Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Zegarek na głownym wyświetlaczu w e34

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , wie może ktoś od czego zależy że na głównym wyświetlaczu , pod obrotomierzem i prędkościomierzem są wyświetlane komunikaty takie jak godzina , częstotliwość radia i inne komunikaty z małego OBC ? mam e34 a nie mam takiej opcji , a wiem że w innych e34 oraz e32 ( bo to praktycznie to samo ) jest taka opcja . Jeżeli ktoś wie o co biega , albo od czego to zależy nie się tu wypowie , będę bardzo wdzięczny :)

Musisz mieć OBC.Nie zegarek elektroniczny(godzina,data i temperatura).

Wtedy sobie ustawiasz co chcesz widzieć.Spalanie,średnią prędkość,godzine itd.(natomiast nie wydaje mi się żeby było tam wyświetlanie stacji radiowej,ale mogę się mylić bo nie pamiętam).

Zależy to od wersji wyświetlacza.Nie wszystkie e34 miały wyświetlacz przystosowany do wyświetlania takich komunikatów. Miałem trzy e34 z 1992 roku 525i i ta miała te opcje,natomiast następne 520i z 1994 i 520i z 1995 nie miały.Kiedyś przypadkiem doczytałem się,że zależy to od wersji samochodu i komputera. <bmw_1>

Też prawda-520 nie ma nawet Check Control na zegarach.Poprostu są inne zegary.Jednak że nie wiemy jaki kolega ma licznik (twierdząc po poście można sądzić że przystosowany do kompa) nie można jednoznacznie stwierdzić tego.

Generalnie w 518 i 520 nie ma takiej opcji,525-zależy od kompa (no i oczywiście od rocznika).

Mam E34 z końcówki 89 roku z silnikiem 2,7 i sądzę że powinno dać radę z tymi funkcjami na wyświetlaczu .

a co do radia i częstotliwości na głównym wyświetlaczu to jest to możliwe :) widziałem już takie komunikaty ale w 3,5 litrowych M30 , nie zależnie od roku . Jak się nie mylę to 3,5 chyba każda miała Duży OBC i dlatego taka funkcja była możliwa , dobrze by było jakby ktoś miał 3,5 l i powiedział czy to prawda .

mi się zdaję że seria był 2,5 m20 , ale podczas małego remont okazało się ze to jest taki zlepek ... silnik ma prawie 2,8 , wał jakby 2,5 ale panewki nie pasują od 2,5 ani ,27 .... z pierścieniami też był problem ... . ale osiągi auta przewyższają m50b25 ^^ Auto już takie z niemiec przyjechało ...

a z tym że częstotliwości radia jest widoczna na głównym wyświetlaczu to nie wiem jak to się ma do tego ... ja to widziałem w 3,5 litrowej - poprostu na fabrycznym radiu Bawaria była jakaś tam częstotliwość i taka sama była na głównym wyświetlaczu ... nie wiem co to jest ... ale widziałem coś takiego .

aby miec zegarem na tablicy:

po

1. musiszmiec zegazy z CC (check control) pod obrotomierzem

po

2. musisz mieć pełny OBC

po

3 musisz mieć manetke (specjalna z kierunkami) ktora to obsluzy

jak nie masz to trzeba wszystko założyć o ile wiązka pod OBC jest przystosowana,bo jak nie to troche roboty będzie

pozdr