Den Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam. kiedyś już ten problem był poruszany, dokładnie chodzi o spalanie oleju w silnikach. czytałem że nowe bmw jak zjeżdża z fabryki może palić między zamianami oleju około pół litra. przyczyną tego jest to że silnik ma bardzo wysokie obroty i pod ciśnieniem olej wylatuje w rurę albo się pali. jak w nowym silniku to jest dopuszczalne to co już mówić o silnikach z przebiegiem ponad 200tyś. jak u was wygląda sytuacja? czy dolewacie olej między zmianami czy nie? osobiście nie dolewam ale poziom się zmniejsza i po 5tyś jest to odczuwalnie. to jest spowodowane tym że olej po 5 tysiącach już nie ma takich właściwości i dla tego poziom się zmniejsza i silnik zaczyna głośnie pracować. w moim m43 po 10tyś. poziom jest na minimum. czy to normalne? auto nie dymi i wycieków nie ma (pod samochodem nie ma żadnych plam) i przy okazji chciałem zapytać gdzie we Wrocławiu albo okolicach są hurtowni z olejami? prościej, gdzie kupujecie olej oraz filtry? ja zawsze leje castrol magnatek 10w40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi