tazunio Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Inżynierowie z firmy G-Power postanowili stworzyć najszybsze BMW świata. Do tego celu użyli zmodyfikowanego modelu M5. Pierwsza próba na słynnym torze Nardo zakończyła się niepowodzeniem. Problemy z elektroniką spowodowały, że auto osiągnęło tylko 322 km/h. Druga próba została podjęta na torze Papenburg. Hurricane, bo tak nazwano ten pojazd, tym razem pokazał na co go stać i w iście huraganowym tempie osiągnął niewiarygodne 360 km/h. Dzięki temu wyczynowi auto stało się najszybszym BMW kiedykolwiek dopuszczonym do ruchu ulicznego. Nadwozie zostało odchudzone i wzbogacone o pakiet ospojlerowania. Większość nowych części została wykonana z karbonu. Na kołach znalazły się 21-calowe alufelgi. We wnętrzu zwraca uwagę nowy prędkościomierz wyskalowany do 400 km/h. To co tworzy magię tego wozu ukryte jest pod maską. Seryjną, 10-cylindrową, 5-litrową jednostkę poddano modyfikacjom. Dołożono dwie mechaniczne sprężarki, zmianom uległ układ dolotowy oraz system chłodzenia. Seryjne tłoki zastąpiono kutymi, przeprogramowano także elektronikę i w efekcie osiągnięto moc 730 KM (507 KM w serii). Moment obrotowy wynosi obecnie 700 Nm (520 Nm seryjnie). Do setki Hurricane przyspiesza w 4,2 s i jest to o 0,5 s lepiej niż w normalnym M5. 200 km/h na liczniku zobaczymy po ok. 10 s, po kolejnych 20 s jedziemy już z prędkością 300 km/h. Prędkość maksymalna została elektronicznie ograniczona do 340 km/h. Ale tylko dlatego, że opony mogłyby nie wytrzymać większej prędkości. Za utrzymanie na drodze tego bolidu odpowiada gwintowane zawieszenie z regulacją prześwitu oraz 9 poziomami sztywności. Układ hamulcowy został dostosowany do mocy auta i teraz na przedniej osi znajdziemy tarcze o średnicy 400 mm. Rekordowe auto już na drugi dzień zostało sprzedane do Emiratów Arabskich. Trzeba dodać, że koszt przeróbek wynosi 300 tysięcy Euro. BMW M5 G-Power Hurricane to przykład na to, że marzenia, nawet te najbardziej zwariowane mogą się spełnić. A specjaliści z G-Power zapowiadają, że to nie koniec i już pracują nad ulepszeniami kolejnego M5, które ma złamać magiczną barierę 400 km/h. [Tekst : Tomasz Popławski; www.autogaleria.pl] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harry Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 no nareszcie ktos przedstawil moa przyszla BUME happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 harry71,spoko, trochę polatam i Ci ją wreszcie sprzedam :lol: <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harry Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 spoko kolego to jaka cena tak wiesz po dobrej znajomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 no wkońcu coś dla mnie ,żucaj cene haa haa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaszi Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jak tam chcecie ale ja zostaje przy e30 lub e36 <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazunio Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 w grę wchodzi tylko zamiana... na BMW 507 happy_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomski Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Pewnego dnia ja kupie...... ....bedzie to dzien w ktorym bedzie mnie na nia stac..... 8) ...a to bedzie dzien przed tym jak beda ten model zlomowac.. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Pewnego dnia ja kupie..........bedzie to dzien w ktorym bedzie mnie na nia stac..... 8) ...a to bedzie dzien przed tym jak beda ten model zlomowac.. :mrgreen: tomski nie przesadzaj,znowu nas czymś zaskoczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaspri84 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 :wink: Wiecie co,musze sie do czegos przyznac ale troche mi wstyd.To ja testowalem ją do360km/h tylko za cholere niewiedzialem jak wrzucic dwojke :wink: A tak powaznie to popisali sie,niepowiem.Autko naprawde szybkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girmix Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 To ja testowalem ją do360km/h tylko za cholere niewiedzialem jak wrzucic dwojke :wink: Testowałes bo ja w końcu zgodziłem sie ja wyprowadzić z garażu i pożyczyc ja na testy <bmw_1> bryczka extra <bmw> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomski Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Pewnego dnia ja kupie..........bedzie to dzien w ktorym bedzie mnie na nia stac..... 8) ...a to bedzie dzien przed tym jak beda ten model zlomowac.. :mrgreen: tomski nie przesadzaj,znowu nas czymś zaskoczysz Niet kurnia,obiecalem zonie ze juz nie bede spedzal 4 godzin dziennie na szukanie nowego auta a potem jazdy 300 mil w jedna strone aby "obejrzec" Ta zatrzymam dluzej..moze popracuje troche nad nia. A swoja droga to ty Leszku tak wymiatasz na tych spotach? Az monitor mam zakurzony :mrgreen: Automat? ...L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_banano Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 no no chyle czoła przed tą furą uklon_bmw hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 A swoja droga to ty Leszku tak wymiatasz na tych spotach? Az monitor mam zakurzony :mrgreen: Automat? ...L ? chejka tomski ,czasami tylko mnie fantazja ponosi i coś pokręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIEGO E30 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 No właśnie będe robił swapa z użyciem tego silnika myśle,że do jazdy na codzien mi wystarczy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi