MasterTDS Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam,prosze o pomoc jak poprawnie wymienc plycn chlodniczy w e30 is?Jak poprawnie odpowietrzyc,ile plynu jest potrzebne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NORBI230 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam, do układu chłodzenia wchodzi ok 6,5l płynu, z tym, ze wszytki płyn nie wyleci z układu wiec wejdzie go mniej. Jak wejdzie 4,5-5l to nie ma sie co denerwować. Aby spuścić płyn musisz odkręcić korek spustowy, który znajduje sie na dole chłodnicy, jest to niebieski korek, dodatkowo możesz zdjąć przewód gumowy dochodzący do dołu chłodnicy i aby swobodnie leciał płyn, odkręcić korek wlewu. Jak zleci to co miało zlecieć, załóż przewód z powrotem, skręć opaskę i możesz zalewać nowym płynem. Zakręć korek wlewu, włącz silnik i przytrzymując silnik na średnich obrotach popuść odpowietrznik znajdujący sie przy korku wlewu. Trzymaj obroty do momentu aż spod śrubki odpowietrznika zacznie lecieć płyn bez pęcherzyków powietrza i niepuszczając cięgna gazu wkręć odpowietrznik z powrotem. Wówczas puść na wolne obroty. Skontroluj poziom płynu w chłodnicy jak auto ostygnie. Podczas odpowietrzania możesz ustawić ogrzewanie na cieple, bez konieczności włączania nadmuchu. Ja w ten sposób sobie wymieniałem i nie miałem nigdy problemu. Pozdrawiam i życzę milej zabawy. <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Jak zleci to co miało zlecieć, załóż przewód z powrotem, skręć opaskę i możesz zalewać nowym płynem. Nie zleci... Musisz odkręcić jeszcze śrubę w bloku i z bloku spuścić stary płyn :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi