiem, w każdym bądź razie na podstawie Golfa z tym motorem nie zauważyliśmy żadnej różnicy. A o tym z Wikipedi co napisał tazunio to nie wiedziałem i powiem że jest nawet szokujące. Pewnie Golf nigdy już tam nie zatankuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi