janusz318i Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Witam,mam pytanko,posiadam jedną lampę soczewkową od angielskiej wersji-od strony kierowcy-czy da się coś z nią zrobić? przestawić czy tylko wymiana,albo samą soczewkę wymienić? da się coś zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaxxx Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Nie wiem jak w e36, ale w e32, 34 można obrócić soczewke, wystarczy 3 sróbki poluzować i po robocie <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz318i Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 a w e36 się da :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 tez sie da w e36 w mojej przynajmniej sie dało:) jak to są orginalne lampy to jest taka opcja. Musisz rozebrac lampe i zamo lustro z zarówką trzyma sie na 3 srubach do soczewy, odkrecasz te sruby(luzujesz) i obracasz na na przeciwne skrajne położenie:) dokładnie o 15 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz318i Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 dzięki,będe jutro coś grzebał,pozdro <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 napewno się da lampa mijania przykręcona jest do ramki na trz wkręty(120st).(e30/e36/e34...) najlepiej zrobić to mając dostęp do urządzenia do regulacji świateł(stacja diagnostyczna). w werji angielskiej linia pozioma jest "z prawej strony" więc wystarczy poluzować te wkręty i tak obracać wkładem lampy by ta linia pojawiła się "z lewej strony" linia ta granicy światło/cień ma być idealnie w poziomie a w warunkach domowych cięzko taki rezultat osiągnąć a jazda wtedy jest niebespieczna dla innych/Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Dziki ale czemu uwazasz ze w warunkach domowych tego sie nie osiągnie? skoro fabryka przewidziała tylko dwa położenia tego lustra? Na zdjęciu orginalna soczewka z e36. Miejsca zaznaczone czewonymi markerami to własnie te śruby które trzymają lustro do soczewki, jak widać przewidziana jest skrajna przeciwna pozycja. Różnica pomiędzy jednym a drugim położeniem to dokłądnie 15 stopni. Pozatym niebieskimi strzałkami zaznaczone są wpusty-możliwe tylko ddwie pozycje dla soczewki. dokładnie ustalone!! Więc Dziki nie wprowadzaj zamieszania jak czegoś nie wiesz na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz318i Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 no teraz jestem oświecony bmw_beer mogę się zabrać za rozbieranie tej lampy <bmw_1> wielkie dzięki kolego elmo0104 bmw_beer dam znać jak to zrobię.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 da się coś zrobić? napisałem ,że "napewno się da" więć elmo0104,nie wiem w czym tu jest problem elmo0104, (bardzo dobrze ,że zamieściłeś fotkę-jak wszystko jest widoczne to odrazu wiadomo o co chodzi - trzy wkręty które pięknie zaznaczyłeś na czerwono są usytułowane względem siebie pod jakim kątem?? nie innym jak tylko 120st(być może niejasność i wątpliwośc miałeś czytająć "obracać wkładem lampy"-Ty nazwałeś to -ze tak napisze -układem lustro/soczewka Dziki ale czemu uwazasz ze w warunkach domowych tego sie nie osiągnie? Proszę o czytanie ze zrozumieniem( uwaga nieuszczypliwa,więc bez obrazy ) "ciężko taki rezultat osiągnąć" nie oznacza przecież ,że nie da się tego w warunkach domowych wykonać -jednak bez tej magicznej 100% ej pewności bo czytam i nie widzę bym napisał ,ze w warunkach domowych tego się nie osiągnie możliwe tylko ddwie pozycje dla soczewki. dokładnie ustalone!! .Miejsca zaznaczone czewonymi markerami to własnie te śruby które trzymają lustro do soczewki, jak widać przewidziana jest skrajna przeciwna pozycja zagłębiając się w temat(uszczypliwie) i mając fotkę-to wkręty i "fasolki" zaznaczone na czerwono nie są punktami na których należy się opierać lecz tylko pokazują ,że istnieje możliwość regulacji/zmiany położenia.Punktami od których zależy pozycja przeciwna/prawa lub lewa)jest wpust/wypust zaznaczone na niebiesko Po zmianie położenia soczewki/lustra tak jak napisałeś ,w prawidłowe ustalone dokladnie punkty a tymi punktami bazowymi są zaznaczone na niebiesko wpust/wypust (co fajnie widać na fotce)nie masz pewności tzw 100% owej czy po zamontowaniu lampy w ramce uzyskasz "idealny poziom" tam gdzie ma być-być może jest to z mojej strony zbytnia przezorność ale 100 % pewności janusz318i będzie miał korzystając z pomocy urządzenia do kontroli ustawienia świateł - no chyba ,że kwestionujesz stosowanie tego typu urządzenia w sprawie pewności ustawielnia świateł zwłaszcza gdy dokonujemy zmiany położenia granicy światło/cień w lampie Więc Dziki nie wprowadzaj zamieszania jak czegoś nie wiesz na 100% Proponuję elmo0104, byś najpierw przeczytał dokładnie post ,po którym zarzucisz komukolwiek wprowadzanie zamieszania <bmw_1> Dzięki za fotkę ,na której wszystko dokładnie widać i która napewno przyda się janusz'owi318i, <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 A ja zakwestionuję koniecznośc posiłkowania się spcjalistycznymi urządzeniami do diagnostyki oświetlenia Są przewidziane dwie pozycje tylko( dla ruchu lewostronnego i pawostronnego, oczywiscie wyłączając USA). Dziki to tak jakbyś chciał jechać na stacje kontroli żeby sprawdzić czy masz dobrze założone opony kierunkowe Pozatym z ressztą Twojego wywodu zgadzam sie w 100% ale ubodło mnie to że piszesz o tym przyządzie do badania wiązki światła. Pozdrawiam Wszystkich <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Dziki to tak jakbyś chciał jechać na stacje kontroli żeby sprawdzić czy masz dobrze założone opony kierunkowe w tym tylko sęk ,że specjalistyczny sprzęt do diagnostyki/kontrolowania oświetlenia istnieje i nie jest antykiem-nieużywanym przez dignostów i użytkowników samochodów a hmmm urządzenia do kontrolowania czy mamy dobrze założone opony kierunkowe -nigdy w życiu na oczy nie widziałem i prawdopodobnie nie istnieje kwestionując użycie takiego urządzenia po takiej operacji dokonanej na lampie a więc odkręcenie lamy od ramki,zmiana położenia wkładu(według punktów) jest ryzykowne(chodzi o prawidłowy rezultat finalny bo tylko o taki chodzi) (iloczyn kilku wyników w których choć jeden jest błedny da błędny wynik ogólny zatem ustawienie wkładu lampy według prawidłowych punktów nie gwarantuje porządanego finalnego rezultatu) Nie podejrzewam Cię i nie chcę myśleć ,że dokonując w/w operacji na lampie poprostu je potem wkręcasz w samochód i zwyczajnie,najspokojniej w świecie jezdzisz bez potrzeby kontroli elmo0104, <bmw_1> by nie zrobił się OFF bo przecież temat już nakreśliliśmy <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz318i Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 oj oj ale takiej reakcji to się nie spodziewałem :shock: ale jeszcze raz dzięki za wszystkie wypowiedzi,na pewno wezmę wszystko pod uwagę .Dzisiaj miałem się wziąć za tą lampę ale czasu zabrakło(żona+zakupy :roll: )rozumiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo0104 Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 no ok koniec uszczypliwości:D janusz318i życzymy wraz z Dzikim sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz318i Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 ok,dzięki.Taka mała lampa a takie wielkie jaja(a tak mi się powiedziało na święta) [ Dodano: 20 Marzec 08, 18:02 ] zrobiłem jak mi doradziliście i wszystko ok.Dzięki bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi