Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

LCD a Plasma

Tomski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie.Rozwazam kupno telewizora i nie moge sie dowiedziec jakie sa roznice.

Z tego co zauwazylem to obraz w plasmie jest nieco ciemniejszy i czasami jest ona tansza jak Lcd.Aczkolwiek w Lcd sa bardziej wyraziste kolory.Bawilem sie ustawieniami w sklepie takze nie moglo byc mowy o przyciemnionym obrazie.Moze ktos naswietli temat.Dzieki.

Nie wiem jak te najnowsze, ale kiedyś było tak, że na plazmie potrafiły wypalać się piksele (po jakimś czasie powstawały martwe punkty na ekranie), za to LCD mają problem z częstotliwością wyświetlania obrazu (kiedyś była niższa zdecydowanie od plazmy, czy choćby zwykłego CRT) i jeżeli obraz szybko się zmienia (np. podaczas szybkich przesunięć kamery) potrafi się nieco rozmazywać. Teraz ogólnie jest maniana na rynku i tak dokładnie to sam nie wiem, kilka miesięcy nie czytałem prasy branżowej i jestem w plecy ;)

Inna sprawa - polecam rozejrzeć się za TV z obsługa 1080p (p - progressive), a nie 1080i (i - interlaced) - jak już kupować, to przyszłościowo ;)

Pozdrawiam.

LCD

+ mniejsze zużycie prądu

+ mniejsze odbijanie światła

+ większa ostrość obrazu

- gorsze odwzorowanie czerni

- mniej naturalne, zimniejsze kolory

- gorszy kąt boczny

Plazma

+ bardziej naturalne kolory

+ brak smużenia obrazu

+ większa tolerancja na sygnał niskiej rozdzielczości

+ lepsze odwzorowanie czerni

- większe zużycie prądu

- możliwy efekt „wypalenia” ekranu (starsze modele)

- szyba ochronna odbija światło mocniej niż LCD

- mniejsza ostrość obrazu

http://hdtvmania.pl/2007/10/26/poradnik-plazma-czy-lcd/

Zgadzam sie zprzed mówca.

Dodam ze do + lcd nalezy to iz obraz nie miga wiec nie szkodzi naszym oczom.Np do pracy przy kompie z monitorem lcd nie wymaga sie filtrow ochronnych ani okularow.

Niestety oplazmieniemozna tego powiedziec. Sa opracowaniaktore mowia ze kolor niebieski w plazmie sie juz wypala po 3latach nie jest to widoczne okiem lecz zbadane w laboratoriach.Obraz wplazmieprzenoszony jest napodobnej zasadzie jak w crt .Dlatego zachodzi zjawisko wypalania sie .Zalozmy gdybys przez 2-3lata ogladal tylko 1 kanal w tv np TVP1 to po takim okresie nawet przy wylaczonym tv napis wgornym prawym rogu bylby widoczny poniewaz w tymmiejscu nie gasna piksele lecz stale sie swieca. Opisane przeze mnie zjawiska nie wystepoja w LCD.

Zasady BHP dla plazmy 42 cale minimalna bezpieczna odleglosc dla oczu 8metrow.:)

Pozdrawiam.