tomasso12 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Mam pytanko.Niedawno zmieniłem u siebie olej w silniku.Do tej pory rzekomo auto jeździło na Mobil1 pełny syntetyk.Oczywiście pewności nie miałem,więc mój mechanik stwierdził,że bezpiecznie będzie zalać pół syntetyk.I tak zrobiliśmy.Zalałem mobil S 10W40,trochę pojeździłem i zaczyna wywalać mi olej.Wycieków nie ma,auto nie dymi,pracuje bez zarzutów.Doczytałem się,że Mobila cęsto podrabiają i to może być przyczyną.Przebieg 240 tys.Nadmienię,że wcześnie silnik oleju nie brał,stało się to dopiero po wymianie oleju na Mobil S pół syntetyk.I teraz mam dwa pytanka.Czy jest jakaś norma ubytku oleju (silnik M52B28,model 528i przed liftem),bo rzekomo większe silniki w BMW lubiły nieco pić olej i pytanko drugie-jaki olej najlepszy byłby do tego właśnie silnika.Za każdą podpowiedź będę wdzięczny. <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BatonMW Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Gdzie zaczyna wywalać ten olej? Olej dobry,ale mogłeś pojechać do jakiejś autoryzowanej stacji gdzie w cenie oleju jest wymiana-masz pewność że to oryginał.Jak wysoko kręcisz silnik to karzdy bierze troche oleju-i jeśli na 2-3tyś dolejesz litr to mieścisz się w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomski Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Nio ja mam 10w40 Castrol,polsyntetyk oczywiscie.Wlasnie jutro zerkne ile poszlo od wymiany i dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Ja na twoim miejscu wrócił bym do syntetyka i raczej bym zmienił z Mobila na np. Castrola lub Valvoline, bo już nie pierwszy raz czytam że MOBIL.... Moja bunia ma nakulane 285tyś. czeka mnie wymiana oleju i będę go zalewał Castrolem EDGE 0W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi