Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

SWORZEŃ WAHACZA WYMIANY

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co zdazylem zauwazyc to wiekszosc starszych Beemek ma sworznie wprasowywane w wachacze (choc nie jestem na 100% pewny jak to jest w e36) dlatego napewno sam tego nie zrobisz. Zostaje albo wymiana calych wachaczy, albo ewentualnie regeneracja w profesjonalnym zakladzie (bo wydaje mi sie, ze byle jaki zaklad nawet jak bedzie mial prase to i tak tego nie zrobi)

Tylko prasa.Nie zabieraj sie za to sam bo jak krzywo wbijesz to pokrzywisz sworzeń i lipa,po jakims czasie wypadnie tak jak mojemu znajomemu.Ja wykrecilem wachacz i zawiozlem do mechanika.Koszt samego wprasowania to ok 10/20zl.Jak bedziesz mial zdjety wachacz to proponuje Ci wymienic juz komplet tj. krótki i dlugi sworzen i tuleje metelowo gumowa.Ja wymienilem tylko sworzen a po miesiacu drugi raz wykrecalem wachacz bo oberwala sie guma na tulei.Pozdro <bmw_1> Aha,to racja ze nie kazdy zaklad to zrobi bo podobno trzeba miec dodatkowy przyzad do prasy zeby w odpowiednim miejscu docisnal sworzen i go nie pokrzywil.Ale jest to do zrobienia.

wymieniałem u siebie te sworznie 2 miechy temu bez prasy tego nie zrobisz najlepiej wyjmij wachacze , dorub tulejki do wyciśnięcia i wćiśnięcia sworznia z rurki grubościennej ,z tym podjedz do pierwszego lepszego zakładu gdzie mają prase i po sprawie , wieczorem wrzuce foty jak to zrobiłem ,

dsc00683mh7.jpg

dsc00683mh7.a3e0fa1f2f.jpg

dsc00684ij9.jpg

dsc00684ij9.5c358f2d7f.jpg

dsc00682tn4.jpg

dsc00682tn4.9c6837b8a7.jpg

Pierwsze co zrobiłem to kupiłem sworznie do nich dopasowałem rurki reszte zrobilem na prowizorycznej prasie własnej roboty z lewarka 15 ton. z tym że ja zmieniałem tylko zewnętrzne sworznie krutkie ale z tego co wiem sprawa z długimi wygląda tak samo tylko tulejka do wciśnięcia jest inna .

pozdro i powodzenia