Kefu Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Mam problem, w mojej [E-36] (316 1995r sedan) przestał działać centralny zamek. Zamek jest otwierany z kluczyka, nie ma pilota (nie było). Auto stało długi czas przed domem nie jeżdżone z pewnych niezbyt miłych dla mnie przyczyn Poszedłem, żeby przepalić i już nie działał. Sprawdzałem bezpieczniki, wszystkie ok. Proszę o wyjaśnienie co może być tego przyczyną, ewentualnie wskazówki jak się do tego dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Miałem podobny problem w e34.Tyle,że u mnie padł siłownik w drzwiach od kierowcy,natomiast drzwi od pasażera normalnie otwierały centralny.Niektóre BMW miały sterowanie tylko w drzwiach od kierowcy,natomiast od pasażera centralny nie działa.Najlepiej wymontować siłownik i sprawdzić na krótko,czy działa. <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kefu Opublikowano 6 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 jak taki siłownik wymontować? jak to w ogóle wygląda? nie śmiejcie się, mój stopień znajomości mechaniki pojazdowej = 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Jak wymontujesz tapicerkę to popatrz dokładnie na zamek,nieco niżej zauważysz prostokątne pudełko-to będzie siłownik(widać go dość dobrze).Siłownik to takie maleństwo-wielkości paczki papierosów umieszczony nieco niżej niż mechanizm zamka.Broń Panie Boże nie naruszam Twojej znajomości mechaniki.Pozdro <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kefu Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Jak wymontujesz tapicerkę to popatrz dokładnie na zamek,nieco niżej zauważysz prostokątne pudełko-to będzie siłownik(widać go dość dobrze).Siłownik to takie maleństwo-wielkości paczki papierosów umieszczony nieco niżej niż mechanizm zamka.Broń Panie Boże nie naruszam Twojej znajomości mechaniki.Pozdro <bmw_3> dziękówa tomasso12, jutro zajrzę. Tylko mam dylemat bo jak ostatnio tapicerę ściągałem to musiałem później po sklepach za zaczepami jeździć bo połamałem kilka, masz jakis sposób na delikatne zdjęcie ? Jak już się dostanę do tego siłownika to jak mam sprawdzic czy jest wadliwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Na zaczepy w drzwiach nie ma większego sposobu.Zazwyczaj za każdym razem jakiś pęknie.Ale to najmniejszy problem.Jeden kosztuje około 1zł i jest do kupienia niemal w każdym sklepie.Do siłownika doprowadzone jest parę kabelków,ale tylko jeden to plus,drugi zaś masa.Sprawdź najpierw czy na kostce jest prąd i masa.Jeśli jest tzn ,że poległ siłownik.Jeśli chodzi o kabelki,w mojej e39 plus jest niebieski,masa czarny.poza tym są jeszcze dwa inne,od modułu domykania szyb. happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi