elmo0104 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Jaki olej zalac do tej skrzyni najlepiej? Jest toskrzynia 6-cio biegowa. Sa jakies dedykowane przez BMW? Nie chce straci biegow Czy to prawda ze calego oleju sie nie spusci z automatu?ile procentowo zejdzie tego oleju?[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 ja lalem ATF 220 Mobila calego nie spuscisz przy statycznej wymianie oleju (korkami spustowymi) wymienisz tak 40-60% oleju Dynamiczna wymiana oleju pozwala na prawie całkowitą wymianę oleju zużytego na olej nowy. Po Statycznej wymianie oleju odkręcamy przewód powrotu oleju z chłodnicy olejowej w kierunku skrzyni biegów i montujemy specjalną przystawkę z kranikiem umożliwiającym regulację ilości wypływającego oleju. Do wlewu oleju montujemy specjalne urządzenie, które również posiada kranik umożliwiający dozowanie takiej ilości oleju jaka wypływa z przewodu powrotu oleju z chłodnicy olejowej. Napełniamy urządzenie odpowiednim dla danego typu olejem, ustawiamy w określonym położeniu oba kraniki i uruchamiamy silnik samochodu. Następnie powoli załączamy wszystkie położenia dźwigni zmiany biegów od (naprzykład P-R-N-D-3-2-1, 2-3-D-N-R-P). Czynność tą powtarzamy do momentu wypływu z przewodu chłodnicy czystego oleju. Następnie wyłączamy silnik. Podłączamy ponownie przewód powrotny z chłodnicy olejowej do skrzyni biegów i odłączamy urządzenie napełniające. Uruchamiamy ponownie silnik i przeprowadzamy kontrolę poziomu oleju. W razie konieczności korygujemy stan do stanu właściwego. Praktycznie przy dynamicznej wymianie oleju połączonej z płukaniem skrzyni, konwertora i chłodnicy ilość użytego oleju powinna równać się ilości pełnego stanu przewidzianego dla danego typu skrzyni + dodatkowo około 20% do 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Jaki rodzaj wymiany zastosowałeś? Jakaś różnica w pracy skrzyni byla po pierwszej Twojej wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 znajomy mi robił wiec chyba normalnie korkiem, po wymianie skrzynia lżej pracuje, delikatniej zmienia biegi przy wymianie dynamicznej może pójść nawet 2xwiecej oleju ale jak bym miał taka okazje to wymienił bym w tej sposób pamiętaj tez o wymianie filtra pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 10 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Ja juz nie wiem jaka mam skrzynie, nie wymienilem tego oleju do tej pory. Na RealOem jest napisane jedno real oem mówi a w pdf'ie(info od producenta) zupenie inne rzeczy . pdf od producenta nie moge ustalic jaką mam skrzynie a tym samym kupic dobrego oleju. Bo nie wiem co to za automat. Zgłupiałem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tukan Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Z którego masz roku auto? Na real oem szukałeś przez wpisanie VINu? Najlepiej zejdź pod autko i looknij na tabliczkę-masz tam opis skrzyni. <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 11 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 ok jak będe za dnia w domu to zobaczę bo chyba inaczej sie nie da:| Na real Oem szukałem po parametrach a nie po vinie. Auto jest 12.1994 . Bede się wciskał pod samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Mam katalog części BMW, jak mi podasz VIN to ci podam jaką masz skrzynię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tukan Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Zapewne,a raczej napewno masz 5hp18. A w takim wypadku Dexron 3. ps. Tukan Tak wygląda moje BMW, jest na sprzedaż, info na mojej www Ten podpis ma coś wspólnego ze mną? A autko bardzo ładne! bmw_beer Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 12 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 podaje vin. Tequila niech sprawdzi jeszcze: WBABF41020EJ74620 Tukan a powiedz czy jak wleje dexton to mi nie poniszczy skrzynki? się nasluchałem różnych rzeczy na temat automatów BMW... A opis to się ustawia indywidualnie do kazdego zalogowanego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Po VIN znalazłem 2 skrzynie: A5S310Z i A5S300J, twoje autko jest z XII'1994 Jak chcesz mogę ci mailem wysłać rysunki tych skrzyń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 12 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Jasne poprosze. no chyba ze to takie same rysunki jak na REAL Oem ;> A jak się to ma do Wypowiedzi Tukan'a? To jest jeszcze inny zupełnie typ tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Rysunki są takie same... wg mnie masz tą: A5S310Z, ta druga jest na rynek japoński. (FOR VEHICLES WITH NATIONAL VERSION JAPAN) Znalazłem jeszcze to: AUTOMATIC TRANSMISSION OIL DEXRON II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tukan Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Tukan a powiedz czy jak wleje dexton to mi nie poniszczy skrzynki? się nasluchałem różnych rzeczy na temat automatów BMW... Generalnie jest tak: BMW uważa te automaty za bezobsługowe-jeżdzą do usr..ej śmierci 600tys. jak się dba-nie ma problemu. Jednak wiadomo-olej nie jest wieczny. Prawdą jest że niektórym po wymianie oleju skrzynia zaczęła chodzić gorzej i padła.Przeważnie wynika to z: a)źle przeprowadzonej wymiany (statyczna) b)skrzynia jest już tak zakatowana że nowy olej wypłukuje wszelkie uszczelnienia (tak jak w przypadku zmian oleju w silnikach). Podstawa przy wymianie oleju to fachowy warsztat lub ktoś kto się zna. Dexron 3 (przy czarnej tabliczce) jest dokładnie do tych skrzyń(chyba wyjeżdzały z takim z fabryki). bmw_beer Pozdrawiam A opis to się ustawia indywidualnie do kazdego zalogowanego;) Aa to sprytne :mrgreen: . ps.Jaki najlepiej zobacz jaki masz kolor tabliczki znamionowej skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tequila Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Po VIN'ie z katalogu wynika, że ma być Dexron II. Poza tym możesz zadzwonić do serwisu BMW i zapytać jaki oni wlewają przy wymianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturartur Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 witam wszystkich mam pytanie jaki olej wlac do silnika to jest bmw 735 pojemnos 3.5 rok 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 17 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 arturartur my tutaj o oleju do automatycznej skrzyni biegów rozprawiamy a nie do silnika;). Dzwoniłem do dilera bmw w Łódzi mają tez tam serwis. facet powiedział, że odpowiedni olej tylko w serwisie, ale w e36 moze okazać się ze to jeszcze standartowy Dexron 2 ale trzeba sprawdzić (nie wiem o co mu chodzilo:D, czy chce on coś sprawdzić czy ja mam sprawdzac jaką mam skrzynie). Wogole mało przyjemny koleżka to był. Jak bede mial chwile to wskakuje pod auto i robie rekonesans co tam jest pod spodem:D Dzisiaj wszedłem pod auto i mam oto tabliczke znamionową w kolorze czarnym a na niej takie ryciny : 0258604 1056 000 082 5HP 18 BMW NR Teraz już wiem ze mam (powinienem mieć) w niej dexron 3 To prawda ze te skrzynie montowane były również w M3? [ Dodano: 26 Wrzesień 08, 14:13 ] Teraz nie moge znaleźć oleju castrola dexron3 . a ten esso ju znalazlem w dobrej cenie;p. Co za niefart;D. chyba ze ma ktoś na sprzedanie 10 litró w dobrej cenie CASTROL DEXRON3 /MERCON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi