Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

brak wolnych obrotów e30 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy w sprawie wolnych obrotów. Od pewnego czasu mam problem z wolnymi obrotami, spadkiem mocy i dużym wzrostem zurzycia paliwa. Wymieniłem już przepływke, krokowy, sonde, wszystkie filtry i świece i żadnej zmiany jedynie jak odłącze krokowy to jeszcze czasami zdarza sie że jakotako trzyma wolne obroty ale też tylko na benzynie. Już nie mam pomysłów co jeszcze może być nie tak. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam

Potrzebuje pomocy w sprawie wolnych obrotów. Od pewnego czasu mam problem z wolnymi obrotami, spadkiem mocy i dużym wzrostem zurzycia paliwa. Wymieniłem już przepływke, krokowy, sonde, wszystkie filtry i świece i żadnej zmiany jedynie jak odłącze krokowy to jeszcze czasami zdarza sie że jakotako trzyma wolne obroty ale też tylko na benzynie. Już nie mam pomysłów co jeszcze może być nie tak. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sprawdź czy masz napięcie na wtyczce krokowego jak giną Ci wolne obroty, wypnij wtyczkę, obroty powinny skoczyć do około 3000. Czujnik wału raczej nie, bo by nawet nie odpalił. Sprawdź czujnik położenia przepustnicy, czy na otwierającej się przepustnicy słychać ciche kliknięcie. Przeczyść wszystkie styki wtyczek przy przepustnicy, krokowym, przy listwie elektrycznej pod kolektorem. Słowem, jak widzisz jakąś wtyczkę, wyczyść ją np. elektrosolem i posmaruj lekko wtyki smarem miedzianym.

po odpięciu wtyczki krokowego rzeczywiście odbroty zaczeły sie utrzymywać na około 1000-1500 ( i tak właśnie jeżdże od dłuższego czasu) ale i tak po krótkiej chwili zaczyna nim szarpać, rzucać aż w końcu obroty zaczynają spadać i gaśnie. :-((

Jak tylko będę miał wolną chwilę to zajmę sie tymi wtyczkami :-)

• 2 tygodnie później...

witam!!!potrzeuje pomocy !!!!posiadam bmw e30 320i 89 rok.i mam taki provlem:

NA POSTOJU NA WOLNYCH OBROTACH

LUB GDZY DOJEŻDZAM DO SKRZYŻOWANIA SAMOCHOD PRAWIE MI NIE ZGASNIE!!!!

OBROTY SPADAJA NA 200-300, PO CZYM WRÓWNUJĄ SIĘ I Z NÓW SPADAJĄ!!!

GAZU NIE MAM, CALA ZAPŁONOWKA JEST NOWA, SWIECE, PRZEWODY , KOPULKA , PALEC, CZUJNIK TEMPERATURY.SPRĘŻANIE MAM PO 11 ATMOSFER.TYLKO NA 5 MAM 9,5!!!!!!

GDZIE MA SZUKAĆ PRZYCZYNY CO MI RADZICIE?????????????

REGULATOR PALIWA TEŻ ZALOZYŁAE Z DRUGIEGO AUTA. happy_bmw

[ Dodano: 16 Lipiec 08, 13:53 ]

uklon_bmw

witam

też mam e30 i nawet taki sam motor:) jeżeli pływają Ci obroty a masz zrobione tzn. wymienione swiece,kable i inne takie to zostaje nieszczelnaq guma od przepływomierza do przepustnicy(bardzo częsta usterka) i krokowy ale pierwsze sprawdz szczelność tej gumy.

prawdopodobnie znalazłem przyczynę braku mocy i wolnych obrotów :-))) dzisiaj z czystej ciekawości chciałem sprawdzić w jakim stanie jest kopułka i palec, a tam... o boże aż wstyd sie przyznać qrwa armagedon, w życiu nie widziałem tak spalonych styków. Jutro ide kupić nową kopułkę i palec i mam nadzieje że to pomoże :-)))

• 2 tygodnie później...