Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

problem - szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej . Problemem jest lekkie szarpanie przy spokojnym przyśpieszaniu w zakresie prędkości 40-60 km/h. Samochód to X5 z silnikiem 4,4. Auto zostało dokładnie sprawdzone pod względem mechanicznym i ekeltronicznym . Żadnych , ale to absolutnie żadnych luzów w układzie jezdnym . Komputer nie wykazuje żadnych błędów , serwis Fota w Gdyni prześwietlil auto perfekt i rozłożył ręce .

Szarpanie nie jest wielkie , ale strasznie upierdliwe . Coś jakby jechać po "tarce" . Przy jeździe dynamicznej tego problemu nie zauważam.

Jeżeli mieliście podobne problemy będę wdzięczny za rady.

Wg mojej wiedzy w grę może wchodzić jakiś zawór w płycie sterującej skrzyni biegów . Być może lekko się przycina i stąd efekt szarpania . Ale to tylko moje podejrzenia i tak naprawdę to nie mam pojęcia w jaki sposób to sprawdzić . Oczywiście podkładamy drugie sterowanie i jest "albo-albo" , ale jak nie to....? Kasa na sterowanie wywalona , a efekt może być zerowy . Dość mam sewisów boscha , innych elektronicznych itp. Każdy mądry podpina kompa , robi diagnostykę i rozkłada ręce . Ale za diagnostykę oczywiście trezba płacić . W ten sposób to wydam tysiące kasy , a auto dalej będzie szarpało .

A może znacie jakiś naprawdę o.k. warsztat , który skasuje za naprawę, a nie za diagnostykę. Jestem z okoli Słupska , ale oczywiście to nie ma większego znaczenia.