Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Wymiana silnika M52 w E36 2,0 na 2,5 lub 2,8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak wygląda wymiana silnika M52 w e36 97r z 2,0 na 2,5 lub 2,8

Chodzi mi o to czy oprzyżądowanie silnika jest takie same, czy inne?

Jak sprawa wygląda ze skrzynią (manual), wałem, komputerami ...

Czy wystarczy że kupię sam "goły silnik" i go zamienię.

Co do 2.8 to nie mam pojęcia, ale gdzieś czytałem, ze przy zmianie z 2.0 na 2.5 jesli wkładamy kompletny silnik 2.5 ze wszystkim czujnikami itp. to nawet kompa nietrzeba zmieniać bo bendzie chodzić bez problemu. Skrzynia itp. pasuje wszystko, przełozenie mostu jest tylko inne, ale przy tej zmianie jak zostaniesz na moście 2.0 zyska na przyspieszeniu kosztem prędkosci max.

To fajnie by było zero dodatkowych gratów kupować nie trzeba przy 2,5.

Szczerze mówiąc jak się bawić to się bawić i wolał bym 2,8, ale jak zabawy będzie duźo to zostane półke niźej 2,5.

A jeszcze jedno pytanko E36, E38, E39 i E46- jeden rodziaj był silnika 2,8 ?

Czy były jeszcze jakieś "podwersje"?

To fajnie by było zero dodatkowych gratów kupować nie trzeba przy 2,5.

Szczerze mówiąc jak się bawić to się bawić i wolał bym 2,8, ale jak zabawy będzie duźo to zostane półke niźej 2,5.

A jeszcze jedno pytanko E36, E38, E39 i E46- jeden rodziaj był silnika 2,8 ?

Czy były jeszcze jakieś "podwersje"?

a więc - 2.8 - kompletny swap kit około 3,5-4 tys, musisz zmienić most, sprzęgło, skrzynię, kompa, zawieszenie - wszystko jest mocniejsze niż w 2,5, sprzęgło ma większą średnicę, skrzynia jest mocniejsza, most jest inny, wbrew pozorom gra warta świeczki

co do silnika, szukaj od razu 2,8 na 2x vanosie z e46, e36 miało na 1 vanosie ;) cena taka sama ;) ten 2,8 z 2x vanosem rozkręca się lepiej na niższych obrotach, jeśli chcesz się przejechać 2,8 na 1x vanos, to zapraszam ;)

w tej chwili jest po lekkiej modyfikacji w fazie testów ;) jeszcze nie do końca jest rozwiązane dawkowanie paliwa na zimnym silniku, ale generalnie... ma trochę kuni więcej niż powinien ;)

p.s. pali tyle co 1.8is ;) jedzie dużo lepiej i dużo szybciej i przyspieszenie na każdym biegu przygniecie do fotelika ;) testowane wielokrotnie ;)