Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

problem z zapłonem

Rekomendowane odpowiedzi

zaczęło sie od tego że przed wczoraj zaczęło mi szarpać autem przy normalnej jeżdzie ,az kilka kilometrów dalej maszyna zdechła .

juz okoła tydzien do tyłu dni temu zauważyłem że gdy jadę np. na 5 ok 120km /godz i puszczę go na luz to silnik gaśnie (jak sie rozgrzeje, na zimnym nie ma problemu) .

no więc chciałem kontrolnie zajrzałem do świec i sie zaczął problem wszystkie kable sie poniszczyły ze starości. no wiec miałem pod ręką od poloneza założyłem tez trzy świece nowe czwartej nie mogłem odkręcić. a i gaz zaczął sztrzelać i znowu wywaliło mi dekiel od przepływki, zrobiłem ją.

załozyłem dzisiaj przepływke , posprawdzałem jeszcze raz kable i odpalił normalnie , ujechałem może ok 150m strzelił gaz i maszyna zdechła..

co jest grane?? kable na bank są dobrze podłaczone

czy brak masy na silniku może powodowac takie komplikacje ??

czy może jak myłem silnik Dimerem to coś zostało przeżarte (chociaż to mało prawdopodobne

czy może jak myłem silnik Dimerem to coś zostało przeżarte

Z tego co wiem to preparat ten trzeba spłukać wodą, a układ zapłonowy nie bardzo lubi wodę :wink:

Radze ci przedmuchać dokładnie wszystko sprężonym powietrzem.

Po czym wziąć sie za przewody i świece, wydatek spory ale tak samo jak olej w silniku są to części eksploatacyjne, zużywające się z czasem.

Danich, stare czasy...Pamiętam jak się kiedyś kupowało Iskry, ruletka - badzie chodzić czy znowu nie :lol: Od kiedy Iskrę przejęło NSK (ładnych parę lat temu) jakość wzrosła. Widziałem test świec zapłonowych w którym Iskra wypadła jakościowo porównywalnie do większych światowych koncernów, a w kategorii jakość/cena wygrała.

Fakt faktem, że u Siebie założyłem platynowe NGK :wink:

Witka zajrzyj pod kopułkę aparatu w jakim jest stanie palec ( nowy 13 zeta ) i kopułka ( nowa jakieś 30 zeta ) co do przewodów to kup zamienniki to jakieś 150 zeta góra ,świece ngk seria 8 v line jakieś 50 zeta . W tych aparatach zapłonowych dużą rolę odgrywa układ cewek jak zdejmiesz kopułkę palec i osłonkę pod palcem to zobaczysz tam układ 8 elementów 4 są na stałe a 4 kręcą się z ośką nie pamiętam jak ten układ się nazywa ale o podaje impulsy do kompa , u mnie te na osi się przestawiły względem palca i tych na stałe miałem takie same kłopoty z pracą silnika jak już doszedłem do tego metodą prób i błędów mam na myśli ich poprawne ustawienie i motor pracował poprawnie to użyłem kleju by je ustalić na osi ale ten patent długo nie wytrzymał potem zapunktowałem ale też to długo nie pohulało więc wymieniłem aparat na inny (używka) i od tego momentu już kłopoty się skończyły . Wszystkie części szukałem jak najtaniej bo niema sensu ładować nowych do tak starego silnika i auta . Ma jeździć i na łeb nie lecieć . Jak będziesz miał zmasakrowany palec i kopułkę to ci powiem co jest tego przyczyną . Aparat zapłonowy kompletny wylicytowałem na allegro za 15 zeta miałem fart :mrgreen: daj znać jak poszły oględziny aparatu ( stan ). Powodzenia <bmw_1> my posiadacze babci musimy sobie jakoś pomagać i wymieniać się doświadczeniami zdobytymi w trakcie użytkowania <bmw>

świeca to świeca a co z nimi nie tak??

To nie tak że świeca to świeca każda świeca ma swoją ciepłotę i wyglądająca na pozór tak samo może być niewystarczająca do prawidłowego przepalania paliwa. Świece tak jak pisze Danich musisz dobrać według katalogu i rzeczywiście najlepiej dać NGK