Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Najbardziej ekonomiczny silnik w e39

Rekomendowane odpowiedzi

3.0d to silnik już z common rail wiec technicznie lepszy i oszczędniejszy od starszych diesli(2,5 tds) montowanych w E39 początkowo.

Co do benzyny 2.8 to nie należy się spodziewać 5L/100km ale i nie żłopie niewiadomo ile.

pomijając stosunek osiągów do spalania to diesel jest "bardziej ekonomiczny" :)

ceny ON i Pb95 są te same lub na niekorzyść diesla

ceny ON i Pb95 są te same lub na niekorzyść diesla

tym co jest teraz na stacjach, nie należy się przejmować, przecież taka paranoja, że produkt pochodny ropy jest od niej tańszy nie potrwa długo... bo to tak samo jakby kilogram frytek był tańszy od kilograma ziemniaków...

co do spalania to wiadomo - ciężko uśrednić, bo różnie była u każdego, każdy jeździ inne dystanse, w różnych warunkach, z różną dynamiką...

myślę że 3,0d to miasto 8-9, a trasa 6-7... najlepiej nie Ci powie ktos kto ma ten silnik - spytaj się użytkowników esper (e39) i sebastianforys (e46) mają auta z tym motorem, możesz się ich spytać...

2,8 w bajurze - na pewno w mieście będzie to kilkanaście litrów - ze 12-13 minimum, a w trasie myśle że 8-9 da się zamknąć... generalnie silniki benzynowe w bmw palą wszystkie praktycznie tyle samo - czy to 1,6 czy 2,8 to różnica będzie niewielka :wink: ... no może z tym tyle samo to przesadziłem, ale wzrost pojemności nie powoduje jakiegoś drastycznego wzrostu spalania...

edit:

aha - to co napisałem to przy normalnej jeździe, a przy ciężkiej nodze, to cóż - trzeba się liczyć, że będzie więcej

2,8 w bajurze - na pewno w mieście będzie to kilkanaście litrów - ze 12-13 minimum, a w trasie myśle że 8-9 da się zamknąć...

Wedlug mojej ksiazki

miasto = 15.4-16.6l

trasa = 7.6-7.8

mieszany= 10.5-11.0l

Po kilkunastu latach zywota auta podejrzewam ze moge smialo dodac 1-2l.Dane opieraja sie na predkosci dozwolonej,co np. na trasie mogloby sie zgadzac.No ale kto na 4-ro pasmowce jedzie 112km/h(70mph) ..? Chyba ja nie :mrgreen:

A co do ciezkiej nogi i spalania to sie zgadzam i moge przytoczyc historie mojego kumpla.Kupil vw polo 1.0 po to zeby mu malo palil,a na autostradzie go przyciskal zeby szybciej jechal...siorbal 9.0l/100km.Wiec gdzie sens i logika.

A co do ciezkiej nogi i spalania to sie zgadzam i moge przytoczyc historie mojego kumpla.Kupil vw polo 1.0 po to zeby mu malo palil,a na autostradzie go przyciskal zeby szybciej jechal...siorbal 9.0l/100km.Wiec gdzie sens i logika.

dokładnie.. ja też jak przycisnąłem na autostradzie raz astrą co normalnie w trasie pali 5 to wyszło koło 10... dlatego jeśli się ma w zamiarze jeździć szybko, a ma się jeszcze na uwadze ekonomię, to lepiej kupić mocniejsze auto i wykorzystywać część jego możliwości, niż katować słabe wozidełko, w nadziei że "skoro mniejszy silnik będzie palił mniej", próbując wycisnąć z niego co się da, bo efekt będzie odwrotny...

ja nie mam nadziei ze bedzie palilo malo ale szukam silnika ktory w benzynie spali w miescie max 14/15 l w tej chwili mam e36 i łyka po miescie 16 gazu i jestem w trakcie zmiany na cos innego i szczerze zastanawiam sie nad e39 i audi a6 2.8 benzyna ale gdzies wyczytalem ze to w quatro spali 16 l wiec w jedna oske pedzone 15 troche sporo jak na to auto a8 potrafi tyle spalic i dochodze podobnie do wniosku ze bmw 5 pali tyle samo a moze nawet wiecej co bmw 7 jakos trudno mi porownac te samochody a znajomy mial 7 w 3l dieslu i sredio po miescie w 10 sie zamykal

badz mondry i cos wybiez ;/