Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

pomocy!!!zapalił sie abs

Rekomendowane odpowiedzi

witam klubowiczów mysle ze tu u was znajde pomoc!pare miesiecy temu kupiłem bmw e36 2.0 cały czas wszystko było super az do chwili gdy zapalił mi sie abs i nie chce zgasnac byłem u najleprzego elektryka w miescie i po podłaczeniu do komputera stwierdził ze nie moze sie połaczyc z ze sterownikiem abs i nic wiecej pojechałem wiec do znajomego elektryka i on stwierdził mi ze w ogóle nie dochodzi prad do skrzynki z przekaznikami od własnie tego abs gdzie moze byc blad??? strasza mnie ze trzeba szukac i rozbierac całe auto a tu zima idzie a ja bez wspomagania hamulców!mozliwe ze tak nagle sie stało zanikł prad czy cos??/z góry bede wdzieczny za jaka kolwiek pomoc :evil:

Hmmm to słabych masz elektryków w mieście , bo to jest w miarę prosta sprawa zlokalizować przyczynę , oczywiście dla elektryka , gorzej jest z jego naprawą . Według mnie elektryk powinien dojść po całej instalacji gdzie jest przerwa w obwodzie , jeżeli pisałeś że na głównym obwodzie nie ma zasilania to wystarczy to poszukać , tam nie może być więcej niż dwa przewody od zasilani , (+) i (-) , logiczne :) radzę poszukać elektryka który ma więcej pojęcia , bo tak elektryk który tylko potrafi podpiąć się pod modem to u mnie w małym miasteczku jest bardzo dużo , ale nielicznych którzy to naprawią jest kilku .

A bez abs da radę w zimę jeździć , nie taka tragedia , tyle że lepiej trochę wolniej jechać bo dłuższa droga hamowania się robi .

ja radze jeszcze posprawdzac czujniki od abs.chodzi mi o te ktore dochodza do klockow hamulcowych.pozdejmuj kola i zobacz czy kabelki nie sa uskodzone(czy w ogole sa :)!).moze byc tak ze poprostu przy zmianie klockow ktos je uszkodzil-jesli nie zmieniales klockow sa tylko w jakims warsztacie... <bmw_4>

no dzieki bardzo za podpowiedzi a co do poszukania tego zasilania czy to moge sam jakos zobaczyc??/bo jesli zawioze do elektryka to ja juz sie spodziewam ile moga mi za to wygolic dziwne poprostu to to ze abs działał cały czas wiec dziwne zeby cos tak nagle sie stało z kablami prawda??

Miałem tą samą sytuacje u siebie.

Pojechałem do servisu BMW nie ASO ( ul. Legnicka we Ww między mostami skręcasz w prawo i tam są warsztaty- nazwy nie pamiętam), 70zł i zostało zrobione na miejscu, coś "pogrzebał" w centralce ABSu i w bezpiecznikach i zły czr prysł- ABS zgasł.

Miałem tą samą sytuacje u siebie.

Pojechałem do servisu BMW nie ASO ( ul. Legnicka we Ww między mostami skręcasz w prawo i tam są warsztaty- nazwy nie pamiętam), 70zł i zostało zrobione na miejscu, coś "pogrzebał" w centralce ABSu i w bezpiecznikach i zły czr prysł- ABS zgasł.

Przedmiejska 1 - auto chip ;)

Ja miałem dziwny problem z abs, wszystko niby ok, podejrzewali przerwę w obwodzie, chłopaki w chipie szybko wyłapali, że to wina krzywej zwrotnicy. Koszt naprawy ok 70 pln podobnie jak uciebie ;) zwrotnicę przywiozłem swoją - ok. 120 pln.

W stando chcieli coś koło 4x tyle co w sumie mnie w chipie wyszło za zdiagnozowanie... a wystarczyło kołem pokręcić.....

p.s. w razie czego... wala mi się w skrzynce z narzędziami jeszcze nowy przedni czujnik abs helli gdybyś potrzebował to daj znaka dogadamy się

moze zle to ujołem nie ze nie mógł sie połaczyc tylko ze nie mógł nawiazc połaczenia z kompyterem abs czy cos takiego a normalnie to błedów ne pokazało ponoc gdzies wiazka moze byc uszkodzona w aucie ale czy tak nagle mogła sie uszkodzic>??/czy moze jeszcze jakis jest bezpiecznik w kabinie auta co??/jak myslicie??

Bezpiecznik od ABS jest.Jest też przekaźnik a także moduł.Nie wiem gdzie te elementy znajdują się w trójce,ale najprawdopodobniej to ich wina.Może to też być czujnik ABS w tylnym kole,ale dziwne ,że tych elementów nie wykazał komp. :?: <bmw>

no własnie nie wykazało nic tylko to ze nie moze sie połaczyc ze sterownikiem czy jakos tam od abs

przekazniki wiem ze sa nowrmalnie 2 pod maska takie duze ale własnie ponoc tam juz nawet prad nie dochodzi czyli wina musi byc gdzies dalej a reszta kabli to juz w samochodzie wiec nie wiem gdzie szukac