bmw316i Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Macie sprawdzone patenty na efektywne ruszanie autem tylnonapedowym z oblodzonej nawierzchni, wyjechanie z zaspy i opanowanie auta sunącego bokiem po sniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luzi Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 ja polecam jak są warunki wybrać się na plac lub jeszcze lepiej na jakąś mało uczęszczaną drogę z duużym poboczem i trening trening trening a podstawa to dobre zimówki szczególnie z tyłu i spokojne operowanie gazem-bez gwałtownego dodawania ale też bez gwałtownego odpuszczania , to samo dotyczy redukcji przed zakrętem na śliskiej nawierzchni,jak wrzucisz 2 przy 70 to bokieeem czasem naprawdę można się zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 jeżeli nie chcesz przejeżdżać bokiem zakrętu to na pewno nie dodaje się gazu...i minimalne kontry... ruszanie 1 i szybko 2 ja tak zawsze na lodziku robię... co to zasp... stanowczo odradzam wsteczny lub 1 i gaz w podłodze... śmierć na miejscu- rzadko pomaga a bardzo często szkodzi... staram się "rozbujać" auto dodając i ujmując gazu... ja huśtawkę... przyznam, że bez szpery trochę gorzej idzie, ale działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_drops Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 1. Dobre opony (przejeździłem zime na letnich ale ciężko było) 2. Trzymać równo gaz (przy zmianie pasów, zakrętach) 3. Nie redukować biegów 4. Co do ruszania z zaspy czy czegoś takiego, to nie wiem i zależne jest od paru rzeczy. U mnie ruszanie/bujanie nawet na 2-ce jest mało skuteczne. ASC nie wiem czy bardziej pomaga czy przeszkadza (w manualu) przy ruszaniu. I generalnie trening jak powiedzieli koledzy. Chociaż na śniegu/lodzie nigdy nie można przewidzieć jak się zachowa auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 tylko gorzej jak puszczając sprzeglo powoli z mala iloscia gazu auto gasnie albo stacza sie na dół, lekko kontrując minimalnymi rchami kierownicy auto zaczyna tanczyc a w trakcie zmiany biegu pod góre stanie i juz nie da sie ruszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 jeżeli masz takie problemy to naprawdę trening i doświadczenie Ci pomoże... 4. Co do ruszania z zaspy czy czegoś takiego, to nie wiem i zależne jest od paru rzeczy. U mnie ruszanie/bujanie nawet na 2-ce jest mało skuteczne. ASC nie wiem czy bardziej pomaga czy przeszkadza (w manualu) przy ruszaniu. bujanie jest bardzo skuteczne; na zlocie w Skarbim 3 razy pomogło.... :wink: lekko kontrując minimalnymi rchami kierownicy auto zaczyna tanczyc nie wolno machać kółkiem; jednak trzeba to wyczuć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Chociaż na śniegu/lodzie nigdy nie można przewidzieć jak się zachowa auto. ... i tego się trzymajmy uklon_bmw <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Chociaż na śniegu/lodzie nigdy nie można przewidzieć jak się zachowa auto. ... i tego się trzymajmy uklon_bmw <bmw_2> :lol: tym bardziej, gdy się nawierzchnia zmienia z ośnieżonej na czysty beton... (mała dygresja do spotu) <bmw_1> ogólnie, chyba każdy poleca zabawy na śniegu... nawet synek Michu...!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Chociaż na śniegu/lodzie nigdy nie można przewidzieć jak się zachowa auto. ... i tego się trzymajmy uklon_bmw <bmw_2> :lol: tym bardziej, gdy się nawierzchnia zmienia z ośnieżonej na czysty beton... (mała dygresja do spotu) <bmw_1> ogólnie, chyba każdy poleca zabawy na śniegu... nawet synek Michu...!! O ile na lotnisku mozna sie pobawic i jest spory margines na popełnienie błedu to mysle ze na wąskiej oblodzonej drodze to jedynie noga z gazu moze uratowac i troche oleju w głowie , na lodzie zadne zimówki , ASC EBD PSL SLD UW ani PO nie pomogą poprostu trzeba dostosowac predkosc do warunków na drodze i na to nie ma mądrych jak jest totalna szklanka to trzeba jechac te 20-30 i nie ma zmiłuj chyba ze chce sie pozwiedzac przydrożne rowy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzius2 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 mądrze mówi dać mu :drunk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 głupi przykład z ligi F1 w sieci: trening tor pusty; opony ciepłe; wszystko elegancko: 1:18:2 wyścig: 22 osoby; ktoś w lusterku: max 1:20:0 to samo jest na lotnisku i drodze... dlatego lepiej złapać coś na lotnisku niż ciągle się bać na drodze... na własnym przykładzie przyznam, że igranie z losem, też jest dobrą lekcją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 to samo jest na lotnisku i drodze... dlatego lepiej złapać coś na lotnisku niż ciągle się bać na drodze... na własnym przykładzie przyznam, że igranie z losem, też jest dobrą lekcją.... Wiesz tylko róznica jest taka ze jak na lotnisku narozrabiasz to co najwyzej uszkodzisz siebie albo furaka ... na drodze jak nawywijasz to mozesz wyjsc bez szwanku a zginąc moze ktos przypadkowy dlatego moim zdaniem droga to nie miejsce na "igranie z losem" chcesz sie poscigac / zamknąc licznik jedz na lotnisko jakis plac itd itp wyszalej się i wroc do normalnej jazdy na drodze :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
///M3 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 no to tak 1 i od razu 2 i but ! dociskajac hamulec az sie nie dokopiemy do asfaltu odpuszczajac hamulec a tak na powaznie .. nie siedzialem w takim lodzie.. a jak jechalem bo b.sliskiej nawierzchni to 20-30km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luzi Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 2. Trzymać równo gaz (przy zmianie pasów, zakrętach) bardzo cenna uwaga,ja miałem taka akcje przy wyprzedzaniu że mój pas był czarny a na drugim błoto pośniegowe, zredukowałem dodałem gazu i w momencie zmiany pasa bok. jechałem tak prawie 200m dupa z jednej strony na drugą ale jakoś zmieściłem się między krawężnikiem a wyprzedanym samochodem (e34 tak btw),uratowały mnie treningi na placach bo nie powiem troche tam zjeździłem i dało mi to jakieś wyczucie auta,jak kontrować itp, także uważajcie na takie sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
///M3 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 tak jak koledzy pisza trening trening i jeszcze raz trening dla mnie osobiscie czy zima czy lato czy dzien czy noc dzień bez bokena dzien stracony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_drops Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 nie siedzialem w takim lodzie.. a jak jechalem bo b.sliskiej nawierzchni to 20-30km Jechać a ruszać to dwie sprawy... myślę że większym problemem jest ruszanie i o to chodzi w temacie dzień bez bokena dzien stracony True, True... :drunk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan_owiec Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 "Kiedy auto wpada w poślizg mamy ułamek sekundy na reakcję i ta reakcja musi być prawidłowa. Jeśli nie - mamy 90% szans, że nie wyprowadzimy auta z poślizgu." - wyczytałem kiedyś tam w AutoŚwiat trening trening i jeszcze raz trening Święta racja Wstyd mi się przyznać ale nie trenowałem i to się na mnie w końcu zemściło... :cry: Ale już ostrzę ząbki na nową A co do ruszania z miejsca to też dużo zależy od tego co mamy pod kołami... Ale jednak jak pisze korni8808, kołyska jest chyba najskuteczniejsza Gorzej jak staniemy lekko pod górkę... Mi się to kiedyś zdarzyło i musiałem cofać w dół aż najechałem bardziej na śnieg niż lód. Potem delikatnie z 2jeczki i heja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Ja tylko dopisze... TRENING TRENING i może jeszcze TRENING jeśli ktoś ma kasę, to może udać się na jakieś kursy jak np. Szkoła Bezpiecznej Jazdy - Skoda albo udać się do BMW oni wyślą delikwenta pewnie do Niemiec na jakiś kurs (droga zabawa ale na bezpieczeństwie nie można oszczędzać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 od siebie moge napisac, ze jak byl snieg to latalem bokami po duzym placu, i teraz wiem jak auto sie zachowuje. kiedys nie umialem utrzymac auta ladnym bokiem na rondzie, teraz wychodzi mi to pieknie oczywiscie nie uwazam ze umiem dobrze jezdzic, ale dzieki treningom umiem wiecej niz predzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Trening treningiem , tylko jezdząc po jakims placu / torze cały czas człowiek jest nastawiony na to ze za 3 sekundy bedzie musiał wykonac jakis tam manewr aby nie wyleciec z toru i jest cały czas na tym skoncentrowany , często tez celowo wprowadzamy auto w poslizg ... ten manewr mozna zazwyczaj powtórzyc w drugim przejezdzie itp itd Natomiast na drodze juz takiej mozliwosci nie ma , czesto mimo znacznego stażu za kółkiem kierowcy najzwyczaniej jada sobie na "luzie czyt. radyjko + pogawędka z pasażerem / pasażerką" i nie spodziewaja się ze za 3 sekundy wynikną jakies cuda na drodze ... wtedy juz najczesciej nie ma czasu na wyciągniecie auta z poslizgu nie mówiac juz o towarzyszącej panice która podswiadomie nakazuje wcisnac do konca hamulec ... i czekac az sie człowiek zatrzyma. Nie neguje samego treningu (jak najbardziej jestem ZA takim rodzajem nauki) tylko nic nie zastąpi zdrowego rozsądku na drodze ... poprostu zasada gdzie mozna zpierdzielac tam nalezy od czasu do czasu sobie depnąc tak zeby pozniej po miescie nie udawac Carlosa Saintz'a :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike90 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 polać mu :drunk: na placu można się po prostu oswoić z instytucją poślizgu, a na drodze, cóż lepiej wyjechać 20 min szybciej. Zdrowy rozsądek po primo, a trening po due to tak wg mnie a szkoły jazdy są ekstrasowe, byłem na jednej ale u nas, organizowanym przez Subaru, i powiem Wam, że naprawdę rady są fajowe, z tym, że tak naprawdę jazda taka jak na szkoleniu w polskich warunkach drogowych jest samobójstwem, bo o dziwo- instruktorzy sami namawiają do szybszej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
///M3 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 ja ze znajomymi jestem tak zapalony ze na parkingach siedzimy dzien w dzien a gdy przychodzi noc gdy nie ma ruchu to na miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan_owiec Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Mordulec, to jest dokładnie to o czym wcześniej napisałem w cyt. "Szkoły Bezpiecznej Jazdy" głównie mają na celu nauczenie kierowcy, żeby w przypadkach awaryjnych reagował szybko i PRAWIDŁOWO... Bo później już nie ma czasu na korekty. Ja odruchowo skontrowałem i nie nacisnąłem na hamulec. Tym sposobem uniknąłem uderzenia bokiem gdzie siedział mój kolega. Nie jechałem szybko, ok.40km/h (ale i tak najwyraźniej za szybko), dlatego wyszliśmy bez szwanku... Podsumowując - każdy trening jest dobry ale zdrowy rozsądek najważniejszy! Od siebie dodam, że zachowanie zimnej krwi też dużo daje P.S.: Proponuję zmienić tytuł wątku na "Ruszanie na oblodzonej nawierzchni i jazda w poślizgu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Hmm...widzę,że miałem dużo szczęścia że mieszkam w górach. Od początku mojej przygody z autami musiałem umieć ruszać pod górę bez ręcznego czy na oblodzonej drodze. Wszystko musi trochę potrwać zanim opanujesz takie sprawy. Mam prawko od 9lat,a jeździliśmy z kumplami jeszcze wcześniej jakimiś tam maluchami,więc miałem trochę czasu na nauke. Niestety są takie sytuacje,że nawet 30lat doświadczenia nie starczy. Teraz jeżdżę po bardzo oblodzonych drogach i stromych górach,ale mam opony z kolcami(w Norwegii to normalna sprawa) i na pewno jest dużo łatwiej. Niestety nie sprawdzają się na suchym asfalcie. Jeśli masz bardzo trudny podjazd,np.do domu to przede wszystkim dobre opony,a jak możesz to załóż z kolcami :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan_owiec Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 ale mam opony z kolcami(w Norwegii to normalna sprawa) Wow! Kolce tu już hardzior Ale jak jeździsz prawie 365dni w roku po lodzie to rzeczywiście normalka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi