verbalek Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witam, Mam chyba dość nietypowy problem z ABS-em. Od 2 lat samochód w okresach letnich wyświetlał komunikat o niesprawności układu ABS poprzez sygnalizację kontrolki ABS-u po prawej stronie oraz centralnej po środku deski. Przy takiej konfiguracji ABS rzeczywiście nie działał. Natomiast w okresach zimowych ABS zaczynał działać i kontrolki obie gasły. Podejrzewam, iż działanie jego i tak było nieprawidłowe, gdyż załączał się on przy wytracaniu obrotów kół w ostatnie fazie (np. przed zatrzymaniem na skrzyżowaniu). W minionym miesiącu pojawiły się nowe objawy : kontrolka ABS-u po prawej stronie gasła i ABS zaczynał działać ale po chwili zaczynała mrugać centralna kontrolka ABS/ASC i samochód tracił moc do zera i uzyskiwał możliwość zjazdu awaryjnego. W tych momentach naduszenie klawisza ASC powodowało, iż natychmiat na stałe zaplalała się centralna kontrola (ta mrugająca) a samochód uzyskuje swoją moc. Po kliku kolejnych sekundach pojawią się ponownie kontrolka od ABSu- po prawej stronie sygnalizując znowu jego wyłączenie. Usterki nie mogę go dokładnie zlokalizować poprzez badanie komputerowe gdyż wskazanie z komputera przy silniku wyłączonym wskazuje na tylny prawy czujnik a na ruchu pojazdu przedni prawy. Wymieniłem już oba czujniki i problem pozostał. Proszę pomóżcie. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 O ile wymieniłeś już czujniki ABS/ASC(to ten sam czujnik) i skasowałeś błędy z komputera to pozostaje moduł(sterownik) ABS,odpowiedzialny zarówno za ABS i kontrolę trakcji.Niestety drogi gips,nowy ponad 2tys.zł,używkę można wyrwać nieco taniej,ale trzeba uważać, by nie kupić bubla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi