Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Ciężko chodząca szyba elektryczna

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać na zdjęciu ta duża zębatka od szyby jest z boku przytarta. Czy to chodzi w jakiś prowadnicach? czy ta zębatka nie powinna trzeć?. Wymyłem wszystko, posmarowałem i dalej ciężko chodzi szyba, a nawet zatrzymuje się. Czy to jest objaw skrzywionej zębatki?

dscf7573lo3.th.jpg

- prowadnice to raz

- dwa to ta metalowa zębatka napędzana jest taką plastikową. U mnie wyrobiła się tulejka

w której ta plastikowa zębatka siedziała, przez co ta plastikowa się starła. Tulejkę wytoczyłem i śmiga jak ta lala.

- trzy to odkręcenie korpusu silniczka i dokładne oczyszczenie szczotek którymi wirnik dostaje prąd. Chodzi o to, że tam jest taki ferrytowy pierścień dzięki ktoremu komp wie, czy szyba idzie do gory czy sie zblokowała. Jak jest syf, to sygnaly z pierścienia nie docieraja i komp odłącza prąd

Niestety dwa i trzy wymagaja rozwiercenia nitow, ale po oczyszczeniu i posmarowaniu działa jak nowe. Moje doświadczenia pochodzą z e36, ale podejrzewam że w innych jest podobnie.

- prowadnice to raz

- dwa to ta metalowa zębatka napędzana jest taką palstikową. U mnie wyrobiła się tulejka

w której ta plastikowa siedziała, przez co plastikowa się starła. Tulejkę wytoczyłem i śmiga jak ta lala.

- trzy to odkręcenie korpusu silniki i dokładne oczyszczenie szczotek którymi wirnik dostaje prąd. Chodzi o to ze tam jest taki ferrytowy pierścień dzięki ktoremu komp wie, czy szyba idzie do gory czy sie zblokowała. Jak jest syf, to sygnaly z pierscienia nie docieraja i komp odlacza prad

Niestety dwa i trzy wymagaja rozwiercenia nitow, ale po oczyszczeniu i posmarowaniu dziala jak nowe.

dzięki borsuk, właśnie chodziło mi o to czego szukać, trzeba będzie rozebrać to. Prowadnice w ramce raczej wykluczam bo tu szyba chodzi luźno, a zatrzymuje się nawet jak ciągnę ręką szybę do góry.

Dzięki panowie za rady, ale problem sam sie przez przypadek rozwiązał. Demontowałem plastiki na tunelu, więc wyciągnąłem przełączniki szyb i po założeniu z powrotem zamieniłem miejscami. Teraz lewa szyba ma taki sam objaw, a prawa chodzi, więc wiadomo co jest przyczyną zacinania szyby.