Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Pomocy!! zmiana silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! jestem posiadaczem Bmw 318 e-36 cabrio i mam "male" problemy z silnikiem i chcial bym dowiedziec i uslyszec wasze opinie!! mam w planach zmiane silnika na 2,5 albo 2,8 litra i mam nastepujace pytania :

1) czy skrzynia biegow bedzie pasowala (ja mam automatyczna i wiem ze silniki 2,5 tez byly w automacie)

2) w jakiej cenie mozna kupic caly slnik + potrzebne podzespoly.

3) czy cos jeszcze bedzie sie z tym wiazalo (np. wymiana dyferencjalow albo cos)

dziekuje za kazda informacje, moze ktos robil cos podobniego??

Pozdrawiam Konrad!!

w moim bmw była zmiana silnika właśnie z 1.8i na 2.5i benzyna. było to robione jak posiadał ją mój brat. z tego co wiem to wymienił silnik, skrzynie biegów, tylny most(szpera), założył z tyłu tarcze. silnik był z rozbitego kabrio i miał około 60tys km. mechanik powiedział że miał super kompresje. o kosztach niestety nie powiem bo nie wiem. ale różnica w osiągach w tym samym aucie znacząca :). wiem, że moje przyszłe auto nie będzie słabsze, i będzie miało 6 cylindrów. pzdr

ja robiłem swapa sam ale w e34 z 2.5 12v na 3.5 12v, kupiłem druga ale w karoseria w złym stanie był nadawała sie tylko do swapa, u ciebie pewnie podobnie. Wymieniałem wszystko z pod maski wraz z wiazka od silnika,skrzynia,lewrki od biegow,wał, dyfer,pół osie,flansze na pistach bo były mniejsze i przekladałem aku z pod maski pod tylnia kanape wiec przeciagałem jeszcze głownego plusa. Jezeli chcesz robic swapika najlepiej miec druge auto rozbitka czy cos podobnego, masz wszystkie graty potrzebne pod reka. Oddzielnie jak bys graty kupował to wogole sie nie opłaca!