Avacs Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 witam. mam takie pytanie, a mianowicie jak sprawdzic czy wtryskiwacz jest w pełni sprawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SataN Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 witam. mam takie pytanie, a mianowicie jak sprawdzic czy wtryskiwacz jest w pełni sprawny? wyjąć listwę ? obadać co i jak - jak leje strumieniami to dupa, jak robi chmurkę to ok, ale nie baw się w to sam, sprawdź w jakimś warsztacie, może mają urządzonka odpowiednie ? w 328i ciśnienie paliwa powinno mieć ok. 3,5 bara na listwie, to też ważne, może to nie wtryski tylko pompa paliwa ? moja dawała grubo poniżej 3 i spadała poniżej wymaganego minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avacs Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 witam. mam takie pytanie, a mianowicie jak sprawdzic czy wtryskiwacz jest w pełni sprawny? wyjąć listwę ? obadać co i jak - jak leje strumieniami to d***, jak robi chmurkę to ok, ale nie baw się w to sam, sprawdź w jakimś warsztacie, może mają urządzonka odpowiednie ? w 328i ciśnienie paliwa powinno mieć ok. 3,5 bara na listwie, to też ważne, może to nie wtryski tylko pompa paliwa ? moja dawała grubo poniżej 3 i spadała poniżej wymaganego minimum.[/quot u mnie chyba problem leży w kompie, bo po podpięciu juz z pomiarów sondy wynikało że 4,5 i 6 cylinder ma złe spalanie tzn że mieszanka jest za bogata pokazywało też błąd na impulsatorze wtrysku. a spalanie to mam na poziomie 20 litrów więc coś musi być nie tak!!! więc chce zacząć od rzeczy najprostrzych i zbadać wtryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SataN Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 witam. mam takie pytanie, a mianowicie jak sprawdzic czy wtryskiwacz jest w pełni sprawny? wyjąć listwę ? obadać co i jak - jak leje strumieniami to d***, jak robi chmurkę to ok, ale nie baw się w to sam, sprawdź w jakimś warsztacie, może mają urządzonka odpowiednie ? w 328i ciśnienie paliwa powinno mieć ok. 3,5 bara na listwie, to też ważne, może to nie wtryski tylko pompa paliwa ? moja dawała grubo poniżej 3 i spadała poniżej wymaganego minimum.[/quot u mnie chyba problem leży w kompie, bo po podpięciu juz z pomiarów sondy wynikało że 4,5 i 6 cylinder ma złe spalanie tzn że mieszanka jest za bogata pokazywało też błąd na impulsatorze wtrysku. a spalanie to mam na poziomie 20 litrów więc coś musi być nie tak!!! więc chce zacząć od rzeczy najprostrzych i zbadać wtryski to może być jeszcze regulator ciśnienia paliwa.... a z doświadczenia powiem ci, że z wtryskami do 328i to jest baaaaaaardzo ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avacs Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 sam już nie wiem co z tym zrobić.... byłem u dwuch fachowców i w sumie to każdy mówi co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SataN Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 sam już nie wiem co z tym zrobić.... byłem u dwuch fachowców i w sumie to każdy mówi co innego... no facet... co do wtrysków to proste jak j.....e: wykręca się listwę, sprawdza czy wtryski pod odpowiednim ciśnieniem leją, czy robią chmurę, sam nie baw się w sprawdzanie bo i tak nie będzie to obiektywne jak znam życie. Sprawdza się przy ciśnieniu max, min i średnim - odpowiednim dla danych katalogowych leje ? do wymiany - wtedy kaplica, bo znaleźć wtryski do 2.8 w dobrym stanie... albo w ogóle to graniczy z cudem (a masz na 99% boscha, te które znajdziesz będą na 99.9% siemensa) a sprawdzaj w takiej kolejności: 1- ciśnienie pompy paliwa - za małe - wymiana pompy i filterka 2- ciśnienie na listwie wtryskowej - za małe ? regulator ciśnienia 3- jeśli ciśnienie jest ok, a wtryski nie leją - nie są uwalone (sprawdzasz je bez komputera), coś dzieje się z dawkowaniem paliwa, więc albo lambdy źle pracują (a w 328i są 2, w nowszych są 4), albo komp świruje 4- jeśli wtryski przy sprawdzaniu i odpowiednim ciśnieniu leją - są uwalone na amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi