Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rozładowanie akumulatora E-39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam BMW E-39 odkąd wziełem auto od mechnika po naprawie pompy olejowej mam problem z elektryką. Jest dobry akumulator a trzyma tylko dwa dni rozładowany na maksa , samochód nawet jak nie jeżdzi to po 5 dniach też wypompuje aku do maksa. Byłem u elektryka samochodowego to stwierdził że ładowanie jest i że elektryka jest okej. Wymieniałem na inne akumulatory to samo robi.

Sprawa jest co najmniej dziwna...

Coś musi dziać się z ładowaniem.

Ewentualnie posprawdzaj, czy nic nie pobiera prądu, po zgaszeniu samochodu, tzn. światło w bagażniku, wzmacniacz audio (jeśli taki posiadasz)... cokolwiek co może doprowadzać do rozładowywania akumulatora na postoju.

Zawsze powtarzam, "jeśli chcesz coś zrobić dobrze - zrób to sam". A sprawdzenie ładowania, to bajka. Sprawdź sobie sam ładowanie za pomocą miernika elektrycznego, będziesz pewny na 100%. Czasami takich "elektryków" usypia rutyna.

Co ważne, nie tylko zbyt słabe ładownie jest złe dla akumulatora, lecz także zbyt wysokie. Zbyt wysokie ładowanie, łatwo i w szybki sposób może nieodwracalnie uszkodzić akumulator.

Za optymalne ładowanie możesz przyjąć takie w granicach 13,2 do 13,8 Volta. W czasie pomiaru poproś kolegę/koleżankę, aby dodawał/a stopniowo "gazu". Regulator napięcia w alternatorze ma za zadanie "trzymać" napięcie w optymalnym przedziale. Jeśli miernik wykaże zbyt duży wzrost napięcia (np.18 Volt), to sprawa będzie jasna.

Powodzenia w bojach.

Cos musi rozladowywac baterie.

U mnie byl to walniety modul swiatel, a objawilo sie tym ze zarowka w przedniej lampie caly czas mi sie zarzyla.

U kolegi tez padla nowa bateria,jak zajrzal pod maske to jakis kabel (nie pamietam od czego ) byl obluzowany.A kolega nie byl na zadnym warsztacie przez jakis czas.