danieltca Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 witam. chcialem sie zorietowac jaki bedzie najlepszy olej do dwulitrowego silnika 12V m20. jaki radzicie wlac. w moim silniku sa male wycieki a tym bardziej nie wiem jaki byl poprzednio wlany olej. Myslalem ze najlepszy bedzie Mobil mineralny. Czekam na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 mysle ze najlepszy olej to Valvoline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centu$ Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 MOTUL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareknes Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 CASTROL Motor Oil SAE 15W-40 taki bym polecil a to dlatego ze sam go uzywam a i na korku wlewu oleju w mojej Bejce jest napis Castrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzusiek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 jeżdze na mobilu i jest dobrym olejem i nie drogim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Mobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 ja pociskam juz 3 sezon na motulu i stwierdzam ze nie ma nic lepszego ... trzeba zalac i sie przekonac . widac to zwlaszcza w lekko podjechanych motorach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 ilu użytkowników tyle będzie opinii ja bym polecał mobil1, choć teraz mam elfa(taki był jak kupowałem e30 i tak zostawiłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Jeśli nie wiesz,jaki olej był wcześniej proponowałbym dobrej klasy olej mineralny.Tym bardziej,że masz wycieki,więc olej syntetyczny lub półsyntetyczny może całkowicie wymyć Ci silnik,a wtedy bez kapitalki się nie obejdzie.olej zaworom nie zaszkodzi,bo tam nie ma żadnej hydrauliki.polecam mobil1 <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madziorka11 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 ale jaki najlepiej zalac mineralny czy polsyntetyk ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 z mojego doświadczenia wynika iż do tego motoru najleprzy jest olej mineralny z serii castrol auto ma pezecierz już swoje lata przetestowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 mysle ze najlepszy olej to Valvoline Dokladnie. Ja mam m30 12v i stosuje Valvoline Turbo mineralny. Mysle, ze powienienes wziasc to pod uwage, poneiwaz moj silnik naprawde nie ma odpoczynku a juz rpawie rok smigam i w ogole nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareknes Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturartur Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 witam mam bmw 735 silnik 3,5 rok 90 powiedzcie mi jaki olej mam wlac byl wlany jak kupilem mineralny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareknes Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 info zmototechniki.....pl Oleje mineralne - to mieszanina wysokowrzących (temp. powyżej 350 stopni C) węglowodorów nasyconych i aromatycznych z pewną domieszką związków heterocyklicznych otrzymana z przeróbki ropy naftowej. Jest to baza dla innych olejów. Frakcja ta stanowi zatem główny składnik niektórych olejów silnikowych, przekładniowych, hydraulicznych oraz dla smarów plastycznych. Oleje pół syntetyczne - są to oleje produkowane na bazie olejów mineralnych lub pochodzą z tak zwanego procesu hydrokrakingu, który polega na poprawie własności oleju mineralnego poprzez regulację długości łańcuchów węglowodorowych. Oleje syntetyczne - to oleje, których podstawowym składnikiem są substancje nie będące produktami bezpośredniego przetwórstwa ropy naftowej. Najczęściej są to syntetyczne węglowodory jak alkilowane aromaty lub inne substancje jak dwuestry, poliglikole lub silikony. Właściwości takich olejów poprawiane są przez różnego rodzaju dodatki (więcej o dodatkach - click) uszlachetniające. Oleje te są znacznie stabilniejsze termicznie i mogą pracować w podwyższonej temperaturze i dużych naciskach na smarowane powierzchnie. Korzyści płynące ze stosowania oleju syntetycznego zamiast mineralnego to: zmniejszenie oporów tarcia zmniejszenie zużycia części silnika zmniejszenie zużycia paliwa zwiększony okres pomiędzy wymianami oleju mniej nagarów i osadów w silniku łatwiejszy rozruch w niskiej temperaturze; Myli się jednak ten, który wlewając olej syntetyczny do starego samochodu myśli, że poprawia warunki pracy silnika. Nie należy bowiem zmieniać oleju mineralnego na syntetyczny w przypadku silnika, który przez dłuższy okres był eksploatowany na oleju mineralnym. Syntetyk mając lepsze własności myjąco-rozpuszczające może doprowadzić do zablokowania układu smarowania na skutek wypłukania starych nagarów czy szlamów. Konsekwencje takiego przypadku mogą być o wiele poważniejsze z kosztowną naprawą silnika włącznie. Nie zaleca się także mieszania olejów ze sobą, gdyż zastosowane w nich dodatki mogą nie zadziałać zgodnie z przewidywaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebol e30 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Castrol GTX High Mileage 15W40. Używam i mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi