Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Prosba o pomoc w wyborze

Rzeski

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Wam

Zwracam sie do Was jako specjalistow z prosba o pomoc w wyborze...

Chce kupic BMW ale nie wiem na jak sie zdecydowac....

E28 M20B20 lub M20B27 lub M20B28

E30 M20B20 lub M20B25

E34 M20B20 lub M20B25

Chcialbym zeby to auto mialo w sobie cos z klasyka dlatego silniki z E34 serii M50..wypadly z gry...za to E34 z "baranem" jak najbardziej

Zdecydowanie silnik musi miec "to" brzmienie tzn wiecie o co mi chodzi piekny sound wydobywajacy sie gdzies z okolic kolektorow wydechowych tudziez wydechu....

Rok temu kupilem E34 M20B25 i bylem pod wrazeniem mocy i osiagow tego auta...niesamowicie lekko wpadalo w poslizg (tylko pozniej mialem problem z kontrolowaniem toru jazdy ale to mozna podszkolic)....Miala to brzmienie miala wszystko ale niestety zmuszony bylem sprzedac z powodow osobistych.....niestety milosc nie przeszla zakochalem sie w BMW i tak juz zostalo....juz nie mam sily ciagle ogladac tylko i lizac loda przez papierek....

Obecnie jezdze Celica 95` i brakuje mi auta ktorym moglbym na wekeendy poczuc smak tylnego napedu....

Chcialbym zeby mozna bylo nia poczuc poslizg na zakrecie (oczywiscie na jakims torze np. we Wrocku na rakietowej) jestem przeciwnikiem szalenstw po miescie....

NIe wiem czy E30 M20B20 nie bedzie za slabe, z drugiej strony strasznie kreci mnie ETA w E28 , E34 mialem i nie powiem ze nie chcialbym znowu.....

Max do wydania 3000....co wy na to ma to byc auto na wekeend na codzien do pracy jezdze Celica......Fajnie jak bedzie mozna w nim cos porobic np. wyczyscic chromy do blasku lub polerowac co tydzien....Wiem na co zwrocic uwage przy zakupie BMW prosze tylko o pomoc w wyborze jaki model jaki silnik......

DZIEKI !!!!!!!!!!!!

Jesli to ma być autko tylko do latania boczkiem i to w weekend to ja wybrałbym E30. Najlżejsze,wystarczy M20B20,żeby dupa latała. E34 jest bardziej komfortowe,ale i trudniej nim latać bokiem,musisz mieć co najmniej M20B25. I za 3000 kupisz E30 w lepszym stanie niż E34.

silnika m20b25 nie polecam-pekajace głowice bład fabryczny!

z tego co sie orientuje to tam wydmuchiwalo czesto uszczelke ..... ale dobrze wiedziec o pekajacych glowicach dzieki Danich :mrgreen:

hmm z Waszych komentarzy wyciagam jak na razie wniosek jeden E30 M20B20 ..... macie moze jakies filmiki na necie jak to lata ?? bo wpisuje rozne rzeczy w youtube ale nic konkretnego nie wyskakuje a palenie gum i donatsy mnie nie interesuja .... tak sie zastanawiam czy ona pociagnie po dlugim zakrecie bokiem.....czy nie bedzie za slaba.....??

a nie myslales o m20b27 w e30?? To by dopiero fajnie latalo a w razie braku wystarczajacej mocy to mozna to pozniej fajnie zrobic (szczegolnie starej etcie bardzo niskimi kosztami mozna dodac sporo konikow)

Tylko, ze obecnie możesz miec problem z kupnem ladnej e30 i to do tego za 3tys. zl

Do jazdy bokiem bardzo przydalaby sie szpera. Mozna wtedy latwiej kontrolowac poslizg szczegolnie w silnikach o mniejszej mocy

myslales o m20b27 w e30

no o tym tez czytalem zalozenie glowicy z M20B25 do M20B27 pozwala wykrecic okolo 200PS....hmm slyszalem tez ze M30B28 w E28 sa bardzo mocne i zrywne....

czytalem znowu na forum ze dlugie zakrety i dlugie luki to trzeba duuuuo kucy :P

chcialbym rowniez zeby to bylo auto w ktorym nic nie robie zadnych SWAPow i tego typu modyfikacji nei mam na to czasu chce wsiasc na wekeend w tylny naped najpierw sie nauczyc a potem co wekeend odstresowywac :P

[ Dodano: 27 Maj 08, 22:53 ]

tylko ze jak dojdzie zwykły gaz miksery zwerzki itp. to troszke kucy mu odpadnie! chyba ze sekwencje mu załozyc!

no wlasnie zadnych zagazowanych silniorow chce kupic jak juz to z niemiec sciagany bez LPG potem za duzo babraniny jest zeby doprowadzic silnik do porzadku czyszczenie wtryskow pompy paliwa itd.... brak czasu mi na to nie pozwoli 8)

nie ktorzy pisza ze 320 pali tyle co 318

ale tak poprzegladac fora to wyjdze ze 325pali jak 320 a ta znowu pali jak 318 ktora pali tyle co 316 :lol:

kupuj wiec 535 bo pali tyle samo co 316

chociaz czytalem tez ze m60b40 pali tyle co m50b25 wiec ja bym juz od razu szukam 750i :)

pozdro

ale tak poprzegladac fora to wyjdze ze 325pali jak 320 a ta znowu pali jak 318 ktora pali tyle co 316

hehe, podobna filozofia byla kiedys w BMW TRENDS na temat kupna nowego bmw

nie ktorzy pisza ze 320 pali tyle co 318

ale tak poprzegladac fora to wyjdze ze 325pali jak 320 a ta znowu pali jak 318 ktora pali tyle co 316

kupuj wiec 535 bo pali tyle samo co 316

chociaz czytalem tez ze m60b40 pali tyle co m50b25 wiec ja bym juz od razu szukam 750i

hehe sie usmialem

mam nadzieje ze w wakacje juz bede smigal czyms..... :mrgreen:

[ Dodano: 28 Maj 08, 12:34 ]

pozdro

czytalem Twoj watek moje uznanie i gratulacje dla projektu.....

jest jeszcze jedno pytanko czym sie rozni waska i szeroka lampa w E30 o co kaman ??

Danich napisał/a:

silnika m20b25 nie polecam-pekajace głowice bład fabryczny!

z tego co sie orientuje to tam wydmuchiwalo czesto uszczelke ..... ale dobrze wiedziec o pekajacych glowicach dzieki Danich :mrgreen:

hmm z Waszych komentarzy wyciagam jak na razie wniosek jeden E30 M20B20 ..... macie moze jakies filmiki na necie jak to lata ?? bo wpisuje rozne rzeczy w youtube ale nic konkretnego nie wyskakuje a palenie gum i donatsy mnie nie interesuja .... tak sie zastanawiam czy ona pociagnie po dlugim zakrecie bokiem.....czy nie bedzie za slaba.....??

Co do pękających głowic to i w b20 się zdarza (sprawdzone w praktyce). Jeśli chodzi o silnik to do spokojnego driftowania (nie katowania) auto powinno mieć moc powyżej 150kM. Tak więc wybrał bym m20 b25 albo lepiej m20b27, który jest odprężony, ma moment jak b25, ale moc słabszą (150kM), za to spalanie mniejsze :!: Mam E30 2.0 no i myślę, żeby zakręt bokiem przeszła (125p kombi dawało rade :twisted: ) ale to nie jest to :wink: