Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Żarówki w E30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pytanie jest takie czy przeszkadza złóżenie mocniejszej żarówki w przednich reflektorach i potrzebuje opini co sadzicie o założeniu tych tanich Xenonów. Mam h1 55w a czy może być h1 100w. Jakie żarówki polecacie

tanich ksenonów się wystrzegaj, świeć to w dobrzej pogodzie dobrze ale deszcz/mgła/śnieg i inne utrudnienia atmosferyczne to już lipa. 100W też bym raczej nie zakładał bo nie wolno myśłeć tylko o sobie, możesz oślepiać ludzi jadących z przeciwka. Polecam żarówki philips blue vision +30%( cyz jakoś tak) świecą bardzo dobrze, przy czym nie powodują uszkodzenia reflektora, tak jak w tanich ksenonach odbłyśnik robi sie matowy. Zresztą niech sie inni jeszcze wypowiedzą :wink:

Gość Mordulec

Ja raczej odradzam stosowanie 100W poprostu niszczysz lustra w reflektorze ze o

nadtopionych koncówkach przewodów nie wspomne , lepiej poszukac zarówek

ktore maja maks 55W-60W ale dajace wiecej swiatła , kryptonowe itp

Wiem ze bardzo dobre (mimo małej reklamy) sa zarówki/halogeny firmy OSRAM

o własnie takich parametrach jak napisałem wyzej czyli 55W + 30% wiecej swiatła

efekt bardzo dobry swieca prawie jak 100W ale sie az tak nie nagrzewają <bmw_1>

całkiem niedawno był test takich żarówek " super blue/xexon +100 % light" <bmw_4>

wyszło że te z marketów jakieś włoskie i inny shit po 26 zeta za sztuke to szmelc jakich mało, nie dośc że nie dawały więcej światła a nawet mniej, to jeszcze złą geometrię miały, :evil: :evil:

z tego co pamietam to dobrze wyszły Philipsy, Osramy ( i to te zwykłe po 9 zeta ) i Tesle ,

i takie polecam, normalne białe światło , a nie jakieś pseudo Xenon albo blue , :mrgreen: chyba że ktoś jeszcze lampiony i neony ma zamontowane, i napis LANS TO MOJA PASJA

a 100 W też nie polecam chyba że chcemy odblask i szkło zniszczyć, trzeba wymienic odblask na wolny od wad to wtedy 55 W wystarczy i super wiadać <bmw_1>

pozdro

Ja mam teraz 100W ale tylk ow swiatlach dlugich, co do tanich kesononow to bron boze.

lepiej ku psozcewki (chyba ze juz masz) i pzretwornice, masz prawdziwy xenon

W szkole smęcili i na polskim wpadłem na pomysł że na długie można 100W zapodać :mrgreen: ale widze że Enzo miał szybszy pomyślunek :wink: <bmw_1>

a to nie jest tak, zeby dorobic ksenony musi bys system poziomujacy + spryskiwacze na swiatla itp.

zeby to na przegladzie przeszlo ??

kiedys mialem namiary do kolesia co zaklada ksenony z tym wszystkim do e30 za 800-1000 PLN

pozdro

Z tym to ja juz nie wiem, u mnie nawet ciemne szyby przechodza przeglad :lol:

Dzięki za opnie wielcy panowie jako świerzy członek bede was męczył kolejnymi pytaniami i napewno i Wy czegoś nowego sie dowiecie. Walcze z oświetleniem bo zazwyczaj nocą jeżdże gdyż większość jasnego dnia spędzam w pracy. Już zgadałem sie z 732 i myśle że zajedziem buniami na zlocik Pozdrawiam