Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

SPROWADZENIE, REJESTRACJA, OPŁATY

Świstak

Rekomendowane odpowiedzi

witam pewnie taki topic już był więc proszę o jakiegoś linka jeśli jednak nie było to prosze mi po krótce objaśnić jak to wygląda. powiedzmy że chce kupić w Niemczech siódemkę, e32, rok 88 powiedzmy, płacę za nią przykładowo 1000 euro przyjeżdżam do Polski i co dalej ??

ubezpieczyciel, wyliczył mi składkę gołego OC 1150 PLN za 3.5 litra bo taki mnie interesuje

jak wygląda cała droga po urzędach ? co najpierw co potem i jakie są koszty ?!?!

proszę o szczegółową odpowiedz jeśli ktoś ma cierpliwość :D ale nigdy nie sprowadzałęm auta i nie mam o tym pojęcia. Coś, kiedyś, gdzieś, jakoś, przypadkowo, usłyszałem ale chce wiedzieć konkretnie żeby przekalkulować czy mi sie opłaci kupować auto z za miedzy

pozdrawiam

koledzy tylko uwaga bo bodajże od 1 lipca się to wszystko pozmieniało.nie biorą już pod uwagę sumy która jet wpisana na rachunku,tylko patrzą w te swoje książeczki i obliczają z tych wartości(złodzieje),a druga rzecz powyżej 2 litrów nie ma 3,1% tylko jest 13,6% od wartości rynkowej(książeczka złodziei !!!! <bmw_4> )

nie chciałem pisać eurotax bo nie wszyscy wiedzą o co chodzi.ale dużo moich znajomych się już na to na cięło.a jak nie chcesz się z nimi zgodzić to wzywają rzeczoznawce.i dosyć że to dłużej trwa to jeszcze mogą być z tego nieprzyjemności.polska to piękny kraj ale żądzą nim "debile"którym powinno się dać nasze wypłaty i za wszystko kazać im odliczać <bmw_4>

Ja ściągałem autka z niemiec/francji puki nie wyjechałem z PL.

Sytuacja wyglądała tak ( rejestrowałem moją "perełke" w maju 08):

Kupowałem autko w nimczecz, przywoziłem na lawecie (taniej) /kołach i urzędy się zaczynały:

1. akcyza musi być opłacona w ciągu 5 dni roboczych, zależy od pojemności, sumy na rachunku/ umowie i kursu w danym dni.

2. urząd skarbowy- dok. o nie zaleganiu z VATem- ja płaciłem coś ok 200zł

3. przegląd rej- 179zł

4. tłumaczenie dok- 70zł

5. opłata recyklingowa.

6.Urząd rejestracyjny

jeśli chodzi o kroki kolejność: 1,4,2,3,5 i 6

Mnie rejestracja (wszystko) wynosło coś ok 1100zł.

Wszystko załatwiłem w 7 dni roboczych.

Ps.

Jak jedziesz do niemiec konkretnie po jeden model weż sobie kilka adresów blisko i bądz gotów na poszukiwania tak ok 9rano, niemcy kończą handlowanie głównie o 16, sob 13-14.

I niech cię nie odrzucają przebiegi ponad 300-400 tys, normalnie się rocznie jeździ 30tys rocznie pomnóz przez lata i ci wyjdzie.Tylko w PL sam po 15-18 lat maja po 200-2500tys.

Znam kilku niemców co do pracy jerzdza ponad 100km w jedną i szybcięj dojadą na autostradzie niż ty przez miasto większe rano.

[ Dodano: 27 Wrzesień 08, 11:13 ]

A jeśli chciałbyś kupić sprowadzone BMW z niemiec za dobre pieniądze to zerkknij tu:

Znam te sytuacje z życia- zostały przerobione, i poszło okazyjnie.

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/jak-sprzedac-uzywane-bmw,934377