bmw316i Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 witam, przeprowadziłem sie do belgi, musze kupić sobie samochód który będzie prosty w serwisowaniu, koniecznie z łańcuchem rozrządu. do tej pory miałem e36 chciałbym żeby kolejny samochód był troche większy i troche szybszy. silnik najlepiej poniżej 2,5 żeby zmieścić sie w przedostatnim progu w opłatach, bo auto bedzie zarejestrowane w pl. fundusze ok 5-6k eur. prosze pomóżcie wybrać jaki silnik będzie najlepszy, na co zwrócić uwage przy kupowaniu e39/e38. spalanie nie jest najważniejsze bo i tak nie będe tu jeździć dużo najbardziej zależy mi na bezawaryjności i ograniczeniu czynności serwisowych do minimum. pozdrawiam i dziękuje [ Dodano: 9 Czerwiec 08, 08:50 ] a tak pozatym to jeszcze zastanawiam sie nad audi a6/a8 i mercedesami w210/w140 jezeli wiecie cos ciekawego na ich temat to prosze podzielcie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 J silnik najlepiej poniżej 2,5 żeby zmieścić sie w przedostatnim progu w opłatach, bo auto bedzie zarejestrowane w pl. fundusze ok 5-6k eur. prosze pomóżcie wybrać jaki silnik będzie najlepszy, na co zwrócić uwage przy kupowaniu e39/e38. w przypadku e39 z czystym sumieniem moge polecic 2.5 litrowy silnik (2494ccm), natomist bardzo mocno odradzam 2litry, powod prosty 2 litry to malo jak na piateczke, jest jeszcze 2,5TDS dwoch moich kolegow jezdzi i chwali... jak dla mnie autko z tym silnikiem staje sie mocno "taksowkarskie", co innego 3litr w dieslu, ale to inna bajka... w e38 nie ma problemu z wyborem... do 2,5 litra jest tylko 2,5TDS - czyli lekka tragedia, chyba ze lubisz toczyc sie spacerkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 a ten silnik 2.5 benzyna jest na pasku czy na lancuchu? ile zaworow na cylinder? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 na łańcuchu, 24 ventyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 teraz jeszcze pojawiła sie szansa alfa 166 silnik 2.4 jtd, jasna skóra, navi, klima aut. rok 2000 cena 5.500 e co myslicie o tym aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 alfa i bezawaryjnosc? to nie mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 mercedesami w210/w140 210 - zapomnij zawieszenie sie sypie strasznie, szeczegolnie w autach z poczatku produkcji 140 - no... jednak to dalej tylko mercedes, jednak pojemnosci do 2,5 nie znajdziesz alfa 166 silnik 2.4 jtd silnik moze i ok, ale znajomy ktory sie przesiadl z alfy na bmw e39 ,powrot uwaza za krok do tyly... tylne zawieszenie, spasowanie elementow i elektryka srajaca sie przy kazdej okazji odpychaja mnie daleko od tego "fiata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmw316i Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 więc lepiej 725tds czy np 523, są w mniejwięcej tej samej cenie, z tym że 7 jako nowa była dużo droższa wiec chyba zdecyduje sie na 7 o ile silnik nie okaże sie miec pojemnosci 2501 zamiast np 2499 z drugiej strony ciągle kusi mnie alfa, nie wiem czy widzieliście jak wygląda wnęrze, poprostu poezja, fotele skórzane z wytłoczonym logo wielkosci pilku futballowej, kokpit przechylony w strone kirerowcy tak jak w starych dobrych bmw i do tego te przednie światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowa Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Nie wiem czy w Polsce się coś zmieniło czy jak, ale OC dzieli się wg pojemności silników, a te dzieliły się następująco: do 900 901-1300 1301-1600 1601-2000 powyżej 2000ccm :idea: Tak więc czy kupisz <bmw> z silnikiem 2,3 czy 4,4litra to nie ma znaczenia, i tak jest w ostatnim progu opłat :!: spalanie nie jest najważniejsze bo i tak nie będe tu jeździć dużo najbardziej zależy mi na bezawaryjności i ograniczeniu czynności serwisowych do minimum. Jeśli ograniczasz spalanie poprzez ograniczenie jazdy samochodem, to i awaryjność się ograniczy :mrgreen: :wink: Szczerze powiedziawszy ciężki wybór, zarówno e38 jak i e39 mi się cholernie podobają i można je kupić z niezłym wypasem, myślę że z awaryjnością będzie podobnie :!: A na pewno mniej niż Alfa w której jechałem i powiem że całkiem to wygląda :!: Ja bym się skłaniał ku e39 w M-pakiecie w 3litrowym dieslu lub 4,4 Pb po 2000r :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kri$$ Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 w siódemce 2,5 tds - nie wiem czy to ma sens... na początku pisałeś, że chcesz żeby auto było większe i szybsze... w tym przypadku będzie większe :mrgreen: nie wiem jak w Belgii, ale w Polsce ceny bajury i ropy są praktycznie takie same, także w mojej opinii nie ma sensu ładować się do diesla tylko dla zasady, bo akurat ta jednostka nie jest wzorowa ani pod względem niezawodności ani spalania - będzie ci palić praktycznie tyle co benzyniak, a będziesz się czołgał, a nie jechał, bo e38 to kawał masy...także w mojej opinii zdecydowanie lepiej już piątkę w benzynie... ale jeśli masz kupić alfe, to już radził bym Ci kupić 725tds-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 na twoim miejscu zostal bym przy BeeMce... czesto mam okazje smigac innymi (teoretycznie wiecej kosztujacymi) autkami ale prawdziwa radosc daje Mi tylko moja e34... <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 A8-tylko 4.2litra,A6-gniją dachy i pare innych elementów, alfa jest awaryjna, 7-4.4litra, chyba zostaje 523 z dobrym wypasem i bedzie kompromis. Mniejsza od 7,więc 2.5 motorek wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziqsek Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 A ja sie zastanawiam po kiego c... 18 latkowi takie duze auto ?? Jezdzic sie najpierw nauczyc trzeba..... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SataN Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 A ja sie zastanawiam po kiego c... 18 latkowi takie duze auto ?? Jezdzic sie najpierw nauczyc trzeba..... :roll: no choćby dlatego, że jest pojemniejsze ? skąd wiesz co lub kogo chłopak będzie woził autem ? a po drugie... BEZPIECZNIEJSZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi