Kamil Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 od kiedy kupilem samochod nie dzialal abs ostatnio przy wyjmowaniu zegarow zobaczylem ze nie ma wogole zarowki od kontrolki abs-u wsadzilem ja i teraz caly czas swieci i mysle ze moze bym naprawil wrescie ta dolegliwosc.tylko pytanie od czego zaczac? czylalem sporo postow na ten temat o domowej diagnostyce czujnikow itd.tylko nie mam pojecia czy to czujniki a nie chce sie na marne bawic z tym czy moze jechac na kompa i tam pokarze mi co jest walniete dokładnie z tym abs-em?? czy komputer nie wykarze az tak dokładnie co jest przyczyna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 zobaczylem ze nie ma wogole zarowki STARY PATENT Przeczyść wtyki (kostki ABS-u) bo to nic nie kosztuje, a dopiero potem udaj się ewentualnie na kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 te styki co czujniki sa pozłaczane tam za kolem w tej puszce?? czy jeszcze gdzies indziej?? no nie chciało sie komus z tym bawic wywalił zarowke i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Ja mam to samo,tzn.u mnie działał i nagle przestał. Zależy jaki komp.,bo niektóre to tylko pokaże że masz uszkodzony ABS i tyle. Taka dokładna diagnostyka to chyba 250zł kosztuje. Jakbyś gdzieś znalazł coś tańszego to daj znać,też chętnie się podepnę i sprawdzę co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Taka dokładna diagnostyka to chyba 250zł kosztuje co ty gadasz myslalem ze na zwykłym kompie to wykarze! jak tak to juz sam niewiem od czego zaczynac i za co sie brac :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 No jedziesz na kompa (normalnego) i jeśli jest błąd ABS to ci go pokaże, nie raz wystarczy tylko skasować a nie raz trzeba coś tam grzebać. Mi chodzi o te kostki przy kole bo często syf się dostaje i właśnie takie błędy się robią. Sprawdź jeszcze wszystkie bezpieczniki jakie są do sprawdzenia od ABS-u. A może padł ten sterownik od ABS-u co jest chyba za schowkiem czy pod tylną kanapą... ? E34-Patryk, o jaką dokładną diagnostykę ci chodzi ? Bo może ja pisze właśnie o tych błędach co tylko się usuwa i po kłopocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 A może padł ten sterownik od ABS-u co jest chyba za schowkiem czy pod tylną kanapą... ? a co to za sterownik i w ktorym miejscu on dokładnie jest bo pierwsze o nim słysze! :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Jak rozbierałem swoją po wypadku to znalazłem coś takiego więc pisze ale nie wiem dokładnie jaki i za co odpowiada ten sterownik. jutro go poszukam to ci napisze (co jest na nim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machu221 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 u mnie abs się raz wyłączył ale tylko na pewnie czas , mechanik coś przeczyścił przy jednym albo wszystkich kołach nie pamiętam i powiedział że teraz będzie ok i jest ok od roku czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 o jaką dokładną diagnostykę ci chodzi ? taką gdzie gość powie Ci,np.masz do wymiany czujnik w prawym tylnym kole,albo uszkodzony przekaźnik,a nie tylko potwierdzi,że COŚ faktycznie jest uszkodzone,ale co to już nie wie. Błędu ABSu raczej sobie nie usuniesz tak jak np.sondy lambdy,bo jak coś jest uszkodzone to impulsem z komputera tego nie naprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 a wiec koledzy chyba zaczne od przejrzenia tych czujników, tych kostek przekaznikow itd! a jak nic to nie pomoze to dopiero pojade na kompa! mozecie mi jeszcze powiedziec co by było najbardziej kosztowne jakby sie okazało ze to własnie to nawalilo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoRzAn Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Kolego miałem to samo kontrolka sie swiecila. Pojechalem do serwisu BOSCH podpieli pod kompa i okazalo sie ze nie czyta prawy przedni czujnik abs. A czujnik nie byl wadliwy tylko kabelek sie przerwal. koszt naprawy to 50 zl podpiecie do kompa i 80 zl robocizna z kasowaniem bledu <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Najdroższa to pewnie pompa ABSu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 E34-Patryk, teraz rozumiem o co chodziło z dokładną diagnostyką No pompa raczej najdroższa, ale to ostateczność więc nie martw się. Poczyść wszystko i posprawdzaj te kabelki (bo faktycznie one lubią się czasem przecierać). Jak to nie pomoże to jedz na kompa. A jak i tam nic nie pomoże to może jakiś mechanik pozagląda i znajdzie przyczynę (najlepiej jakiś znajomy to mało siana weźmie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 robilem test czujnikow i kontrolka nadal sie swiecila czyli czujniki sa ok! przeczyscilem te styki i nadal nic! wogole nie słysze aby pracowala pompa od abs-u a powinno chyba byc ja słychac co?? gdzie dokładnie sie znajduje ta pompa??moze cos tam w niej nie łaczyc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi