Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Podgrzewane lusterka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Na jakiej zasadzie działa podgrzewanie lusterek i dysz spryskiwaczy w E46?Jak sądzę moduł sterujący pobiera dane (wysokość temperatury zewnętrznej) z czujnika temperatury i cały proces jest automatyczny. Dzisiaj zauważyłem, że pomimo dodatniej temperatury (22 stopie:) ) lusterka są nagrzane. Pewnie jakiś problem z elektroniką auta, biorąc pod uwagę to, że prócz tego problemu dziwnie zachowuje się centralny zamek (czasami nie można otworzyć z pilot adrzwi, bagażnik otwiera się bez problemu),mogę się spodziewać małych wydatków:) Jestem już umówiony w Auto Chipie na komputer ale dopiero za tydzień. Moje pytanie czy jest sposób na wyłączenie podgrzewania lusterek?Pozdrawiam!

u mnie też (co prawda e36, ale przypuszczam, że rozwiązanie techniczne jest podobne) non stop grzeje lusterka i dysze - wątpię, żeby miało to jakieś powiązanie z jakimś czujnikiem... a przeszkadza Ci, że non stop grzeje? aku Ci od tego nie padnie :P :wink:

Generalnie mi to nie przeszkadza:D zastawiałem się tylko czy to aby nie jakaś usterka. Z drugiej strony,jeżeli jest istotnie jest tak,że podgrzewanie działa non stop, to trochę dziwne to rozwiązanie, bo niby po co lusterka mają być cały czas podgrzewane :shock:

to trochę dziwne to rozwiązanie, bo niby po co lusterka mają być cały czas podgrzewane :shock:

chociażby po to, żebyś nie musiał pamiętać o tym, za każdym razem jak wsiadasz do samochodu, że trzeba sprawdzić czy na lusterkach nie ma szronu, rosy, czy kropel deszczu :mrgreen: <bmw_3> i nagle w trakcie jazdy okazało się, że nic w nich nie widzisz (a potem w popłochu na światłach akcja skrobanie/ścieranie związana ze znaczną gimnastyką)...

w innych markach ogrzewanie lusterek załącza sie wraz z włączeniem ogrzewania tylnej szyby :)

i jest to moim zdaniem gorsze rozwiązanie, bo przynajmniej z mojego doświadczenia częściej przydaje się podgrzewania lusterek, niż tylnej szyby...