MARCO Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Witajcie.... Własnei tak siedze i sie zastanawiam co ile powinno sie zmieniać olej w skrzyni biegów automatycznej... Ewentualnie proszę o rady jaki wlać ile jego wchodzi do TDS w E39 Bo wstyd sie przyznać ale do dziś nie zainteresowałem tym tematem.... pytanie_bmw POZDRAWIAM i WIELKIE DZIEKI ZA POMOC:) <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZNAJDA Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Kolego olej i filtr w skrzyni powinno wymienić się chyba co jakieś 50tyś.Jaki olej i ile to zależy od skrzyni.Jak się zdecydujesz to niezapomi o uszczelce pod miske. Na tej stronie wbijesz numer vin i znajdziesz prawie wszystko: RealOEM.COM Ps. Odradzam wymiane samemu, jeżeli masz skrzynie bez bagnetu trzeba tłoczyć pompką <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCO Opublikowano 29 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 Wielkie dzieki. Pozdrawiam <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 To ważny temat na FORUM jaki olej do automatu. Warto zobaczyć co zaleca producent szczególnie przy skrzyniach automatycznych: http://www.nmia.com/~dgnrg/SD92-113.pdf - 3 strona dokumentu. Piszesz że masz E39 czyli LifeTime inaczej Esso LT 71141. W ASO ten olej kosztuje majątek, ale jak coś daj cynk powiem ci gdzie jest w baniaku 20 litrowym za 420 zł gdzie w ASO litr jest około 100 zł. Ciekawostką jest to że Producent BMW twierdzi że to olej dożywotni i nie należy go wymieniać z czym nie zgadza się większa część mechaników. Ja też jestem zwolennikiem wymiany olejus w skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shin Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 No właśnie, mi w serisie powiedzieli że sie nie wymienia. Nie wymieniam i nie narzekam, skrzynia przeszła 300 tys i chodzi masełko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi369 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 ..nie wierz w duchy...już raz kupiłem auto od gościa który uwierzył w taka radę,nie potrafię opisać co mechanik wylał z tej skrzyni w każdym razie była płukana dwa razy przed właściwym zalaniem a tak przy okazji to bardzo dobrze w sensie utrzymania mikroczystości spisuje się Hipol II D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Tutaj dla tych co uważają że oleju w skrzyni nie trzeba wymieniać (może się nawrócą): Miska po zdjęciu wraz ze starym filterm i uszczelką Miska z widocznym szlamem Magnesy całe oblepione opiłkami Wyczyszczona miska i magnesy Zużyty olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 :arrow: olejus powiedż czym ta miche tak pięknie wyczyściłeś :?: :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Dla jasnosci powiem że zdjęcia nie są moje tylko kolegi ale realne. Oczywiście ta miska jest naprawdę wyczyszczona a nie nowa jak na reklamach proszków do prania. U mnie czyścli KRETEM a stan miski był jeszcze gorszy niż na tych fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 KRETEM :?: tym do kibli , eee znaczy rur , :mrgreen: a nie zachodzi w reakcję z aluminum bo to silna zasada :roll: :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2006 Ten od kibli !! Wiesz z aluminium to dużo środków czyszczących w chodzi w reakcję, ale czymś trzeba to dobrze wyczyścić. Wiadomo że nie trzymasz to całą noc tylko na parę minutek i dobrze spłukujesz i nie ma śladu że ta miska była używana. Później już tylko nowy filtr oleju, uszczelka i dobry olej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shin Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 W duchy nie wierze, moze to zależy który rocznik, mój jest z 2000 e39. Może jest tu ktoś kto ma taki albo młodszy i coś powie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 W duchy nie wierze, moze to zależy który rocznik, mój jest z 2000 e39. Może jest tu ktoś kto ma taki albo młodszy i coś powie na ten temat Otóż producent BMW twierdzi że oleju w skrzyni się nie wymienia w modelach w których zastosowano Lifetime (Esso) zresztą nazwa o tym sugeruje. Lali go od roku 1995 w automatach w E39 i E38. Ja też bałem się tej operacji jaką jest wymiana oleju ale przekonało mnie do tego dużo osób mających podobne modele i skrzynie. Ale 100% przekonaniem do tego był obraz oleju ze skrzyni z 99 roku z E38 mojego kumpla gdzie wyleciała sadza i opiłki ! Poniekąd zrozumiałem też producenta gdyż oleju się nie wymienia bo po 200.000 km (ścierność) lepiej kupić nową skrzynię (patrz warunki niemieckiej społeczności i zarobków). Wybór należy do użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi