Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

paliwo shell v-power..

woz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myslicie? Od chyba roku tankuje vpower racing (wmawialem sobie, ze skoro tyle wydaje na mody, to 20-30zl wiecej wydac na bak to przezyje..) ale 5,29 to juz lekka przesada <bmw_4>

To racing ma niby 100 octanow. Moze i to prawda, za taka cene. Ale jest tez vpower 95. Ona tez jest jakos wzbogacona. Mowiono mi (i to nie z jednego zrodla - wiarygodnego..), ze WSZYSTKIE paliwa (czyli bp, orlen, lotos itd) leca z tego samego zrodla. Czyli nie wazne gdzie wlewasz, tankujesz to samo. Tylko shell jest importowane. Czy ktos sie orientuje w tych smiesznych v-powerach co i jak? bo jesli faktycznie roznicy nie bedzie az takiej, to po co 5,29 za litr (powiesic sie tylko.. :/ ) tylko moze i te tansza v-power 95? Te pare octanow stanowi roznice jesli chodzi o dynamike auta i co zdrowsze dla silnika??

Na V-Powerach się nie znam ale to, że z jednego źródła biorą to chyba lekka ściema... Gdzie nie pojedziesz to mają inną bajure. Fakt - Shell ma dobre paliwa ale drogie. Tankowałem na różnych stacjach ale Orlenów unikam jak ognia - badziewie sprzedają... Mojemu ojcu kiedyś do 35L zbiornika gazu nalali 40L :shock: Ale był potem dym! :lol: Ostatnio zalewam bunie na stacji Tesco na Długiej. Tania bajurka, blisko i jestem zadowolony... :) A raz na jakiś czas wlewam wysokooktanową (98 albo właśnie VP), żeby ją troszkę "przepalić" :mrgreen: no i wtedy jednak odrobinę (nieznacznie) czuje się różnice...

A co do V-Power 95 to słyszałem, że ponoć to 96 Oct. 8)

Dzisiaj gadalem z jakims gosciem na stacji, akurat vpower 95 (4,77 za litr. Kurde, 50gr tansze niz racing...). Koles mowil, ze niby jest wzbogacona i wychodzi okolo 97-98 ocytanow. To w sumie czemu jest to vpower 95, a nie 98?? <drapie sie po glowie bo czuje kit..>

Ale powiedzial jedno. Zerknal na klapie wlewu u mnie, i jest napisane, ze polecaja od 91-98 octanow, ze racing, ktory ma 100 octanow, moze byc za suchy dla mojego silnika. Ze vpower 95 jest lepszym rozwiazaniem, i napewno nie gorszym..

Chyba v-95 Nie wiedzialem, ze rozne octany to sa bardziej "suche" czy "mokre" paliwa.. <znowu drapie sie po glowie>, ale fakt faktem, 30zl roznicy na baku to juz jest cos..

Ja słyszałem,że faktycznie wszyscy biorą paliwo z polskich rafinerii i tylko dodatki do paliwa są inne.Była kiedyś firma DEA która sprowadzała paliwo z Niemiec ale dali sobie spokój.Ja osobiście tankuję na Shellu i BP.Fakt faktem gdy jeszcze do Celicy zalewałem VP czuć było różnice.

wiadomosci z pierwszej reki sa takie ze wszystkie paliwa w pl pochodza z dwoch rafinerii plock i gdansk. dodatki sa dolewane u dystrybutorow orlen shell bp itd czyli rozcienczane. a v power robia na stacji przez dolanie plynu maja je w 10l bankach i odpowiednie proporcje. siora robila na stacji i mialem tego dodatku troche. wtedy tankujesz np na bliskiej tansze paliwo lejesz dodatek i masz v powera. jedynie racing jest sprowadzany przez shell stad cena

a z tym że Orlen, i lotos biorą z jednego źródła to akurat prawda, bo mam znajomka który siedzi głęboko w ty mteamcie i nie pracuje na stacji tylko jest jednym z szefów itd. ale mniejsza z tym. orlen i lotos to to samo, shell ma to samo co nesta24 a bp to też co innego.