kebi Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 ile pali e36 1,6 benzyna w mieście a ile w trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kri$$ Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 poszukaj trochę, zanim następnym razem zakładać nowy temat - BYŁO ... http://www.forum.maxbimmer.pl/topics23/spalanie-e36-vt8917.htm?highlight=spalanie+e36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Ja mam 1,6 (sedan) i sekwencja, na mieście pali mi za ok 24PLNy- tankuje tylko na ORLENie. Ale oponki tez mam nie małe 225 przód, 245 tył- a nogę nam " średnią'. Na A4 bujam się często i przy 190km ekonomizer pokazuje mi ok 12L- więc źle nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mack` Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 ile pali e36 1,6 benzyna w mieście a ile w trasie Można by rzec, że tak samo prawie jak 2,8 L ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Mack` dokładnie! :mrgreen: Jak to już było gadka nieraz,można porównać do M3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 M40 pali prawie tylco co M70 a tak powaznie to pali tyle ile wlejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Ja ostatnio dokonałem niemożliwego a propo spalania na trasie... Przy silniku 2.5 (PB) spalanie na trasie 6,5l - dane komp , ale na tej samej trasie tylko jak jechałem "w traperach" spaliło mi 16l Tak więc kebi, ciężko jest napisać ile pali jaki silnik. To zależy od kierowcy... Nie wspomnę, że temat rzeka i nie jeden taki jest już na forum. No i cytat wieku : 2.8 pali tyle co 2.5 ktore spala tyle co 2.0 którego spalanie jest zbliżone do spalania 1.6 :lol: hehee bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 No i cytat wieku : 2.8 pali tyle co 2.5 ktore spala tyle co 2.0 którego spalanie jest zbliżone do spalania 1.6 :lol: hehee bmw_beeri racja tak samo jest jak ktos pisze ze chce kupic 1.8,"ktoś" odpisuje ze lepiej 2.0 bo pali minimalnie więcej a przyjemność z jazdy jest o wiele lepsza to idac tym tropem mozna by rzec ze lepiej kupic 2.5 albo 2.8 albo po co się powstrzymywać odrazu kupic 750 i bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike90 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 od dawna wiadomo, że najbardziej oszczędne są V12 :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMECEKe36coupe Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 ja powiem tak: jeżeli silnikiem 1.6 będzie się jeżdziło tak dynamicznie i szybko jak 2.8 to spalanie silnika 1.6 może być na porównywalnym poziomie od wkrecania go na wysokie obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 tak dynamicznie i szybko jak 2.8 problem jest taki,że nigdy tak dynamicznie i szybko nie pojeździsz z motorem 1.6 jak z 2.8. A wkręcając 2.8 na maksymalne obroty na pewno spali więcej niż 1.6 z racji większej pojemności,mocy,a więc i zapotrzebowania na paliwo.Ja ostatnio dokonałem niemożliwego a propo spalania na trasie... Przy silniku 2.5 (PB) spalanie na trasie 6,5l dlaczego niemożliwego? Jadąc z Norwegii do Ystad w Szwecji trzymałem praktycznie cały czas prędkość 120km/h,czasem mniej i na tej trasie spalanie wyszło 7.1l/100km przy motorze 2.0l. Dodam tylko,że było zimno,w Norwegii -10,w Szwecji -3. Rok temu jadąc przez Niemcy,Danię po autostradach - prędkość od 140-205km/h spaliła mi 7.5l/100km ale temp.na zewnątrz była 30 stopni C. Wszystko zależy od warunków i kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMECEKe36coupe Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 ale mi chodziło o taką standardową jazde 2.8 , którą silnik 1.6 może jeszcze osiągnać ale wkręcając go na wysokie obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 SYMECEKe36coupe, standardowa jazda 2.8 różni się od standardowej jazy 1.6 ? Trochę nie kumam... Chodzi ci chyba o przejechanie np. na czas 100km. Wiadomo 2.8 przejedzie to szybciej ze względu na moc i pojemność (jak i moment), ale też przez to spali więcej paliwa. Więc nie wiem czy 1,6 mu w tym dorówna (spalanie) E34-Patryk, pisząc że dokonałem niemożliwego chodziło mi że 2.5 pali jak 1.6 hehe ale te silniki (taki jak ja mam) naprawdę stosunkowo mało palą na trasie co jest powodem to radochy happy_bmw - ale miasto to już inna bajka <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMECEKe36coupe Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 No właśnie ,o to mi chodzi że standardowa jazda 1.6 rózni sie od standardowej jazdy 2.8, więc chcąc dojść silnikiem 1.6 do tego "standardu" jaki ma 2.8 to trzeba silnik 1.6 piłować na wysokich obrotach dlatego spalanie będzie wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 A no tak, ale chyba 1.6 nawet nie dorówna 2.8 anie w przyspieszeniu, V-max czy nawet spalaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 ale mi chodziło o taką standardową jazde 2.8 , którą silnik 1.6 może jeszcze osiągnać ale wkręcając go na wysokie obroty Ale co mamy rozumiec jako standardowa jazda 2.8? :? 50km na godzine na piatce? jesli tak, to ok, nawet i maluchem pojedziesz jak standardowa jazda 328. Nie wiem za bardzo o co pytasz?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMECEKe36coupe Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 chodzi mi o dynamike jazdy. Każdy z tych silników został skonstruowany do innych standardów dynamiki jazdy , nie prędkości!! I teraz chodzi mi o to, że jak się chce dorównać silnikiem 1.6 , silnikowi 2.8 to wiadomo że trzeba go mocno kręcić i piłować , podczas gdy silnik 2.8 dzięki momemtowi obrotowemu i mocy przyspiesza lajtowo. I wtedy spalanie mimo znacznej róznicy pojemności może sie zblizyć. przynajmniej tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 e36 328 na 18 calowych felgach i oponach 225, z silnikiem podkreconym do 230KM spalal w miescie w granicach 14 litrow (przy normalnej jezdzie, nie katowany), ale przy tym bylo troche korkow. Na normalnych felgach i bez przerobek w silniku odejmij z 2 litry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMECEKe36coupe Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 no właśnie. I teraz żeby silnik 1.6 dorównał kroku silnikowi 2.8 to trzeba tego 1.6 trzymać na wysokich obrotach i wtedy spalanie przekroczy 10 litrów. A więc biorąc pod uwagę różnice pojemności spalanie aż tak bardzo się nie różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 I teraz żeby silnik 1.6 dorównał kroku silnikowi 2.8 to trzeba tego 1.6 trzymać na wysokich obrotach i wtedy spalanie przekroczy 10 litrów. ... ale jak 1.6 ma dorównac kroku 2.8 ?? Chyba ze ten drugi (2.8) jedzie na pół gwizdka a (1.6) leci do odcinki co i tak moim zdaniem jest kiepskim porównaniem ... Na spalanie składa sie wiele czynników takich jak np: stan silnika , stan opon i ciśnienie zapędy rajdowe kierowcy , specyfika drogi (miasto / trasa) ilość km pokonywanych miedzy uruchomieniem a zgaszeniem silnika itd itp Najlepiej przyjac srednio ze 1.6 pali w trasie od 7 do 10L /100km A w miescie powiedzmy ze w okolicach 8-12L / 100km (zalezy jakie miasto i ile czasu stoi w korku) :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 wiec tak jak mowiono bylo wczesniej. Pytanie ile pali 1.6 jest tematem rzeka... [ Dodano: 27 Marzec 09, 22:31 ] ...chociaz pamietam ze jakies 2-3 miechy temu tak samo sie pytalem jak tam spalanie 530.. :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AWV Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Tak więc myślę, że można to określić następująco... 1.6 spalanie : Trasa ok 6-10l, Miasto ok 8-12l Kierowca pól krwi sportowiec - pól krwi emeryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi