Bodek1 Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Hej . Problemem jest lekkie szarpanie przy spokojnym przyśpieszaniu w zakresie prędkości 40-60 km/h. Samochód to X5 z silnikiem 4,4. Auto zostało dokładnie sprawdzone pod względem mechanicznym i ekeltronicznym . Żadnych , ale to absolutnie żadnych luzów w układzie jezdnym . Komputer nie wykazuje żadnych błędów , serwis Fota w Gdyni prześwietlil auto perfekt i rozłożył ręce . Szarpanie nie jest wielkie , ale strasznie upierdliwe . Coś jakby jechać po "tarce" . Przy jeździe dynamicznej tego problemu nie zauważam. Jeżeli mieliście podobne problemy będę wdzięczny za rady. Wg mojej wiedzy w grę może wchodzić jakiś zawór w płycie sterującej skrzyni biegów . Być może lekko się przycina i stąd efekt szarpania . Ale to tylko moje podejrzenia i tak naprawdę to nie mam pojęcia w jaki sposób to sprawdzić . Oczywiście podkładamy drugie sterowanie i jest "albo-albo" , ale jak nie to....? Kasa na sterowanie wywalona , a efekt może być zerowy . Dość mam sewisów boscha , innych elektronicznych itp. Każdy mądry podpina kompa , robi diagnostykę i rozkłada ręce . Ale za diagnostykę oczywiście trezba płacić . W ten sposób to wydam tysiące kasy , a auto dalej będzie szarpało . A może znacie jakiś naprawdę o.k. warsztat , który skasuje za naprawę, a nie za diagnostykę. Jestem z okoli Słupska , ale oczywiście to nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkhtogos Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam, daleko mi kolego do wiedzy na temat mechaniki pojazdowej a juz na pewno do X5 ale podobny objaw miał mój mąż w samochodzie VW Bora VR5 4 Motion. Okazalo się że uszkodzona była poduszka na skrzyni biegów. Po jej wymianie objaw znikł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi