Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

CISNIENIE SPREZANIA M50B25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Interesuje mnie jakie parametry fabrycznie ma silnik M50b25 - 2.5 24v odnosnie cisnienia sprezania. Mam wlasnie taki motor z cisnieniem na cylindrach od 13.5 do 14.5 wiem ze to niezle ale interesuje mnie jakie cisnienie maja te silniki fabrycznie. Wie ktos moze??

od 13.5 do 14.5

To raczej obiaw stwardniałych lub popękanych uszczelniaczy zaworowych:(

:shock: sorki Dziki, ale weź rozwiń tą myśl, bo nie wiem o co chodzi z tymi uszczelniaczami. Co mają uszczelniacze zaworowe do ciśnienia sprężania?

Wracając do tematu, to powinno mierzyć się ciśnienie na ciepło z odłączonymi wtryskami albo pompą, bo z paliwem wychodzi koło 14 a bez około 12. Sprawdzone na kilku autach.

sorki Dziki, ale weź rozwiń tą myśl, bo nie wiem o co chodzi z tymi uszczelniaczami. Co mają uszczelniacze zaworowe do ciśnienia sprężania?

Ano to mają ,że jeśli są uszkodzone to olej spływa po trzonku zawora do komory spalania dalej splywa po ściankach gładzi cylindrycznej i dociera do pierścieni tłokowych a w tym przypadku olej ma właściwości uszczelniające wiec przy pomiarze ciśnienia sprężania ma to wielki wpływ.Jeśli są uszkodzone te uszczelniacze to ciśnienie sprężania będzie większe od nominalnego.

• 2 tygodnie później...
Ano to mają ,że jeśli są uszkodzone to olej spływa po trzonku zawora do komory spalania dalej splywa po ściankach gładzi cylindrycznej i dociera do pierścieni tłokowych a w tym przypadku olej ma właściwości uszczelniające wiec przy pomiarze ciśnienia sprężania ma to wielki wpływ.Jeśli są uszkodzone te uszczelniacze to ciśnienie sprężania będzie większe od nominalnego.

Wiesz, to jest już raczej przypadek, że uszczelniaczy by w ogóle nie było. Ja puszczają uszczelniacze, to zadymi ci rano po odpale i może ci brać ileś tam na tysiąc, ale nie tak, że leje się olej tymi dziurami. Jeszcze nie słyszałem o takim przypadku, a znam paru mechaników i takich co się znają.

Wiesz, to jest już raczej przypadek, że uszczelniaczy by w ogóle nie było. Ja puszczają uszczelniacze, to zadymi ci rano po odpale i może ci brać ileś tam na tysiąc, ale nie tak, że leje się olej tymi dziurami. Jeszcze nie słyszałem o takim przypadku, a znam paru mechaników i takich co się znają.

Mój przypadek swego czasu to 16 bar właśnie ze względu na stwardniałe(nieuszczelniające właściwie trzonka zaworu) uszczelniacze więc to nie fikcja.

zgadzam się , jak puszczą uszczelniacze , to ciśnienie robi się maxymalne . ale co do odłanczania pompy i paliwa ... nie ma sensu bo bez przesady ... przecież nie leje się strumieniem zwtrysków , a w dodatku pod ciśnienie paliwo przemienia się w gaz :) więc takowej cieczy tam nie ma.

zgadza sie chlopy ale latwo to sprawdzic ,zrobic pomiar cisnienia tak jak jest pozniej dodac ciut oleju do kazdego cylindra i powtorzyc pomiar jezeli cisnienie jest takie same to puszczaja uszczelniacze zaworowe (prowadnice zaworowe duzy luz) jezeli wzrosnie to jest ok o ile nie zaduzo tak do okolo 2atm.bo moga byc zuzete pierscienie :wink: