Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

e36 COUPE SWAP 316 ---> 318 is

pelton1985

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam kompletny motor 318 is. Czy problemem jest wykonanie SWAPA, czy może ktoś już jest po takim zabiegu? Proszę o info odnośnie tego na co zwracać większą uwagę i co muszę wymioenić w osprzęcie dotychczasowego auta.Wykonawce mam ale nie wiem czy się brać za coś takiego.

Z tyłu mam bębny. Czy możliwa jest zmiana ich na tarcze hamulcowe tylnia oś. Mam możliwość zorganizowania tarcz z e36 318 is.

z góry dzięki za pomoc

Silink pasuje bezproblemów skrzynie równiez mozesz zostawic swoja, jedynie z iS potrzebujesz komputer, wiazke kabli i na kawałek ukladu wydechowego to jest wazne...ja wczoraj kupilem wlasnie silnik is i rozmawiałem z fachowcem w tej sprawie....z racji tego że jesteś z wrocka to tu masz namiary na goscia z miejscowosci Walim jest dobrze obeznany 602-813-897 lub strona www.bmwline.com.

Pozdrawiam <bmw_1>

• 8 miesięcy temu...

wiazka pasuje plug&play czyli bez problemów sie podlaczysz...co do osprzetu to wszytsko zalezne jest od konkretnych modeli silników. Jezeli miales m40 a wkladasz m42 to osprzet pasuje ale zdalby sie alternator od m42 bo jest troszke mocniejszy bo is ma wieksze zapotrzebowanie na prad. Wykonanie swapa banalna sprawa.Sprawdz tylko czy nie masz przypadkiem "prawie" kompletnego silnika M44...mowie prawie bo duzo sprzedajacyh sprzedaje go z komputerami ale bez sterownika EWS...bez ktorego nie odpalisz silnika.

Od tego kołnierza od stacyjki idzie kabelek do małej puszki po lewej stronie kierownicy, która znajduje się mniej więcej pod licznikiem. Ale z tego co tu widzę to jest tylko jakiś odbiornik. Część nr 3.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE11&mospid=47424&btnr=61_0933&hg=61&fg=25

A EWS wydaje mi się że znajduje się za schowkiem. Tam gdzie moduł od centralnego, szyb itp.

Z tyłu mam bębny. Czy możliwa jest zmiana ich na tarcze hamulcowe tylnia oś. Mam możliwość zorganizowania tarcz z e36 318 is.

Tarcze to nie wszystko..., ja u siebie niedługo też wymieniam, stąd wiem że trzeba wymieniać całe wahacze razem z tarczami, ściski i chyba półosie (CO DO TEGO NIE JESTEM PEWNY), więc sprawa nie jest zbyt tania, no chyba że masz konkretnego dawcę z dobrymi tarczami i klockami...

silnik m42 jest bez EWS.... stawiam ze cos zle kabelki polaczylem ;p

[ Dodano: 19 Maj 09, 22:22 ]

koledzy pomocy....mam e36 po swapie na 1.8 is wszystko podlaczone dobrze ... silnik z 93r instalacja orginalna jest ale komputer jest od e30 1.8is z 90 i tu problem bo nie odpala.... cewki raczej dobrze podlaczylem bo nic nie strzela jak kreci... iskra jest ... moze miec na to wplyw ze przeplywka nie jest zalozona i wydech jest rozkrecony zaraz za kolektorem..?? pomocy skonczyly mi sie juz pomysly pytanie_bmw :cry:

[ Dodano: 19 Maj 09, 22:28 ]

koledzy pomocy....mam e36 po swapie na 1.8 is wszystko podlaczone dobrze ... silnik z 93r instalacja orginalna jest ale komputer jest od e30 1.8is z 90 i tu problem bo nie odpala.... cewki raczej dobrze podlaczylem bo nic nie strzela jak kreci... iskra jest ... moze miec na to wplyw ze przeplywka nie jest zalozona i wydech jest rozkrecony zaraz za kolektorem..?? pomocy skonczyly mi sie juz pomysly

[ Dodano: 25 Maj 09, 22:28 ]

wszystko dobrze podlaczone iskra jak w odrzutowcu benzyna jest a nie odpala co to moze byc??

• 1 rok później...

witam. podlacze sie pod temat zrobilem swapa z 1.6 m43 na 1.9ti m 44. wszystko cacy ale mam maly zgryz 1.6 mialem zagazowana i chcialbym zagazowac ti instalka sekwencja tomato. czy da rade podpiac pod ten silnik co zmixerem? przeplywke mam plastikowa. pozdrawiam ps.tylko nie piszcie zebym dal spokoj z gazem czy o nowej instalce bo narazie u mnie krucho z sianem:sad: