Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Tak odnośnie spalania bmw....

SataN

Rekomendowane odpowiedzi

przykładowo 2.8..... na vanosie...

dostałem zastępczą mazdę 323.... nie wiem ile ona pali w sumie... ale jak w czwartek zalałem za 60 PLN tak jeżdżę do dzisiaj i jeszcze mi zostało na 2 dni jeżdzenia..... w przełożeniu na bumę ~200 pln

Ja przezylem podobny szok :) Zonie ostatnio kupilem opla tigre (wiem wiem, wstyd! Ale jako pierwszy samochod chcialem cos taniego i przednionapedowego, a te tigry strasznie sie zonce podobaja.. :) ) OK, mniejsze z tym. silnik 1.6. od punktu A do punktu B dojedzie. Zatankowalem pelny bak ostatnio za jakies 160zl (wow, az 40 litrow sie zmiesci..). Przejechalem juz jakies 140km a wskazowka siedzi jakos pomiedzy 30 a 40 litrem. Nie wiarygodne...

A moge sie spytac kogos z silniczkiem diesla w beemce? Jaki silnik i ile pali?

Mój 325TDS po mieście ok 8-9l, w trasie jeśli w miarę spokojnie i max 120km/h to ok 7l. Na autostradzie 160-180km\h, ok 8-9l. Dodam że wszystkie te wartości podane są z załączoną klimą. Może nie jest to mało, ale w końcu BMW z założenia nie ma być ekonomicznym oszczędnym autkiem, tylko samochodem do którego wsiadasz i już nie chcesz wysiąść, a to zadanie chyba spełnia co?? bmw_beer

Ja przezylem podobny szok :) Zonie ostatnio kupilem opla tigre (wiem wiem, wstyd! Ale jako pierwszy samochod chcialem cos taniego i przednionapedowego, a te tigry strasznie sie zonce podobaja.. :) ) OK, mniejsze z tym. silnik 1.6. od punktu A do punktu B dojedzie. Zatankowalem pelny bak ostatnio za jakies 160zl (wow, az 40 litrow sie zmiesci..). Przejechalem juz jakies 140km a wskazowka siedzi jakos pomiedzy 30 a 40 litrem. Nie wiarygodne...

A moge sie spytac kogos z silniczkiem diesla w beemce? Jaki silnik i ile pali?

Ja przeżyłem jeszcze drugi szok... normalnie prawie padłem na ziemię i zacząłem tego starego grata po kołach całować...

1- w środku cisza.. ja mu w gaz a tu cisza... :) spokój :)

2- ja mu w gaz a on JEDZIE!!!! :)

3- pokłony dla elektrycznie sterowanego nawiewu, klimatronica i takich tam innych.... nawet jakieś stopnie się da ustawić :)

4- podgrzewanie siedzeń :)

5- KOMFORTTTTTTTTTT !!!!! :)

i normalnie.... 1, 2, 3 - 140... bo już przez kilka dni się odzwyczaiłem :)

coś za coś....

[ Dodano: 21 Wrzesień 08, 10:43 ]

no ja zaczynam eco-tamto i zeszłem do 11.5/100 (100% miasto) :mrgreen:

a co... pchasz go w korkach ? :D czy kapelusz założyłeś ? :D

Świstak, z tych dwóch które wymieniłeś (mniemam że 3,0 też masz na myśli M30) lepszy będzie 3,5.

Jest to jeden z najlepszych silników BMW.

No i musze to napisać-BMW w brew pozorom ma coś wspólnego z ekonomią.

Porównywalne Mercedesy,Audiki mają większą pojemność,mniejszą moc,gorsze osiągi i...palą więcej.

Moc i pojemność nie jest wyznacznikiem spalania wg mnie.

I BMW jak na osiągi jest oszczędne.

Zresztą - Astra 1,8 90KM potrafi spalić 9 litrów w mieście, 320i - 12...

uklon_bmw

ps.wiadomo,że może spalić i 19 :twisted: ale jaka przyjemność....Astra tyle nie da.

Świstak, z tych dwóch które wymieniłeś (mniemam że 3,0 też masz na myśli M30) lepszy będzie 3,5.

Jest to jeden z najlepszych silników BMW

Tez tak slyszalem, ze te silniki 3,5, ktore byly np w e34 byly po prostu NIEZNISZCZALNE! uklon_bmw

[ Dodano: 25 Wrzesień 08, 21:14 ]

DJ Drops, gdyby ci sie nudzilo przy okazji, moglbym jakos podjechac w Twoje okolice? z checia zerknalbym ne te 3 litrowe V8. Jakos zmiany mi laza po glowie ostatnio... :twisted:

A ja się nie przejmuje, pali tyle ile wleje. Jakbym chciał jeździć ekonomicznie to bym kupił tico,CC albo charade w dieslu (4L/100km po mieście).

Charade w dieslu 4l na setke w miescie? Nic dziwnego. To ma pod maska cwierc cylindra :mrgreen:

Kurde, gadalem z kolesiem wczoraj, ktory sprzedal golfa mk3 tdi 110 konnego. Mowiel, ze w trasie przy spokojnej jezdzie zszedl do 4 litrow z kawalkiem, a w miescie miedzy 5-6 litrow. Nie no przyznajcie Panowie, jednak respekt...

Panowie, jak chcecie ekonomicznego benzyniaka BMW, to polecam M43B16 ;) Osobiście jestem zadowolony ze spalania swojej bumy. Co innego z mocą. Przy wyprzedzaniu czasami idzie się rozpłakać, ale na krętej drodze śmigam równo z 2.5! ;) Powiedzmy, że na trasie schodzę poniżej 7l, a w mieście mam 9l - oczywiście, to nie jest jazda ekonomiczna! :twisted: Ech... Żeby to jeszcze buta miało :(

Jest to jeden z najlepszych silników BMW

Tez tak slyszalem, ze te silniki 3,5, ktore byly np w e34 byly po prostu NIEZNISZCZALNE! uklon_bmw

Widziałem już kilka M30 i z tą niezniszczalnością to bym nie przesadzał ;) Ale ogólnie to bardzo dobre i solidne silniki! W końcu BMW nie bez powodu klepało je z 25 lat! ;) :mrgreen:

Pozdrawiam

czasami jest tak ,ze chce się przejechać jak najtaniej, ja na przykład w mieście nie przejmuję się totalnie ekonomią bo nie odczuwam tak bardzo a jazda zależy od humoru, po trasie jak jadę daleko to załączam daną prędkość tempomacik i niech sobie pali ile trzeba :D no chyba ,że mi się gdzieś spieszy to inna sprawa, 2 tempomatu nisko nie załączam

czasami jak mi się zapala rezerwa to faktycznie razem z ekonomią :P ale tylko do tankowania - potem jade jak trzeba, nie należe do ludzi którzy boją się jeździć a niektórzy znajomi twierdzą że jeżdżę jak wariat i ze mną do auta nie chcą wsiąść :> spalanie wolę nie patrzeć, jazda z punktu A do punktu B, ważne czym - BMW

• 3 tygodnie później...

Witam ja zmienielem silnik z m20b20 na m20b2.5 po kapitalnym remoncie i spalanie w trasie przy jezdzie spokojnej ( 130 km/h ) wyszlo 7.5 l przy butowaniu w trasce ( powyzej 200 km/h w porywach tam gdzie droga pozwala a tego u nas malo stosunkowo ) wyszlo ponizej 9 l . Miasto zchodzimy do rzeczywistosci :) ponizej 12 l . Mysle ze to nie jest zle wkoncu ta przyjemnosc jazdy .

a co ze spalaniem 330d e46 184kuce? Ekonomicznie nie wyjdzie ? :D

Mam e46 z tym silnikiem.Mimo 6 cylindrów i podniesionej mocy na 217 koni i 468 Nm auto pali naprawdę nie dużo.Na trasie z Polkowic do Oławy (jakieś 135 km) przy prędkości do 120 km/h,bez gwałtownych przyśpieszeń zarówno komputer jak i ekonomizer wskazuje spalanie na poziomie 4,2 litra.Utrzymując na autostradzie prędkośc 180 km/h ekonomizer pokazuje 8 litrów.

Współwłaścicielem mego auta jest mąż mojej kuzynki.Ma 60 % zniżek na OC i 30% zniżek na Auto Casco.Przy tych zniżkach składka roczna w Commercial Union wyszła mnie przy pełnym pakiecie (wszystko co może zaoferowac firma ubezpieczeniowa,oryginalne czesci w wypadku naprawy,hotel i laweta w wypadku awarii,itd.itd) 1750 zł.W PZU chcieli 4000 zł,w Warcie 3500 zł,w Liberty Max Kolonko też chyba powyżej 3000zł.Warto zadzwonic na infolinię i popytac...